KUUKAUDEN ESINE. Raision museo Harkon syyskuun esine on Ihalasta Mullin eduspellon asuinpaikalta löydetyt rautaiset teräosaltaan katkenneet sakset. Esine on luetteloitu numerolla TYA 619:265 Turun yliopiston arkeologian oppiaineen kokoelmiin. Se on kaivauslöytö vuodelta 1994. Vuoden 1996 kaivauksissa löydettiin myös toiset sakset. Myös nämä olivat teräosaltaan katkenneet.

Sakset on valmistettu takomalla yhdestä kappaleesta. Saksien katkelman pituus on 16 cm ja paino 65 g. Saksien pää on pyöreä. Saksien päiden muoto on vaihdellut eri aikoina. Pyöreäpäiset sakset tulevat käyttöön viikinkiajalla (800-1025 jKr.) ja muoto on säilynyt keritsimissä tähän päivään asti.

Suomen vanhimmat sakset on löydetty Turun Maarian Saramäestä. Ne ajoittuvat vanhemmalle roomalaisajalle (0-200jKr.). Mullin eduspellon asuinpaikalta löytyneet sakset edustavat yleistä muotoa. Vastineita niille tunnetaan mm. Euran Luistarista ja Ruotsista. Myös nykyisiä saksia muistuttavat kaksiosaiset sakset tulevat Ruotsin Birkasta tehtyjen löytöjen perusteella käyttöön jo viikinkiajalla.

Jari Näränen
arkeologi
Raision museo Harkko