Naantalilaiset paljastivat saaristonsa parhaat retkeilykohteet

Reima Orvasto ja Anne Pentti ovat harrastaneet retkeilyä jo pitkään. Penttiä viehättää vesillä liikkuminen. Orvasto taas nauttii linnuista ja valokuvauskesta. Saaristo-Naantalin luonto tarjoaa jokaiselle jotain.

Saaristo-Naantalin parhaista retkeilykohteista on koottu yhteisvoimin luonto-opas. Oppaan avulla pääsee tutustumaan Naantalin tuhanteen saareen ja 31 järveen mukavasti kotisohvalta tai riippumatosta käsin, mutta pieni opus kulkee näppärästi mukana myös patikointi ja melontaretkillä lähiluonnossa.

NAANTALI. Merimaskussa asuvat tietokirjailija Anne Pentti ja graafinen suunnittelija Reima Orvasto ovat toimittaneet 8. marraskuuta julkaistun Saaristo-Naantalin luonto-oppaan. Retkeilyä harrastavat tekijät ovat paljastaneet kirjassa kaikki lempikohteensa Saaristo-Naantalin luonnossa, ja lisäksi esittelyssä on Saaristo-Naantalin luonto-opas -nimisen Facebook-ryhmän ihmisten vinkkaamia paikkoja. Pääosin mukana on sellaisia kohteita, joissa voi liikkua omatoimisesti ja ilmaiseksi.

Alueen kunto- ja luontopolut on esitelty kattavasti. Melonnasta innostuneille kirjassa esitellään salaisia ja suojaisia kanavia. Uimareille on muutamia vinkkejä, samoin pilkkijöille.

Jossain vaiheessa havahduin siihen, että eivät naantalilaiset tiedä muista kuin oman lähialueensa luontokohteista, kertoo Pentti. Siitä se idea vuosi sitten lähti. Sen jälkeen Pentti ja Orvasto kiersivät Naantalin luontokohteissa kaikkina neljänä vuodenaikana kuvaamassa ja keräämässä aineistoa. Ja nyt valmis kirja on kaupoissa.

Pentin mukaan Naantalin saariston kauneus on pysynyt tähän asti salassa – ja aivan suotta.

Väitöstutkija Piia Pentti piti eilen (tiistaina 7.11.) Kotiseutuyhdistys Vallis Gratiaen kokouksessa esitelmän kaupunkikulttuurista. Hän on tutkinut Naantalin historiaa ja kulttuuriperintöä. Naantalin historian kuvauksessa on hänen mukaansa sivuutettu kaksi asiaa. Toinen on teollisuus. Teollisuuden suhteen on haluttu pitää matalaa profiilia, ettei maine matkailukaupunkina kärsisi. Toinen sivuutettu asia on Naantalin saaristo. Me olemme nyt tehneet osamme sen suhteen, että saaristo pääsee paremmin ihmisten tietoisuuteen, Pentti kertoo.

Vinkkejä omista kokemuksista

Sadan sivun paksuisessa ja kuvitetussa nelivärisessä oppaassa annetaan käyttökelpoisia vinkkejä retkeilijöille. Molemmat kirjan tekijät korostavat saaristoluonnon ainutlaatuisuutta ja toivovat uuden luonto-oppaan kannustavan näkemään alueen arvon ja suojelutarpeet. Kirjaan on myös listattu jokamiehenoikeudet ja velvollisuudet.

Emme esiinny kirjassa minään huippu luonnontuntijoina. Me olemme ihan tavallisia retkeilijöitä, ja olemme halunneet jakaa omia hyviä kokemuksiamme, jotta muutkin saisivat ikimuistoisia luontokokemuksia, muistuttaa Pentti. Monet oppaaseen valituista kohteista ovat helppoja päiväretkikohteita, joille lähteminen ei edellytä vaeltajatason varusteita.

Kirja tuo esille myös saariston yrityksiä kymmenen advertoriaalisivun verran ja lisäksi hyödyntää ja nostaa esille modernia tekniikkaa.

Halusimme tuoda esille, miten nykyinen digitaalimaailma istuu luontoon sen herkkyyttä rikkomatta. Esimerkiksi advertoriaaleissa on QR-koodit, joista pääsee heti katsomaan vaikka aukioloaikoja. Olen kerännyt Google-kartalle kaikki kirjassa mainitut kohteet. Jos joku luontokohde puuttuu, niin minulle voi laittaa vinkkejä. Päivitän karttaa aina tarpeen mukaan. Lisäksi kerromme vinkkejä siitä, mitä appseja kannattaa ladata, kun lähtee retkeilemään ja miten kännykällä saa hyviä luontokuvia, kertoo Orvasto.

Talvella luonnossa yöpyminen on erityisen tunnelmallista

Saaristo-Naantalin luonto-oppaan julkaisutilaisuus pidettiin Visit Naantalin tiloissa.

Tämä hieno uutuuskirja muistuttaa, että kaikki vuodenajat ovat hyviä retkeilyajankohtia Saaristo-Naantalissa. Syksyn sienimetsät, talven pilkkireissut ja lintujen kevätmuuton ja pesinnän seuraaminen ovat ainutlaatuisia elämyksiä, sanoo Visit Naantalin toimitusjohtaja Tarja Rautiainen.

Ja esimerkiksi talvella laavulla yöpyminen on todella tunnelmallista, lisää Pentti.

Jos nyt innostuu lähtemään marraskuiselle syysretkelle ja haluaa juoda nokipannukahvit, Orvastolla ja Pentillä on monta ideaa kohteista:

Kultaranta Kurussa on hieno laavu. Mutta kannattaa varmistaa etukäteen, että siellä on puita. Taattisten tilan laavun voi varata. Siellä on myös kota. Saaristohotelli Vaihelan venesatamarantaan voi laittaa nokipannun tulille. Tulipaikkoja on myös Merimaskussa Apajan rannassa ja Sannaisten retkeilyrannassa, he listaavat vinkkejä.

Janica Vilen