Nuoret Taidetestaajat lähtevät liikkeelle Velkualta

Velkuan yhtenäiskoulun kasiluokkalaiset Iida Lahtinen (vas.) ja Aada Nordman lähtevät Taidetestaajat-hankkeen kautta Helsinkiin Aleksanterin teatteriin 3. lokakuuta. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Tiesitkö?

Taidetestaajat-hanke

Budjetti 15–20 miljoonaa euroa, ja se on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoa.

Kolmen lukuvuoden aikana noin 200 000 taidetestaajaa. Ensimmäisenä lukuvuonna 2017-2018 yli 64 000 taidetestaajaa, joista oppilaita lähes 59 000.

Ensimmäisenä lukuvuonna noin 130 000 vierailua, joista syyskuun aikana noin 10 000.

Yli 3300 luokkaa noin 780 yläkoulusta ilmoittautunut mukaan.

Lukuvuonna 2017–2018 valtakunnalliseen Taidetestaajat-hankkeeseen osallistuvat 55 taidelaitosta ja -työryhmää tavoittavat jopa 65 000 kahdeksannen luokan oppilasta.

NAANTALI. Kaikki Naantalin yläkoulut ovat mukana Taidetestaajat-hankkeessa. Ensimmäisten joukossa vierailut aloittaa 3. lokakuuta Velkuan koulu, jonka kuusi kahdeksasluokkalaista oppilasta matkustaa opettajansa kanssa Helsinkiin Aleksanterin teatteriin Red Nose Companyn Punainen viiva -esitykseen.

Hankkeen tavoitteena on Velkuan yhtenäiskoulussa kasiluokkaa käyvien Aada Nordmanin ja Iida Lahtisen mukaan murtaa myyttiä korkeakulttuurista, joka olisi suunnattu vain tietylle pienelle osalle väestöstä.

– Taidetestaajat-hanke kuulostaa mielenkiintoiselta. Lisäksi sen kautta tulee vierailtua paikoissa, joissa ei ole ennen tullut käytyä. Esimerkiksi Aleksanterin teatteri on sellainen, tytöt iloitsevat.

– Se on kivaa, että pääsemme koko kasiluokan voimin kulttuurin pariin. Kriittisellä silmällä tarkasteltaessa varmasti syntyy aivan uusia näkökulmia taiteeseen, lisäävät tytöt.

Kokemukset nettiin

Taidetestaajina nuoret pääsevät kokemaan taidetta muun muassa teatterissa, oopperassa, konsertissa ja museossa. Testauksen tueksi oppilaat saavat etukäteen tietoa esityksestä, taiteilijoista ja taidemuodosta. Itse kohteessa tutustutaan myös siihen, miten taideteos syntyy ja millaista on taiteilijan työ.

Vierailujen jälkeen 8.-luokkalaiset arvioivat kokemuksensa netissä toimivalla sovelluksella. Nuorten taidekriitikoiden mielipiteitä pääsee seuraamaan koko Suomi. Ensimmäiset arviot paljastetaan osoitteessa www.taidetestaajat.fi lokakuussa ja jatkossa arviot tulevat sivustolle sitä mukaa kun taidevierailuja tehdään.

Kokemuksen jälkeen eri kanavat ovat auki nuorten oivalluksille, tunteille ja mielipiteille. Nuorten antama palaute on julkista, joten kuka tahansa kulttuurista kiinnostunut voi tutustua kommentteihin ja löytää uusia näkökulmia esimerkiksi klassikkoteoksiin.

– Kulttuurivierailuista voi ammentaa inspiraatiota omiin taideharrastuksiinsa, pohtivat Aada Nordman ja Iida Lahtinen, joiden lempiaineita koulussa ovat juuri kuvataide ja musiikki.

Monipuolisia kulttuurikohteita

Kolmen lukuvuoden ajan kestävä Taidetestaajat-hanke antaa kriitikon roolin lähes 200 000 kasiluokkalaiselle vieden heidät taidevierailulle yhteen lähialueensa ja yhteen pääkaupunkiseudun kulttuurikohteeseen. Taidetestaajissa on ensimmäisenä lukuvuonna mukana yli 99 prosenttia ikäluokasta. Hankkeen idea on voittaa kaikki osallistumisen esteet, jotta nuoret voivat kokea taidetta esimerkiksi liikuntarajoitteista, äidinkielestä tai asuinpaikasta riippumatta.

Taidetestaajat-hankkeen rahoittavat Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden. Hankkeen toteuttaa Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto. Varsinais-Suomesta hankkeessa ovat mukana Kamarikuoro Key Ensemble, Matti Koivurinnan säätiö/Aboa Vetus & Ars Nova-museo, Tanssiteatteri Eri, Turun kaupunginorkesteri, Turun museokeskus/Turun kaupunki ja Åbo Svenska Teatern.

Katariina Mäkinen-Önsoy