Jättimäinen e-urheilufestivaali syntyy Turkuun paikallisvoimin

Maskussa asuva Niklas von Schöneman on yksi Gatorade Centerin syyslomalla valloittavan Grail Quest Turku 2017 -tapahtuman pääjärjestäjistä. Kuva: Ragip Önsoy.

TAPAHTUMAT. Maskulainen Niklas von Schöneman on mukana järjestämässä Turun Gatorade Centeriin laajoja e-urheilufestareita 19.–21. lokakuuta. Turussa ensimmäistä kertaa järjestettävässä kansainvälisen kokoluokan elektronisen pelaamisen tapahtumassa on luvassa e-urheilun SM-turnauksia ja finaalipelit monessa lajissa, iso lan- ja messutapahtuma sekä muun muassa lauta-, kortti- ja figupelaamiselle oma alueensa.

Tapahtumassa ratkotaan Dota 2:n, FIFA:n, Tekken 7:n, NHL 18:n, tanssipelien sekä League of Legendsin suomenmestaruudet.

– eSM-kisojen karsintoihin ilmoittautui yli 300 pelaajaa ympäri maata ja heistä yli 120 osallistujaa taistelee mestaruustitteleistä Grail Questissa. Muut turnaukset ovat kiinnostaneet pelaajia myös todella paljon, tällä hetkellä heitä on jo 115 mukana! iloitsee markkinointipäällikkönä Grail Groupissa työskentelevä von Schöneman.

Elämyksiä koko perheelle

Suosituista striimaajista paikalla ovat Ink Owl ja Eeddspeaks / Eeddplays sekä Turun omat TurunMarkku ja TaikaSoppa. Turun nuorisopalvelut on tapahtumassa mukana chillausalueella Turku Game Academyn voimin.

– E-pelaamisesta puhuttaessa ei sovi unohtaa junioripuolta. Koko perheen yhteiseksi syyslomanviettopaikaksi Turkuhalli sopii mainiosti, sillä täällä on kaikki palvelut lähellä. Tapahtumasta kehitetään monipuolisia pelaamisen festareita, joihin voi tulla osallistumaan, kokeilemaan tai ihan vain viihtymään, von Schöneman toteaa.

– Suomen elektronisen urheilun liitto hallinnoi nuorisotalojen (Nuta) eSM-kisoja, joihin on pelipaikkahaut parhaillaan käynnissä. Nuta eSM / Non-Toxic League 2017 on osa Opetusministeriön rahoittamaa Kilpapelaaminen ja vihapuhe -hanketta. Finaali, johon tavoitellaan mukaan näin ensimmäisenä vuonna pariakymmentä nuorisotaloa ympäri Suomen, käydään joulu–tammikuussa. Ensi vuonna osallistuvien nuorisotalojen määrä toivottavasti tuplaantuu, lisää von Schöneman.

Grail Quest on tullut von Schönemanin mukaan jäädäkseen.

– E-urheilu kasvaa sekä harrastaja- että tapahtumamäärissä räjähdysmäisesti. Paikkaamme tapahtumalla tyhjiötä, joka on tällä saralla Turussa vallinnut. Ensi vuonna ponnistamme yhdessä Turun seudun toimijoiden kanssa entistäkin isommin. Täältä löytyy alan toimijoita vaikka kuinka, mutta yhteistä markkinakanavaa meillä ei ole vielä olemassa, lupaa von Schöneman.

Isolla porukalla

Grail Quest Turku 2017 -tapahtuman järjestäjänä toimii turkulainen Grail Group. Pääyhteistyökumppaneina ovat Turun kaupunki, Jimm’s PC-store sekä turnausjärjestäjät. Tapahtuman live-striimauksen toteuttaa Elisa Viihde.

– Grail Questin rakentamiseen osallistuu 18 alueen yhdistystä, koulua ja yhteiskunnallista toimijaa, tärkeimpänä pääyhteistyökumppanien ohella Turun Taistelupelaajat ry, joka järjestää Tekken 7 -turnauksen. Jo 12 paikallista yritystä on myös mukana – näkyvimpänä länsiturkulainen Jimm’s PC-store omalla messukaupallaan, von Schöneman sanoo.

Katariina Mäkinen-Önsoy