Raisionseudun Lausujien runomatineassa esittäytyy moninainen Suomi

Raisionseudun Lausujat Seija Jokinen (vas.), Salme Penttilä, Liisa Saarinen, Helinä Aaltonen, Satu Salovaara ja Ritva Tiainen esiintyvät Olen silmiä täysi ja verson korvia -runomatineassa Raision kaupungintalolla 29. lokakuuta. Kuva: Ragip Önsoy.

RAISIO. Raisionseudun Lausujat ry virittäytyy Suomi 100 -juhlavuoden teemoihin monipuolisella esityksellä Olen silmiä täysi ja verson korvia. Vapaapääsyinen ja kaikille avoin runomatinea järjestetään sunnuntaina 29. lokakuuta kello 15 Raision kaupungintalon aulassa.

Olen silmiä täysi ja verson korvia esittelee ohjaaja Marja-Leena Kurosen mukaan maamme sellaisena kuin se on tänä päivänä.

– Runomatineassa kuullaan moninainen ja suvaitsevainen kooste nyky-Suomesta huumorilla höystettynä, Kuronen kertoo.

– Mukana on muun muassa perinteisempää runoutta edustavia Eino Leinoa ja Aleksis Kiveä, mutta myös esimerkiksi Helvi Hämäläistä, Juice Leskistä, Johanna Venhoa ja Kaarina Valoaaltoa, lisää Kuronen.

Maahanmuuttajan äänen esitykseen tuo samannimisellä runollaan espanjalainen Ainhoa González Llano. González Llano työskenteli kolmisen vuotta sitten Mynämäen Saaren kartanossa osana Runokohtauksia-hanketta. Suomalaisia ja ulkomaalaistaustaisia runoilijoita yhteen keskustelujen ja runokäännösten avulla tuonut hanke palkittiin vuoden 2015 monikulttuurisuustekona Turun kaupungin toimesta.

Maahanmuuttaja on hieno rakkaudentunnustus Suomelle ihmiseltä, joka tasapainoilee kahden maan välissä, ohjaaja kuvailee.

Raisiolaiset lausujat Seija Jokinen, Salme Penttilä, Liisa Saarinen, Helinä Aaltonen, Satu Salovaara ja Ritva Tiainen ovat saaneet ehdottaa esitykseen mukaan omia suosikkirunojaan, joista ohjaaja on sitten valinnut toisiinsa sopivimmat.

– Päällimmäisenä ovat ajankohtaisesti kiinnostavat aiheet. Esityksessä kuullaan runonlausunnan ohella myös hieman laulua, Kuronen sanoo.

Monta vuotta yhdessä esiintyneet lausujat kiittelevät ohjaajansa panosta koosteen syntyyn.

– Yhteistyö on sujunut hienosti. Saimme ohjeeksi valita sellaisia runoja, jotka tuntuvat omimmilta esittää. Marja-Leenan ohjaustyötä oli myös muun muassa viime vuoden Runoviikolla Turun Lausuntakerhon kanssa yhdessä toteuttamamme sanataide-esitys Huominen matkalippu, Helinä Aaltonen kertoo.

– Ensi vuonna Raisionseudun Lausujat viettää 35-vuotisjuhliaan. Näiden vuosikymmenten ajan eräs tärkeimmistä esiintymispaikoistamme on ollut Raision kaupungintalo, jossa sekä tämä ensi sunnuntain runomatinea että meidän ja Mieskvartetti Delicaton yhteinen runo- ja lauluilta pidetään 29. marraskuuta, Satu Salovaara jatkaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy