Raision museon kuukauden esine: Lasimassahelmi Papinkalliolta

RAISIO. Raision museo Harkon marraskuun esine on Papinkalliolta löydetty lasimassahelmi. Se on kaivauslöytö vuodelta 2001 ja sen löytönumero on TYA 734:1507. Helmi on väriltään tumman punainen ja sen halkaisija on 10 mm ja paksuus 7 mm. Se ajoittunee viikinkiaikaan (800–1025 jKr.). Tosin muodon ja värin perusteella myös varhaisempi ajoitus on mahdollinen.

Vanhimmat lasimassahelmet Suomessa ajoittuvat vanhemmalle roomalaisajalle (0–200 jKr.). Ne ovat melko harvinaisia koko vanhemman rautakauden ajan. Merovingiajalla (575–800 jKr.) lasimassahelmet yleistyvät. Suomesta löydetyt lasimassahelmet ovat ulkomaista tuontia. Yksinkertaisia lasimassahelmiä valmistettiin Skandinaviassa, mutta moniväriset koristekuvioidut helmet ovat tuontia kauempaa.

Lasimassahelmet kuuluivat naisten käyttämiin kaulanauhoihin. Niitä löydetään tavallisimmin kalmistoista. Ruumishaudoista on saatu talteen kokonaisia kaulanauhoja. Myös Raisiosta on yksi tällainen kokonainen kaulanauha. Sen on löydetty Mahittulan Tuomalan kalmistosta.

Jari Näränen, arkeologi
Raision museo Harkko