Naantalissa juhlistetaan reformaatioviikkoa monipuolisin menoin

Naantalin reformaatioviikon huipentaa barokkiviulisti Anna Rainion ja urkuri Tomi Satomaan iltakonsertti 5.11. Naantalin kirkossa.

NAANTALI. Reformaation merkkivuosi huipentuu reformaatioviikkoon 30. lokakuuta – 5. marraskuuta. Naantalin seurakunnassa reformaatioviikkoa juhlistetaan viettämällä messua viikon jokaisena päivänä.

Maanantaina 30.10. klo 10 pidetään lastenkirkko Naantalin seurakuntakeskuksen kappelissa. Tiistaina puolilta päivin seurakunta jalkautuu pitämään pop up -messun ruokajaossa Tuulensuunkatu 6:ssa. Keskiviikkona kello 12 vietetään puolestaan arkiehtoollista seurakuntakeskuksen kappelissa.

Reformaatioviikon lopulla siirrytään Naantalin kirkkoon, jossa torstai-iltana 2.11. vietetään hiljaisuuden iltakirkkoa. Luvassa on Taizé-lauluja, hiljaisuutta, ehtoollinen ja iltatee. Perjantai-iltana on vuorossa Tuomasmessu. Lauantaina 4.11. hiljennytään viettämään pyhäinpäivää, jolloin on perinteinen kello 10 messu sekä omaisten ilta kello 18. Sunnuntai 5.11., uskonpuhdistuksen muistopäivä, huipentaa reformaatioviikon ja päättää samalla koko reformaation merkkivuoden. Reformaation merkkivuoden päätösmessussa saarnaa teologian tohtori, tuomiorovasti emeritus Rauno Heikola. Messun jälkeen on kirkkokahvit, jonka jälkeen professori emeritus Reijo E. Heinonen pitää kirkossa juhlaesitelmän aiheesta Agricolan ekumeeninen linja.

Lutherin musiikillinen perintö soi Naantalin kirkossa

Naantalin seurakunnan reformaatioviikon päättää barokkiviulisti Anna Rainion ja urkuri Tomi Satomaan iltakonsertti 5.11. Naantalin kirkossa. Konsertin ohjelma nojaa vahvasti siihen musiikilliseen perintöön, jonka Martti Luther ja hänen arvostuksensa ja ihailunsa musiikkia kohtaan jätti. Konsertin rungon muodostavat J. S. Bachin sävellykset. On sanottu, että ilman Lutheria ei koskaan olisi ollut eikä tullut Bachia. Ja Bach on kirkkaimpana kruununa luterilaisen kirkkomusiikin jatkumossa. Bach siirsi myös omaa perintöään lukuisille oppilailleen. Ohjelmassa onkin hänen oppilaansa G.A. Homiliuksen koraaleja. Konsertin keskellä kuultava katolisen H.I.F. Biberin mysteerisonaatti nostaa mukaan vuoropuhelun kirkon uuden ja vanhan tradition välillä.

Anna Rainio on opiskellut viulunsoittoa Turun konservatoriossa ja Helsingin Metropolia AMK:ssa, barokkiviulunsoittoa Sibelius-Akatemiassa sekä Kölnin Musiikkikorkeakoulussa. Ensikonserttinsa hän piti tammikuussa 2017. Rainio toimii aktiivisena freelancer-muusikkona Suomessa ja ulkomailla.

Tomi Satomaa on yksi ikäpolvensa merkittävimpiä ja monipuolisimpia urkureita ja kirkkomuusikkoja Suomessa. Hän työskentelee aktiivisesti konsertoivana urkurina, kanttorina, kuoronjohtajana, urkupedagogina sekä Organum-seuran puheenjohtajana. Konsertit ovat vieneet Satomaata keskeisille suomalaisille urkufestivaaleille ja urkusolistina hän on esiintynyt myös useissa Keski-Euroopan maissa ja Venäjällä. Satomaan debyyttilevy Ramus virens olivarum (ALBA) ilmestyi syksyllä 2016. Lisäksi hän on tallentanut soittoaan YLEn kantanauhoituksin.