Planin Girls Takeover -tempaus vei raisiolaisen Katariina Räikkösen eduskuntaan

Katariina Räikkönen vietti päivän pääministerinä ja nosti keskusteluun tyttöjen oikeudet.

RAISIO. Keskiviikkona 11. lokakuuta kolmetoista tyttöä ottivat Suomessa poliittisten, yhteiskunnallisten ja taloudellisten päättäjien roolin. Planin kansainvälisen Girls Takeover -tempauksen tavoitteena oli nostaa esille tyttöjen potentiaalia sekä tuoda esille se, miten hankalaa tyttöjen on päästä vaikutusvaltaisiin asemiin. Tempaukseen osallistui yli 600 tyttöä 60 eri maasta.

Raisiolainen Katariina Räikkönen, 16, vietti päivän pääministeri Juha Sipilän työparina eduskunnassa. Ajatus syntyi jo keväällä.

– Pidin maaliskuussa puheen Suomi 100 -tasa-arvojuhlassa Tampereella ja heitin pääministerille haasteen johon tämä suostui, Planin lastenhallituksessa toimiva Räikkönen kertoo.

Tasa-arvo ylittää puoluerajat

Turun Puolalanmäen lukiossa ensimmäistä vuottaan opiskelevalle Räikköselle tärkeitä ovat tasa-arvon lisäksi myös ympäristökysymykset sekä lasten oikeudet. Päivästä Sipilän työparina jäi lukiolaiselle positiivinen mieli:

– Sain tuotua hyvin esille ympäristö- ja tasa-arvokysymyksiä. Keskustelimme pääministerin kanssa paljon ja tulimme yhdessä siihen tulokseen, että EU:n on otettava entistä suurempi rooli näissä asioissa.

Erityisesti Räikköselle jäi mieleen hyvä henki tasa-arvokysymyksistä keskusteltaessa.

– Vedin kokousta naiskansanedustajille tasa-arvosta ja yllätyin siitä, miten hyvä henki edustajien kesken vallitsi, vaikka paikalla oli edustajia kaikista eri puolueista. En kuullut yhtään kinastelua, Räikkönen kertoo.

Räikkösestä yllättävää oli kuitenkin myös huomata se, miten sukupuoli vaikuttaa valiokuntien rakentumiseen:

– Esimerkiksi talousasioista päättivät lähinnä miehet, ja sosiaaliasioista päättämässä taas oli enemmän naisia.

Räikkönen korostaakin sitä, miten jokainen suomalainen voi arjessa vaikuttaa tasa-arvon toteutumiseen.

– On jokaisen aikuisen vastuulla kannustaa niitä tyttöjä ja poikia jotka rikkovat sukupuoleen liitettyjä stereotypioita. Pojatkin voivat olla lähihoitajia ja tytöt vaikka pääministerejä, hän naurahtaa.

Tyttöjen asema on kansainvälisesti yhä heikko

Tytöt valloittivat päättäjänpaikkoja eduskunnan lisäksi muun muassa Elinkeinoelämän keskusliitossa sekä Yleisradiossa, ja Räikkönen on tyytyväinen tempauksen herättämään huomioon.

– Jos kolmetoista tyttöä Suomessa saivat aikaiseksi näin paljon yhdessä päivässä, en voi olla miettimättä sitä, mitä ne 62 miljoonaa tyttöä joilla ei ole mahdollisuutta koulutukseen saisivat aikaan, jos heillä olisi samat eväät elämään, Räikkönen pohtii.

Räikköselle Suomeen syntyminen onkin etuoikeus joka tuo mukanaan myös vastuuta:

– Minulla on mahdollisuus vaikuttaa tyttöjen asemaan, enkä lopeta työskentelyä ennen kuin tyttöjen tasa-arvo toteutuu.

Lukion ekaluokkalainen ei ole vielä lyönyt tulevaisuudensuunnitelmiaan lukkoon, mutta hän toivoo saavansa jatkaa työskentelyä ympäristö- ja ihmisoikeuskysymysten parissa ja kannustaa myös muita nuoria osallistumaan tärkeää työhön.

– Väyliä päästä vaikuttamaan on paljon, ja esimerkiksi Planin toimintaan on tosi helppo lähteä mukaan, Räikkönen summaa.

Essi Heinonen