Lietolainen muusikko Seppo Posio järjestää 50-vuotisjuhlakonsertin

Seppo Posio julkaisee juhlakonsertissaan ensimmäisen levynsä. Kannen kuva: Jukka Liukas, Kalefoto

Jo ties monennenko polven lietolainen joka paikan höylä Seppo Posio juhlii 50-vuotista muusikon uraansa. Harmonikkansa lisäksi hänet tunnetaan kirjoittajana, poliitikkona, maanviljelijänä, metsätyöläisenä ja hevosmiehenä.

LIETO. Lietolainen 65-vuotias Seppo Posio on esiintynyt harmonikkansa kanssa ympäri Suomea ja välillä ulkomaillakin jo 50 vuoden ajan. Sunnuntaina 5. marraskuuta hän juhlistaa 50-vuotista muusikon uraansa Liedon kunnantalon auditoriossa konsertoiden. Konserttiin on vapaa pääsy.

Tilaisuus alkaa kahvihetkellä kello 14.30 ja kello 15 kunnanjohtaja Esko Poikela avaa tilaisuuden. Konsertissa kuullaan tunteikkaita tulkintoja tanssimusiikin ja klassisen musiikin helmistä. Kappaleita esitetään Czardaksesta Tangoon, ja Sibeliuksesta Monoseen.

Seppo Posion lisäksi konsertissa esiintyvät hänen lapsensa: viulisti–laulaja Jussi Posio ja pianisti–laulaja Suvi Posio.

– Minulla on siitä onnekas tilanne, että minulla on äärettömän hyvä esikunta eli oma perheeni. Kaikki haluavat minun onnistuvan ja se on ollut minulle vahva selkänoja. Lapset opastavat minua kaikessa, missä voin kehittyä, Posio kertoo.

Lasten lisäksi myös Seppo Posion puoliso on musikaalinen.

– Lapset ovat perineet äidiltään herkän mielen ja tarkan korvan. Minulta taas rohkeuden astua estradille. Näitä kaikkia muusikko tarvitsee, hän toteaa.

Posion perheen lisäksi konsertissa kuullaan esityksiä Lieto-opiston harmonikkaryhmältä sekä harmonikkataiteilijoilta ja Posion soiton opettajilta Johanna Liimatalta ja Keijo Lounalta. Mukana on myös harmonikkataiteilija Marko Valtonen.

Pelimannin penkillä 8-vuotiaasta

Posio on viihtynyt pelimannin penkillä jo 8-vuotiaasta, mutta isommat esiintymiset hän aloitti 15-vuotiaana.

– Silloin soitin jo koko illan settejä häissä ja muissa tapahtumista, joten siitä voidaan laskea esiintyjän urani alkaneen. 8-vuotiaana kuitenkin jo aloitin Veikko Ahvenaisen opissa, hän kertoo.

Innostus harmonikkoihin alkoi serkun häissä Vahdon seurojen talolla, kun Aulis Jalosen yhtye otti estraadin.

– Olin niin vaikuttunut soitosta, että seuraavana päivänä isä ja äiti kysyivät, haluanko lähteä Veikko Ahvenaisen oppiin, Posio muistelee.

Nuoruusmuistoja-albumi julkistetaan

Juhlakonsertissa julkistetaan myös Seppo Posion ensimmäinen Nuoruusmuistoja-albumi. Levylle valikoitui 17 kappaletta: foxia, valssia ja tangoa.

– Olen aina halunnut tehdä levyn ja nyt siihen oli vihdoin kunnon syy. Vaikka levy on minun, se on yhteistyön tulos. Lapseni ovat tehneet useita levyjä ja auttoivat minua paljon, hän kertoo.

Apu tuli tarpeeseen, sillä studiossa työskentely ei ollut ollenkaan niin helppoa kuin Posio oli odottanut.

– Se kyllä pudotti takaisin maan pinnalle. Kun soittaa tyhjässä huoneessa neljän mikrofonin keskellä, tilanteessa on aivan omanlainen jännitys. Studiossa kaikki pienetkin nitkahdukset huomataan ja monta kertaa piti ottaa uudelleen, Posio kertoo nyt kuitenkin tyytyväisenä lopputulokseen.

Hevoset hyvää vastapainoa

Seppo Posion suku on asunut Liedossa jo monen sukupolven ajan. Monet tuntevat hänet hevosmiehenä ja hevoset ovatkin hänen mielestään parasta vastapainoa musiikille ja hänen leipätyölleen eli maanviljelylle. Osa taas muistaa hänet historian harrastajana ja kirjoittajana ja osa kokoomuspoliitikkona.

– Olin 24 vuotta kunnanvaltuutettu, mutta lopulta leipäännyin valtuustotyöskentelyyn. Kun lopetin, vaimoni kysyi, että mitäs meinaat nyt harrastaa. Niinpä otin itselleni päämäärän, että käyn Liedon vanhuspalvelut läpi kerran kuussa ja esiinnyn joka paikassa 45 minuuttia. Se kannustaa minua muitten keikkojen tavoin harjoitteluun, kun eihän esiintymään voi mennä tumpelona. Niiltä keikoilta tulen aina hyvällä mielellä pois. Poliitikassa tilanne oli toisenlainen; jahnausta kyllästymiseen saakka, Posio muistelee.

Janica Vilen