Kelan siirtyminen Skanssiin puhutti Varissuo-Lausteen yhdyskuntatyöryhmässä

Varissuon aluepoliisi Vesa Jauhiainen puhui metsäpubista ja Turun keskustassa 18. elokuuta tapahtuneesta terroriteosta.

Kelan työntekijät kävivät Varissuolla vastaamassa Varissuo–Lausteen yhdyskuntatyöryhmän kysymyksiin koskien Kelan siirtoa Skanssiin. Muita kokouksessa käsiteltäviä asioita olivat Varissuo-viikko, alueellinen yhteistyö ja metsäpubi. Aluepoliisi Vesa Jauhiainen puhui lopuksi 18.8.2017 tapahtuneesta terrori-iskusta.

VARISSUO. Varissuo–Lausteen yhdyskuntatyöryhmän kokous järjestettiin Varissuon kirkolla 2. marraskuuta. Kelan siirtymisestä Skanssiin saapuivat puhumaan Turun palveluryhmän päällikkö Satu Osola ja Varsinais-Suomen palveluryhmän päällikkö Kaisa Mäkitalo

− Turun kaupunki ja me pääsimme yhteisymmärrykseen siitä, että Skanssi on asiakkaille paras paikka yhden luukun periaatteella saada näitä palveluja, sillä TE-palvelut on tärkeä yhteistyökumppani, Osola kertoo.

Osa kokoukseen osallistuneista kommentoi, että Varissuon asukkaita ole kuultu asiassa lainkaan. Yhdyskuntatyöryhmän puheenjohtaja Alpo Lähteenmäki ilmaisi huolensa siitä, miten ihmiset pääsevät paikalle.

− Äkkiseltään tulee mieleen asiakaskunnan monipuolisuus ja liikunnan kannalta ongelmalliset ihmiset ja miten heidän kulkemisensa on otettu huomioon, Lähteenmäki sanoo.

Myös Kelan sijainti Skanssin kauppakeskuksessa puhutti, sillä se on kaukana linja-autopysäkistä, mikä tekee rollaattorilla kulkemisesta vaikeaa. Satu Osola kertoi taksikortin käyttömahdollisuudesta ja että paikalle pääsee myös busseilla 99 ja P2. Kauppakeskus on myös suunniteltu liikuntarajoitteisille.

Tätä kommentoitiin sillä, että kolmen euron bussiraha voi olla iso raha työttömälle ja vähävaraisille, eikä kaikilla ole mahdollisuutta taksikortin käyttöön.

Yhteisöllisyyteen ja osallistumiseen halutaan panostaa

Kokouksessa pohdittiin myös seuraavan Varissuo-viikon markkinointia ja tiedonvälityskeinoja. Koettiin, että Varissuon viikolla on matala profiili eikä se ole kuulunut etukäteen. Ehdotettiin, että tapahtumaa mainostettaisiin busseissa, kouluissa tai isolla banderollilla, mutta näistä ei tehty vielä päätöksiä.

Turun aluetyön koordinaattori Anna Harmava esitteli itsensä ja kertoi, että hänen toimenkuvaansa liittyy Turun kaupunginosaviikkojen koordinointi.

− Ensi vuonna on tarkoitus kehittää toimintaa ja erityisesti viestintään paneudutaan enemmän, sillä se on koettu hankalaksi. Näinä vuosina on ollut tietty ydinporukka ja koko kaupunginosa ei tunne tapahtumaa omakseen tai tiedä siitä. Ajatuksena on haastaa kaupungin koulut, päiväkodit ja kaupungin toimijat. Toivon kaikkien yhteistä tekemistä yhden porukan sijaan, Harmava kertoo.

Turun aluetyön kehittäjä Katri Arnivaara kertoi, että kaupungissa on nostettu tärkeään osaan osallistuminen. Tästä on ollut hyvänä kokemuksena Pansio, jossa tapahtumaa varten tehtiin kaksi isoa taideteosta. Koska monet osallistuivat sen tekemiseen, niin he saapuivat myös tapahtumaan.

− Kun pääsee osalliseksi tekemään prosessia, niin siihen sitoutuu eri tavalla, vaikka kaikkien kuten lapsiperheiden aikataulu ei tietenkään anna periksi, Arnivaara kertoo.

Harmava kertoi alueellisesta yhteistyöstä ja siitä, kuinka Lausteelle on avattu 3.10.2017 pop-up -tila Lausteen lähiötupa. Kaupunki tarjoaa tilan käyttöön, kunhan tapahtuma on yhteisöllinen. Tilassa toimii tällä hetkellä muun muassa Dikareen vempaintuki, joka tarjoaa tietokoneiden, tablettien ja puhelimien arkikäytön opastusta sekä tyttöjen kerho ja muistijumppa.

Varissuo-seuran sihteeri Seija Niemi kertoi, että myös tänä vuonna Varissuolla järjestetään jouluvalokilpailu. Viime vuonna kunniakirjat saivat Asunto-osakeyhtiöt Koukkarinpuisto, Kousantornit ja Päivännousu. Niemi toivoo, että Varissuosta tulisi Suomen valoisin lähiö.

Turun aluetyön koordinaattorina aloittanut Anna Harmava kertoi kaupunginosaviikoista.

Metsäpubi ei enää vedä porukkaa

Aluepoliisi Vesa Jauhiainen kertoi, että Varissuon metsäpubi ei enää vedä porukkaa. Metsäpubin tarkoituksena on alueen pohjoispään rauhoittaminen.

– Alkoholistien näkyvillä olo liikekeskuksen ja kirkon läheisyydessä on huono vaihtoehto. Olen koettanut vaikuttaa hyvällä ja pahalla, mutta kumpikaan ei ole toiminut, Jauhiainen kertoo.

Metsäpubiin tarvitaan Jauhiaisen mukaan uudet penkit, sillä pöllit oli hajotettu ja ne olivat lahonneet. Siihen, miksi metsäpubi ei vedä enää porukkaa, nähtiin muitakin syitä: huumeneulojen pelko ja itikat. Jauhiainen kertoi kuitenkin, ettei metsäpubissa ole huumeneuloja sen enempää kuin muuallakaan.

Aluepoliisi puhui Turun puukotuksista

Jauhiainen puhui vielä 18. elokuuta tapahtuneesta Turun torilla tapahtuneesta terroriteosta. Poliisille tuli kolmen minuutin aikana 89 puhelua. Ensin tuli tietoa, että tekijöitä on useita. Tekijöitä yritti saada kiinni maahanmuuttajataustaiset myyjät.

− Nyt kun ihmiset usein vetävät sellaisia johtopäätöksiä, että se on islamistinen teko, niin perus islamin kannattaja ei hyväksy tällaista tekoa. Isis ja Al-Qaida yrittävät ratsastaa uskonnon varjolla, mutta mikään uskonto ei kehota tappamaan vääräuskoisia saati valitsemaan niitä sattumanvaraisesti, Jauhiainen kertoo.

Poliisi pyrkii saamaan tietoa kaikesta radikalistisesta ajattelutavasta Turussa. Terroriteon tehnyt asui vastaanottokeskuksessa ja Jauhiainen muisti nähneensä hänet. Hänen kotimaansa ei ole vielä varma, sillä hän on esiintynyt ympäri Eurooppaa eri henkilöllisyyksillä.

− Se tiedetään kuitenkin, että hänellä on vain yksi sormenjälki, Jauhiainen sanoo.

Jauhiainen on iloinen tuesta, jota poliisi sai paljon tekojen aikaan. Hän myös mainitsee Turun olevan hyvin yhteisöllinen paikka.

Jaakko Väisänen