Kuntapäättäjän kulma: Tuleeko hiekkalaatikolla ahdasta

KOLUMNI. Kunnallishallinnossa uuden hallinnon käynnistymien on nykyisin syksyistä puuhaa koulujen malliin. Vertaus on silläkin tavalla hyvä, että puuhaa ovat aloittamassa niin konkarit kuin ekakertalaiset.

Niin kuin koulussakin on luottamushenkilöhallinnossa jännittävintä uusien kasvojen tapaaminen. Ennakkoluulot ovat tietenkin vahvat, sillä alkututtavuus perustuu useasti julkisuudesta välittyneeseen vaalikamppailuun, josta helposti syntyy epäilyksiä ja ennakkoluuloja. Ensimmäisessä enkilökohtaisessa tapaamisessa on hyvät mahdollisuudet yllättyä positiivisesti.

Naantalin kaupunginhallituksen pöytäkunnassa tulee jatkossa olemaan yleispolitiikka enemmän esillä, sillä samassa porukassa on ainakin kaksi varteenotettavaa aktiivista kansanedustajaehdokasta Vilhelm Junnila, ps, ja Toni Forsblom, kok.

Vilhelm Junnilalla on jo varakansanedustajan paikka plakkarissa ja menestystä perushalla-aholaisena. Toni Forsblom on urheiluharrastusten ja yrittämisen asioilla tututuksi tullut laajempien piirien tuntema mukava kaveri – ei varmaankaan kovin ideologinen, vaan pikemmin joustava. Vaikka veljet eivät ihan samoissa vesissä kalastakaan, niin kateuden sekaista jännitettä on vaikea välttää.

Eikä tässä kaikki. Voi hyvin käydä niin, että vihreiden vetovoimainen kärkinimi Mirva Maine vedetään monipuolistamaan vihreiden Turun ulkopuolista tarjontaa. Hän tuonee taistelevien konservatiivikukkojen tantereelle vähän liberaalimpaa ja feministisempää väriä.

Keskustapuolueessakin on sellaista virinää, että on hyvinkin mahdollista, että naantalilainen naisfiguuri nähdään ehdokasgalleriassa. Eikä pidä unohtaa, että meidän kaupunginjohtajamme on nuorena istunut Keskustan puoluehallituksessa.

Tommy Bjökskog, kd, on saanut pienen maallisen ylösnousemuksen aikaan kristillisten joukossa, joten hänen on vaikea välttää eduskuntaehdokkuutta.

Vasemmistoliitostakin on ollut ehdokas Naantalista – viimeksi Kaisa Vallavuori. Sosialidemokraattien asetelma on auki. Entisen rymättyläläisen Ilkka Kantolan liikkeitä seurataan.

Tasavallan eriskummallinen enemmistöhallitus yrittää runnata maakuntavaaleja jo syksyyn 2018. 
Jan Lindström, kok, tunnetaan kovaotteisena Kokoomus–Keskusta enemmistöryhmän johtajana, jolla ambitiota riittää. Maakuntavaalit taitavat olla hänen suunnitelmissaan.

Tietenkin kaikilta muiltakin tulee ehdokkaita samaan lähtöön. Useimmat ovat kunnallispolitiikasta tuttuja, vaikka Naantalin SDP on pyytänytkin asiantuntevia sosiaali- ja terveysasioiden erityisosaajia ehdokkaiksi keskeisten kunnalliskuvioiden ulkopuolelta.

Asetelma kokonaisuudessaan on nykyilmaisua käyttäen poikkeuksellisen mielenkiintoinen ja haastava. Naantalin aikaisemmin hyvin sisäänpäin lämpenevästä hiekkalaatikosta on tulossa ylös- ja ulospäin pyrkivien temmellyskenttä. Pelkona on, että entistä enemmän mietitään, miltä asiat näyttävät, ja vähemmän, mitä ne ovat.

Mikko Rönnholm

Naantalin kaupunginvaltuuston pj.