Taivassalon yhtenäiskoulun kentällä kuhisee, kun välkkärikoira Onni juoksee innoissaan pallon perässä ja Onnin ympärillä parveilee yhtä innostunut lapsijoukko. Onnin välkkärikoiran työ on osa Taivassalon Liikkuva koulu -ohjelmaa.

TAIVASSALO. Onni on puolivuotias sekarotuinen, hellyttävä karvapallo, jonka emäntä on Taivassalon vs. vapaa-aikasihteeri Elina Rautanen. Onni on nyt ollut kuukauden töissä yhtenäiskoulun välkkärikoirana.

Koulun pihalla koiran ja lasten touhua seuratessa näkee selvästi, että niin koira kuin lapsetkin nauttivat täysin siemauksin. Lapset juoksuttavat Onnia ja Onni juoksuttaa lapsia.

– Onni on aina aivan innoissaan tullessaan töihin, ja siitä on tullut oppilaille rakas, Rautanen kertoo.

Viidennen luokan välkkäriliikuttajat Roosa, Daniel, Ella ja kaksi Amandaa järjestivät myös toimittajalle näytteeksi karkkipussi-leikin, johon niin koira kuin lapsetkin lähtivät ilomielin mukaan.

Monet oppilaista ovat vapaaehtoisia viemään Onnia lenkille myös koulupäivän jälkeen. Väärinkäsityksen vuoksi tytöt luulivat jopa kerran Onnin karanneen ja järjestivät kirkonkylässä laajamittaiset etsinnät, kunnes koira löytyi emännän kanssa kotipihalta ja väärinkäsitys saatiin oikaistua.

– Se oli palkitsemisen arvoista toimintaa, Rautanen kehuu.

Onni on ainakin toistaiseksi aina hihnassa, mutta se on päässyt koulun pihalla kerran vapaaksi hihnan katkettua.

– Se juoksi pääovesta sisälle ja suoraan ruokalaan, jossa se sai aikaan melkoista kuhinaa, niin että ruokalan henkilökuntakin tuli katsomaan, onko jokin hätänä, Rautanen nauraa.

Liikkuva koulu -ohjelma toi vapaaehtoiset välkkäriliikuttajat

Taivassalo lähti mukaan Liikkuva koulu -ohjelmaan vuoden 2016 syksyllä, minkä jälkeen Noora Mannonen on kouluttanut halukkaista oppilaista välituntiliikuttajia.

– Koulun jokaisella luokalla välkkäriliikuttajia on yli puolet oppilaista, Mannonen kertoo.

Koulutuksessa muun muassa käytiin läpi, miten ohjataan ryhmää, leikittiin testileikkejä ja pohdittiin, miten saadaan kaikki mukaan liikkumaan. Mannosen mukaan myös jatkokoulutusta on tulossa.

Rautasen mukaan suunnitelmissa on myös lisätä liikuntaa sisätiloissa rospuuttoaikana, kun kelit ulkona ovat huonot. Apuna voidaan käyttää muun muassa Ergo Pro -taukoliikuntaohjelmaa, joka muistuttaa, milloin on taukoliikunnan aika ja tarjoaa erilaisia ohjevideoita.

Tunti liikuntaa päivässä

Liikkuva koulu -ohjelma on yksi hallitusohjelman osaamisen ja koulutuksen kärkihankkeista, jonka tavoitteena on, että kaikki peruskouluikäiset liikkuisivat ainakin tunnin päivässä ja koulupäivää liikunnallistetaan. Liikkuvassa koulussa on tärkeää saada oppilaat osallistumaan ja koulupäivään lisää liikettä. Liikunnan koulupäivän aikana on todettu tutkimuksissa lisäävän viihtyvyyttä ja työrauhaa, ja se parantaa oppimista. Yli 70 prosenttia suomalaisista kouluista on jo mukana Liikkuva koulu -ohjelmassa.

Jokainen koulu toteuttaa liikkuvampaa koulupäivää omalla tavallaan, mutta siihen löytyy tukea alueellisilta ja valtakunnallisilta verkostoilta, joihin kuuluu useita lasten ja nuorten hyvinvoinnista kiinnostuneita toimijoita. Ohjelmaa rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Hanna Arvonen