Runo-Kaarinan voittaja esittäytyi Turun Kirjamessuilla

Kaarinan kaupunginjohtaja Harri Virta (vas.) ja RunoKaarinan valintaraadin puheenjohtaja Kari Levola palkitsivat messuilla RunoKaarinan tämän vuoden voittajan Jarmo Kervisen.

Turun Kirjamessuilla julkistettiin Runo-Kaarinan tämän vuoden voittaja Jarmo Kervinen, saatiin tietää Anni Polva -kirjallisuuspalkinnon kärkinelikko, johon kuuluu lietolainen Roope Lipasti sekä tutustuttiin paimiolaisen fysiikkavalmentajan Marko Yrjövuoren kirjaan: Yrjövuori – The Finn, urheilutähtien luottomies.

KIRJALLISUUS. Turun Messukeskuksessa 6.–8. lokakuuta järjestetyt Turun Kirjamessut kokosivat yhteen 787 esiintyjää ja 490 ohjelmanumeroa. Näytteilleasettajia Kirjamessuilla oli noin 140. Kävijöitä tämän vuoden tapahtumassa oli yli 21 500. Kirjamessuilla nähtiin myös monia palkintojenjakoja sekä muita kirja-alan kohokohtia.

Suomen juhlavuoden kunniaksi Kirjamessut nosti valokeilaan kotimaisen kirjallisuuden. Messulavoilla haastateltiin kirjasyksyn nimiä Alexander Stubbista Esko Valtaojaan. Ensi vuoden Kirjamessujen teemana on naapurimaamme Viro, joka täyttää vuorostaan 100 vuotta.

Ohjelmapäälliköinä toimivat tänä vuonna kirjailijat Salla Simukka, Tommi Kinnunen ja Siri Kolu.

Kirjamessujen uutuuksiin kuului tänä vuonna muun muassa uudistunut lasten alue.

– Lasten alueesta olen ollut suorastaan lapsellisen ylpeä. Yleisö on todella löytänyt lasten alueen, ja siitä on tullut paljon hyvää palautetta. Alueella on pyörinyt ohjelmaa ja mukana on myös sanataideparkki, jonne on voinut jättää lapsen hoitoon, Simukka sanoo.

Päätöspäivä sunnuntai toi Kirjamessuille aivan uusiakin kävijöitä kun messuilla vietettiin cosplay-teemaa. Messuilla muun muassa järjestettiin muun muassa parhaan cosplay-asun kisa. Loppukilpailuun osallistui 30 cossaajaa.

Jarmo Kervinen voitti Runo-Kaarinan

Valtakunnallisen Runo-Kaarina -kilpailun vuoden 2017 voittajateos julkistettiin Turun Kirjamessuilla 6. lokakuuta. Kilpailuraati valitsi voittajaksi Helsingissä vuonna 1962 syntyneen ja nykyään Imatralla asuvan Jarmo Kervisen. Hänen esikoiskokoelmansa nimi on Punainen, tähdetön.

Palkinto löi runoilijan ällikällä.

– On täysin hämmentynyt olo. Minulla oli kymmenen vuoden tauko runojen kirjoittamisessa. En oikein ymmärrä, miten tässä näin kävi, voittaja ihmettelee Kaarinan kaupunginjohtajan ja RunoKaarinan valintaraadin puheenjohtajan Kari Levolan palkitessa häntä.

Voittajakokoelmasta löytyy kaikuja 1800-luvun lopun dekadenssista ja 1900-luvun alun modernismista, mutta myös Turun 1990-luvun runoliikkeestä. Punainen, tähdetön on matka punaiseen, pimeään ytimeen. Runoissa omaelämäkerrallisuus sekä erilaiset kirjalliset, kuvataiteelliset, elokuvalliset ja musiikilliset lainaukset käyvät kiihkeää vuoropuheluaan.

Runojen miljöönä on Suomen Turku, joka Kervisen mielenmaisemassa vertautuu Charles Baudelairen Pariisiin tai T. S. Eliotin Lontooseen, mutta myös Danten Helvettiin.

– Kokoelmassa on runoja selkeästi pitkältä ajalta. Hän on harvinainen runoilija siitä, että esikoiskokoelma onkin samalla kootut teokset. Vaikka runoilija asuu Imatralla, niin runoissa näkyy paljon turkulaisuutta, esittelee Levola.

– Yritin kyllä alkuvuodesta kirjoittaa myös Imatra-runoja, mutta eivät ne oikein tulleet valmiiksi, joten tästä tuli nyt tällainen Turku-runoelma, Kervinen naurahtaa vastaukseksi.

Kervisen runoja on aikaisemmin ilmestynyt Reviiri-antologiassa vuonna 2002. Lisäksi häneltä on julkaistu novelleja sekä yksi kokonaan raamatulliseen jaemuotoon kirjoitettu romaani. Kuvataidetta hän teki 1990- ja 2000-luvuilla. Hänen sarjakuviaan on julkaistu 80-luvun lopulta lähtien useissa lehdissä ja kolmessa sarjakuva-albumissa.

Runo-Kaarina on Kaarinan kaupungin vuodesta 1994 alkaen järjestämä esikoisrunoilijoille suunnattu kilpailu. Tänä vuonna kilpailuun saapui 238 käsikirjoitusta. Kilpailun suojelijana toimii tasavallan presidentin puoliso, runoilija ja vuoden 1999 kilpailun voittaja Jenni Haukio.

Jarmo Kervinen. Kuva: Janette Holmström.

Roope Lipasti ehdolla Anni Polva -kirjallisuuspalkinnon saajaksi

Anni Polva -kirjallisuuspalkinnon kärkinelikko julkistettiin niin ikään Kirjamessuilla 6. lokakuuta. Palkinnosta kilpailevat lietolainen Roope Lipasti, Aleksi Delikouras, Timo Parvela ja Tuutikki Tolonen.

Roope Lipasti on kärkikahinoissa teoksellaan Thorin pöly (2016). Kyseessä on varhaisnuorille sopiva historiallinen seikkailu- ja selviytymistarina. Thorin pölyssä kaverikolmikko Egil, Pekko ja Vilja lähtevät Linnavuorelta veneretkelle, mutta he päätyvätkin kuninkaan orjiksi tuon ajan kauppakaupunkiin Hiittisiin.

Raadin arvion mukaan Thorin pöly on kunnon seikkailutarina, joka sekoittaa nokkelasti viikinkimytologiaa ja suomalaisuutta. Se on eheä ja jännittävä tarina omaperäisessä maailmassa. Taustalla pohditaan isän ja pojan suhdetta tuon ajan oloissa.

Anni Polvan nimeä kantavan kirjallisuuspalkinnon jakaa Lounais-Suomen Kirjailijat ry. Palkinto myönnetään sarjakirjoja kirjoittaville lasten- ja nuortenkirjailijoille. Kilpailuun saapui tänä vuonna ennätysmäärä teoksia. Voittaja julkistetaan Anninpäivänä lauantaina 9.12.2017 kello 12 Turun pääkirjastossa.

Yrjövuori – The Finn

Messulauantaina Kuisti-lavalle nousi paimiolainen Marko Yrjövuori, jonka kirja Yrjövuori – The Finn, urheilutähtien luottomies on herättänyt paljon mielenkiintoa. Yrjövuorta haastatteli messuilla kirjan toimittanut Petteri Ala-Kivimäki.

Juuri messujen kynnyksellä julkaistu kirja kertoo kansainväliseen menestykseen nousseen fysiikkavalmentaja Marko Yrjövuoren tarinan, joka alkaa vaikeasta lapsuudesta Paimiossa ja päättyy Los Angelesin menestysvuosien kautta kotiinpaluuseen. Kun Yrjövuori aikanaan kuuli, että Kalifornian huippu-urheilijoilla on pulaa hyvistä urheiluhierojista, hän pakkasi laukkunsa ja lähi tavoittelemaan suurta unelmaa. Väsymättömällä luonteellaan hän pääsi ensin NHL:ään Los Angeles Kingsin riveihin, sitten NBA:han osaksi Los Angeles Lakersin 2000-luvun mestaruusjoukkuetta. Yrjövuori perusti oman yrityksen ja alkoi kehittää eri lajien kärkiurheilijoiden fyysisiä ominaisuuksia. Pian hänestä tuli yksi ammattiurheilun kysytyimmistä fysiikkavalmentajista ja hänet alettiin tuntea nimellä The Finn.

Yrjövuori kertoi messuilla avoimesti myös Lakersin pimeistä ajoista, omasta uupumuksestaan ja paluustaan Suomeen. Pitkien päivien ja huumaavan menestyksen keskellä Yrjövuori unohti pitää huolta itsestään. Kun hän nukahti lukiessaan tyttärelleen iltasatua, hän havahtui siihen, millaista elämää oli viimeiset vuodet viettänyt. Hän oli kaikesta saavuttamastaan ylpeä ja kiitollinen, mutta näin ei voinut jatkua.

Yrjövuori työskentelee nykyisin muun muassa koripallomaajoukkue Susijengin palveluksessa.

Yrjövuori – The Finn, urheilutähtien luottomies ilmestyi juuri messujen kynnyksellä ja sujahti monen messukävijän kirjakassiin.

Janica Vilen