Raision harmonikkakerholle tunnustusta pitkäjänteisestä kulttuurityöstä

Juhlan aika: Jorma Numminen (vas.), Matti Lepänhaara, Raimo Sulonen, Anneli Uitto, Erkki Tirkkonen ja Veikko Kurppa vastaanottivat Raision kulttuuripalkinnon 19.11.2017 kaupungintalolla. Kuva: Ragip Önsoy.

Raision kulttuuripalkinnolla vuosien saatossa palkitut

2002 kirjailija Kari Levola
2003 kirjastovirkailija Altti Koivisto
2004 kuoronjohtaja Sauli Hannuksela
2005 Raision teatteri ry
2006 tanssinopettaja Taina Saarinen
2007 kuvataiteilija Tarja Orvokki Virtanen
2008 SIG-yhtye
Lisäksi myönnettiin kunniamaininta Raision Kamerat ry:lle ja Raija Knuutilalle
2009 Raision VPK:n soittokunta ry
2010 Rokki-Kokki yhtye
2011 kanttori Katarina Engström
2012 Musiikkikoulu Jenni ja Seppo Mäkikalli
2013 Raision ja Lounaisrannikon Matkailuoppaat ry
2014 Viihdekuoro Kulkurit
2015 Esa Salminen
2016 Raisio-seura
2017 Raision Harmonikkakerho

Raision kaupungintalolla vietettiin perinteistä Harkon valanta -tapahtumaa sunnuntaina 19. marraskuuta kaupunkia ja itsenäisyyttä juhlistaen. Raision kulttuuripalkinto jaettiin Raision harmonikkakerholle, joka on edistänyt paikallista kulttuurielämää musiikin, laulun ja tanssin pyörteissä yli 30 vuoden ajan.

RAISIO. Raision kaupungin vapaa-aikalautakunta palkitsi Raision harmonikkakerhon kuudettatoista kertaa jaetulla kulttuuripalkinnolla. Sunnuntaina 19. marraskuuta perinteisen Harkon valanta -tilaisuuden yhteydessä palkinnon harmonikkakerhon jäsenille ojensi vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja Risto Rihko yhdessä kirjasto- ja kulttuuritoimenjohtaja Tiina Salon kanssa.

Kulttuuripalkinto myönnetään paikalliselle henkilölle, yhdistykselle tai yhteisölle, joka on tehnyt merkittävää kulttuurityötä joko paikallisesti, alueellisesti tai valtakunnallisesti. Vuodesta 2002 lähtien jaettu palkinto on tunnustustyyppinen ja se sisältää kunniakirjan ja muistoesineen.

Harmonikkakerhon puheenjohtaja Raimo Sulonen on hyvillään tunnustuksesta.

– Erityisen hyvältä tuntuu saada kotikaupungin myöntämä kulttuuripalkinto Raision 725-vuotisen olemassa olon merkkipäivänä. Merkkipäivä lasketaan ensimmäisestä kirjallisesta merkinnästä, jossa on mainittu Raisio nimeltä, Sulonen toteaa.

32 toimeliasta vuotta täynnä – ja lisää tulossa

Paikallinen kerho näki päivänvalon vuonna 1984 senaikaisessa paikallislehti Uutis-Valjakossa julkaistun mainoksen myötä, jossa kutsuttiin kokoon harmonikansoitosta kiinnostuneita.

– Kerhon ensimmäisenä musiikillisena johtajana toimi raisiolainen Matti Lepänhaara, joka on yksi Suomen seitsemästä Viihdetaiteen mestari -arvonimen saaneista. Lepänhaaran jälkeen johtajia on ollut viisi, viimeisimpänä tehtävää on hoitanut Jorma Numminen, Sulonen sanoo.

Matti Lepänhaara sekä Turun seudun musiikkiopistossa pitkään opettajana toiminut Jorma Numminen näkisivät mielellään kerhon jäsenistössä nuorempiakin soittajia.

– Soitin ei vain herätä nuorissa samanlaista kiinnostusta kuin ennen, koska bändisoittimet vievät helposti voiton. Kiinnostuksen puute näyttäytyy vahvimpana juuri näillä seuduilla, maamme eri puolilla harmonikan soittajia löytyy myös nuoremmasta ikäluokasta. Harmonikkahan on kuitenkin perin monipuolinen soitin, innoittavat Numminen ja Lepänhaara.

Soittoa meillä ja muualla

Virkeällä harmonikkakerholla on viikoittaisten harjoitusten lisäksi myös lukuisia esiintymisiä. Erityisesti ikäihmisten luona vierailu on solisti Anneli Uiton mukaan harmonikkakerhon sydäntä lähellä.

– Säännöllisesti käymme soittamassa Hulvelan palvelukodissa sekä säestämässä Kerttulakodin päivätansseja. Yli 20 vuoden ajan olemme myös soittaneet yhteislauluja eläkeläistoimikunnan toimesta. Näiden lisäksi on vielä muita paikallisia ja alueellisia tapahtumia, joissa meitä saa kuulla, Uitto luettelee.

Sulonen ja Uitto toteavat, että keikkaa pukkaa muutenkin näin pikkujoulukautena. Myös ensi vuoden keikkakalenteria on jo mietitty.

– Pohdimme seuraavaa ystävyyskaupunkimatkaa. Kaikissa muissa ystävyyskaupungeissa olemme käyneet paitsi Saksan Elmshornissa, he sanovat.
– Varmaa on, että osallistumme harmonikkaliittoon kuuluvien kerhojen yhteiselle risteilylle 27. tammikuuta, he lisäävät.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Oheisessa videossa taiteilevat Jorma Numminen ja Matti Lepänhaara Säkkijärven polkan sävelin. Videokuvaus: Ragip Önsoy.