Raision autokierrätys ilkivallan ja varkauksien kohteena

Autokierrätys Raision Amed Maraty tutkimassa autoille aiheutettuja tuoreimpia tuhoja. Kuvat: Ragip Önsoy.

RAISIO. Autokierrätys Raisio on koko seitsemänvuotisen historiansa aikana kärsinyt varastelusta ja ilkivallasta, jota tapahtuu niin yö- kuin päiväsaikaankin. Nyt alkaa yrittäjäkaksikko Mikko Räisäsen ja Amed Maratyn mitta täyttyä.

– Koko sen ajan kun yritys on toiminut täällä, olemme olleet järjettömien varkauksien ja ilkivallantekojen kohteena, Räisänen sanoo.

Räisänen ja Maraty kertovat, että varkaiden ja tärvelijöiden joukossa on niin nuoria kuin keski-iän ylittäneitäkin. Nuoremman polven edustajat varastelevat enimmäkseen päivällä ja vanhemmat sitten pimeän tultua.

– Tekijät näkyvät selkeästi valvontakamerajärjestelmässä, joka tallentaa kaikki asiattomat kierrätysajoneuvojen vastaanottoalueelle tunkeutujat. Eli me tiedämme hyvin keitä täällä käy: Viitisen nuorta, jotka ovat noin 15-vuotiaita, sekä muutama noin 50-vuotias varas, yrittäjät toteavat.

– Videotallenteet ovat poliisin hallussa. Yksi porukka jäi kiinni kolme vuotta sitten, mutta rikollinen toiminta sen kun jatkuu, he lisäävät.

Yrittäjien mukaan kyseessä on puhdas ilkivalta – suurta taloudellista hyötyä varastelusta tuskin koituu.

– Mopoista on väännetty satuloita irti, veneestä on vedetty johdot pois, autojen ikkunoita rikottu ja moottoreita irrotettu. Kaikkein järjettömin on varmaan ollut sytytystulppien irrotus – ne eivät paljon maksa ja niitä on hankala saada edes irti rikkomatta, listaa Räisänen vain muutamana esimerkkinä.

– Osa varastetuista osista saattaa mennä myyntiin, mutta suurin osa varmaan menee omaan käyttöön, arvelee Räisänen.

Amed Maratyn on tarkoitus jatkaa Mikko Räisäsen jalanjäljissä tämän jäädessä eläkkeelle. Autokierrätys Raisio kierrättää vuositasolla 170–300 autoa.

– Sitkeästi yritämme jatkaa tätä tärkeää elinkeinoa, jonka tarkoituksena on kierrättää ajoneuvot luontoa säästäen ja virallista tietä niin, etteivät romut jää pihan nurkille ympäristöä pilaamaan ja saastuttamaan, Maraty lupaa.

– Toivomme, että artikkelin kautta saamme heräteltyä esimerkiksi nuorten ilkivallantekijöiden vanhempia. Tällaiset älyttömät teot häiritsevät työtämme. Se, että me otamme kierrätettäviä ajoneuvoja ilmaiseksi vastaan, ei tarkoita sitä, että elinkeinon pyörittäminen olisi millään tavoin ilmaista. Maksamme tiloista vuokraa, hankimme valvontalaitteita ja aitoja vastaanottopisteen ympärille, jatkavat Maraty ja Räisänen.

Autokierrätys Raision yrittäjät haluavat herätellä nuorten ilkivallantekijöiden vanhempia.

Katariina Mäkinen-Önsoy