Life Aquatic -teoskokonaisuus valloittaa Turun Impivaaran uimahallin perjantaina ja lauantaina

Kuvataiteilijan, kolmen säveltäjän ja muusikon sekä valosuunnittelijan työryhmä taikoo viikonloppuna Impivaaran uimahalliin syvänturkoosin moniaistillisen elämyksen. Life Aquatic on ääntä, valoa, livemusiikkia ja merellisiä installaatioita, joita koetaan koko keholla, kaikilla aisteilla.

TURKU. Impivaaran uimahallissa koetaan perjantaina 29. syyskuuta ja lauantaina 30. syyskuuta moniaistillinen taidekokemus: Turkoosinsininen valo täyttää muuten pimennetyn allasalueen. Suuriin akryylipalloihin suljetuista vesiekosysteemeistä muodostuva kuvataiteilija Kristiina Ljokkoin luoma installaatio elää omaa elämäänsä altaassa. Kansainvälisesti tunnetun äänitaiteilijan ja säveltäjän Petri Kuljuntaustan pinnan alle luoma äänimaisema koostuu Suomen ympäristökeskus SYKE:n BIAS-hankkeessa eri puolilta maailman meriä kerätyistä hydrofoniäänityksistä, joissa kuuluu niin merenkäyntiä ja ohikulkevia laivoja, merenelävien liikkeitä, elektronisia signaaleita kuin tunnistamattomaksi jääviä ääniä.

Kuljuntaustan ääniteos All day I hear the noise of Waters ja muusikko, arkkitehti Tuomas Toivosen sekä säveltäjä, saksofonisti Jarno Tikan teos Sterope soivat niin hallitilassa kuin pinnan alla. Samalla Valosuunnittelija Eero Erkamon valoteos Monochromatic Variations sävyttää 25-metrisen Juhani-altaan ja sen ympäristön sadunhohtoiseen sineen. Moniaistillisen elämyksen voi kokea kelluen, uiden, sukellellen ja allasalueella oleskellen.

Installaatio on koettavissa perjantaina kello 11–17 ja livekonsertti kello 18–19.30. Lauantaina installaatio järjestetään kello 9–14.30 ja livekonsertti kello 15–16.30. Taiteen pariin pääsee uimahallin normaalilla sisäänpääsymaksulla.

Huoli Itämerestä

Teoskokonaisuuden taustalla on kuitenkin vakava huoli Itämeren ja ympäristön tilasta.

– Rantojen ja vesistöjen puhtaus, Itämeren ekologinen tasapaino ja ihmisen toimet vesistöissä huolettavat laajalti. Tämä ympäristöteema on ollut koko Life Aquaticin lähtökohtana, Kristiina Ljokkoi kertoo.

Erikoiset tilat taiteen käyttöön

Kristiina Ljokkoi otti Petri Kuljuntaustaan yhteyttä muutama vuosi sitten Maaseudun sivistysliiton Paikan tuntu – paikan identiteetti -hankkeen tiimoilta. Hankkeessa tuottajana ja toisena kuraattorina toiminut Ljokkoi pohti, miten eri tiloja voi hyödyntää taiteessa.

– Molemmat näimme ja koimme yllättävät tilat – kuten Korkeasaaren hylätyt jugend-karhulinnat – kiinnostavina miljöinä monenlaiselle taiteelle. Yhteistyö oli hedelmällistä. Pian aloimme pohtia myös uimahallia paikkana moniaistilliselle teoskokonaisuudelle. Life Aquaticin ”prototyyppi” luotiin Rauman uimahalliin vuonna 2016, kertoo Ljokkoi.

Ljokkoi pitää tärkeänä, että taide-elämyksiä saadaan arkisiin tiloihin kaikkien ulottuville. Yleiset tilat ovat haasteellisia, sillä niissä ei ole mitään taiteen esittämisen käytäntöjä tukevia elementtejä. Mutta juuri sellaisessa tilassa onnistuminen on taiteilijalle palkitsevaa.

Teoskokonaisuuden mahdollistavat Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala ja Koneen säätiö.