Monta ääntä on Turun Kirjamessujen ohjelmallinen teema vuonna 2017

TURKU. Turun Kirjamessujen tämän vuoden ohjelma koostuu erilaisista Suomen äänistä. Maamme monet äänet kaikuvat Turun Messukeskuksessa 6.−8. lokakuuta.

Suomen vanhimmat alan messut järjestetään nyt jo 26:nnen kerran. Mukana on 770 esiintyjää, 500 ohjelmanumeroa ja yli 100 ohjelmatuottajaa. Uutta messuilla ovat muun muassa tekstiretriitti ja cosplay. Messuille osallistuvat suuret ja pienemmät kustantamot sekä lukuisat liitot ja yhdistykset.

Tämän vuoden tapahtuman ohjelmatuotannosta ovat vastanneet kirjailijat Tommi Kinnunen ja Salla Simukka. Heitä on työssä avustanut kirjailija Siri Kolu.

Samaan aikaan Turun Kirjamessujen kanssa järjestetään myös Turun Ruoka- ja Viinimessut.

Messujen avajaisia vietetään perjantaina kello 13. Esiintyjinä ovat muun muassa akateemikko Eva-Mari Aro ja Tanssiteatteri Eri.

Suomen Kirjailijaliiton tunnustuspalkinto ja Tirlittan-palkinto jaetaan messuilla sunnuntaina. Messuilla julkistetaan myös muun muassa Runo-Kaarina -kilpailun voittaja ja Nihil Interit.

Suomen juhlavuosi on tämän vuoden punainen lanka

– Johtoajatuksemme vuoden 2017 messujen ohjelmaa laadittaessa on ollut teema Yksi maa − monta ääntä. Olemme pyrkineet saamaan ohjelmakattaukseen mukaan mahdollisimman paljon niitä erilaisia ääniä, joista 100-vuotiaan maamme kirjallisuus on muodostunut historiassa ja nykyään. Myös sellaisia ääniä, joita ei ehkä aiemmin ole niin usein kuunneltu, kuvailevat Simukka ja Kinnunen ohjelmatyötään.

Turun Kirjamessuilla esiintyvät päivien aikana muun muassa Lenita Airisto, Jenni Haukio, Koko Hubara, Tuomas Kyrö, Miki Liukkonen, Leena Lehtolainen, Mikko Saarela & Martti Syrjä  ja Kjell Westö. Lisäksi saadaan kirjailijavieraita muun muassa Ruotsista ja Virosta.

Cosplay, scifi, kauhu, spefi ja sarjakuva

Erottuvaa messuohjelmaa tuottava Turun Kirjamessut on tänä vuonna poikkeuksellisen persoonallinen. Sunnuntaina messuilla on nimittäin cosplay-päivä, ja kaikki rooliasussa paikalle tulevat ”cossaajat” pääsevät maksuttomasti tapahtumaan. Asiantuntijaraati myös palkitsee parhaat asut.

– Erityisen paljon on luvassa spekulatiiviseen fiktioon painottuvaa ohjelmaa. Mukana ovat kotimaisen spekulatiivisen fiktion kiinnostavat nimet kuten Johanna Sinisalo, Helena Waris, Pasi Ilmari Jääskeläinen, Tiina Raevaara, Marko Hautala, Elina Rouhiainen ja Siiri Enoranta.

Lapsille tarinoiden kylä

Lapsiyleisölle messuilla on uusi alueensa, jossa eräänlainen tarinoiden kylä kutsuu lapset luokseen kuulemaan kirjallisuudesta ja tekemään itsekin sanataidetta. Lasten alueella on koko messujen ajan ohjelmaa ääneenluvusta sanataidetyöpajoihin ja laululeikkituokioista suosikkikirjailijoiden kohtaamisiin. Alueella on mm. messukirjasto, jonka kirjoja voi lukea ja katsella alueella.

− Koululaisperjantaina on paljon nuortenkirjallisuusohjelmaa, ja sitä löytyy myös Nuorisokirjailijoiden ja Äidinkielen opettajien osastoilta, sanoo Simukka ja kannustaa koululaisia mukaan.

Turun koululaiset osallistuvat nyt toisen kerran suurella joukolla Suunnista kirjaan -tempaukseen. Tietokirjallisuuden edistämiskeskus, Turun kaupunki Suomen tietokirjailijat ja Äidinkielen opettajien liitto ovat mukana tässä koululaisten messuille sijoittuvassa kulttuurielämyksessä.

Suuri lukuseikkailu on mukana ohjelmassa Topeliuksen koulun kuudesluokkalaisten haastattelutilaisuutena kirjailijoille. Messuilla puhutaan myös poikien lukemisesta, sateenkaariaiheista lasten- ja nuortenkirjallisuudessa ja siitä, saako nuortenkirjoissa kiroilla.

Mistä yhteiskunta haluaa puhua ja mistä kannattaisi puhua?

Kun tietoa tulvii joka puolelta, voi olla vaikea hahmottaa, mikä kaikki tieto on tärkeää ja mikä vähemmän olennaista.

– Turun Kirjamessujen tietokirjallisuusohjelma pyrkii omalta osaltaan vastaamaan kysymykseen siitä, mitä meidän tulisi tietää juuri nyt. Sellaiset aiheet kuten ilmastonmuutos, eettinen ruuantuotanto, väestön ikääntyminen, tiedon luotettavuus, rasismin ja nationalismin nousu ja internetin vihapuhe tulevat lähelle meitä jokaista, tahdoimme tai emme. Siksi on merkityksellistä, että niistä on olemassa tutkittua tietoa ymmärrettävässä muodossa, kuvailee Salla Simukka.

Muun muassa messujen Vihapaneelissa perjantaina toimittaja Johanna Vehkoo ja sarjakuvataiteilija Emmi Nieminen käsittelevät vihan ja inhon internetiä. Puhetta kuullaan muun muassa siitä, ketkä joutuvat herkimmin vihapuheen kohteiksi.

Mihin maailma on menossa? kyselevät messuohjelmassa puolestaan arkkipiispa Kari Mäkinen, toimittaja ja kirjailija Heikki Aittokoski ja teatterinjohtaja Tiina Lindfors.

Kirjailijaliiton ohjelmassa lauantaina keskustellaan muun muassa kustannusalan murroksesta ja lapsen lukuinnosta. Suomalainen kirjallisuus maailmalla -aiheesta keskustelevat Paula Havaste, Petri Tamminen ja J.S. Meresmaa.

Diakonia-ammattikorkeakoulun neljännen vuoden tulkkiopiskelijat tulkkaavat osan Kirjamessujen esityksistä viitotulle puheelle.

Messujen aikaan on myös monia oheistapahtumia. Uutuutena on muun muassa Pienen Kirjapuodin runousaamiainen lauantai- ja sunnuntaiaamuna. Arkkipiispan työryhmä Valoa yössä järjestää puolestaan Turun Tuomiokirkossa perjantaina Sanaa kuulemassa” -lukuillan.