Kaarinan seurakunta on aloittanut ruokajaon vähävaraisille

Seurakuntapastori Kalle Toivon mukaan Kaarinassa on avuntarvitsijoita enemmän kuin on resursseja auttaa. Kaarinan kirkolla jaetaan ruokaa kerran kuussa. Kuva otettu tiedotustilaisuudessa muualla.

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista Hävikkiviikkoa. Turun alueella yksi suurimmista ruokahävikin vähentäjistä on Operaatio Ruokakassi, jonka kautta jaetaan hävikkiruokaa vähävaraisille – nyt myös Kaarinan kirkolla.

KAARINA. Kaarinan kirkolla järjestettiin maanantaina 11. syyskuuta Ruokis, eli ruokajako vähävaraisille. Tapahtumassa syötiin yhdessä, seurusteltiin, kuunneltiin musiikkia ja jaettiin ruokakasseja. Seurakunta on halunnut välttää perinteisen leipäjonon syntymisen sillä, että ruokakassit jaetaan osana isompaa tapahtumaa, jossa on mahdollisuus myös kohdata ja keskustella.

– Osa tulee silti hakemaan pelkän kassin ja se on ihan ok. Meiltä on aina paikalla pappi ja diakoni, jos haluaa keskustella, mutta ruoka-avun vastaanottaminen ei velvoita mihinkään, muistuttaa seurakuntapastori Kalle Toivo.

Kaarinan seurakunta liittyi Operaatio Ruokakassiin jo keväällä. Aluksi tehtiin pilottijakso, jonka aikana huomattiin, että Kaarinassa on todella paljon ruoka-avun tarvitsijoita. Kirkko täyttyi äärimmilleen, kädet ja tilat loppuivat kesken. Syksystä alkaen ruoka-apua on päätetty järjestää säännöllisesti kerran kuussa. Seuraavat päivät ovat 17. lokakuuta ja 14. marraskuuta. Kassien määrä vaihtelee, mutta ainakin toista sataa kassia yritetään saada jakoon.

Mieluummin ruokikselle kuin leipäjonoon

Kaarinan seurakunnan ruokajaon Ruokis-nimi valittiin nimikilpailulla. Myös nimen valinnalla on tarkoitus madaltaa kynnystä tulla paikalle. Seurakunta uskoo, että vähävaraisen on helpompi lähteä ruokikselle kuin leipäjonoon.

Kaarinassa on järjestetty ruoka-apua ennenkin muiden tahojen toimesta. Kaarinan kirkon Ruokis on tullut täydentämään vanhoja jakoja.

– Moni on käynyt kimppakyydeillä esimerkiksi Piikkiön ruokakassijaossa, mutta kaikille ei ole mahdollisuutta autoon. Kaarinan kirkko on keskeisellä paikalla, mikä helpottaa kulkemista. Meillä on käynyt paljon esimerkiksi ikäihmisiä, kertoo Toivo.

Operaatio Ruokakassi kerää tukuista Turun talousalueen kaupoista ylijäämätuotteita.

– Ruokakassille tulee paljon hyvää ruokaa, sellaista joka menisi muuten hukkaan. Operaatio Ruokakassi on Turun alueella keskeisin ruokahävikin vähentäjä, kertoo Toivo.

Hävikkiruokaa voitaisiin jakaa enemmänkin, mutta resurssit loppuvat kesken. Kaarinan seurakunnalla on nyt käytössä kaksi jääkaappia. Lisää kylmäsäilytystilaa tarvittaisiin, ja uusien jääkaappien hankkimista pohditaankin tämän syksyn jälkeen. Lisäksi tarvitaan vapaaehtoisten apua, sillä ruokajakoon tarvitaan paljon käsipareja. Seurakunta kokoaa parhaillaan vapaaehtoisten rinkiä.

Hävikkiviikko käynnissä

Tällä viikolla 11.–17. syyskuuta vietetään jälleen valtakunnallista Hävikkiviikkoa. Viikon järjestäjänä toimii Kuluttaja-lehti.

On arvioitu, että kaikkiaan maailman ruoasta 25–30 % päätyy roskiin. Osa ruoasta jää maahan, osa matkalle, osa myymättä kauppaan tai ravintolaan. Kuusi prosenttia ostetusta ruoasta päätyy syömäkelpoisena roskiin, samoin joka kymmenes vihannes tai hedelmä. Jokainen meistä heittää vuodessa ruokaa roskiin keskimäärin 20–25 kiloa, noin 130 euron arvosta.

Hävikkiviikon tarjoama ratkaisu ruokahävikin vähentämiseen löytyy pienistä arkipäiväisistä asioista. Jo pienillä muutoksilla omassa toiminnassa voi saada vuodessa merkittävän määrän hävikkiä vähennettyä ja mikäli pieniä muutoksia tekee suuri joukko kuluttajia, on vaikutus valtava. Esimerkiksi pakkauskoon valinnassa on oleellista se, että kaikki pakkauksessa oleva ruoka tulee käytettyä. Pakkausten ympäristövaikutukset ovat pienemmät kuin hukkaan menevän ruoan. Edullinen kilohinta ei merkitse säästöä, jos osa pakkauksesta jää lopulta käyttämättä.

Hävikkiruokaa verkkokaupasta

Kuluneen vuoden aikana on syntynyt useita uusia tuotteita ja palveluita ruokahävikin vähentämiseksi. Esimerkiksi ensimmäinen kotimainen hävikkiruoan verkkokauppa palvelee jo kuluttajia ja myy tuotteita reiluilla alennuksilla.

– Ravintoloissa päivän aikana yli jäänyttä ruokaa välittävät mobiilisovellukset ovat erityisesti opiskelijoiden suosiossa. Ne ovat osoittautuneet tehokkaaksi keinoksi ravintolan ruokahävikin vähentämisessä, Elina Ovaskainen Motivasta kertoo.

TOK haluaa vähentää kauppojen hävikkiä

Punalaputetuista elintarvikkeista on saanut Turun Osuuskaupan ruokakaupoissa 11. syyskuuta alkaen viimeisinä aukiolotunteina -60 prosentin alennuksen. Turun Osuuskaupan myymälöissä punalappujen alennusprosentti on muulloin 30.

– Ilta-alella kannustamme asiakkaitamme ostamaan alennettuja elintarvikkeita. Laajentuneet aukioloajat pienensivät hävikkiämme jo viime vuonna ja nyt ilta-alen myötä lisäämme kierroksia, toimialajohtaja Mikko Rauhanen Turun Osuuskaupasta kertoo.

Vuonna 2016 Turun Osuuskaupan ruokahävikki oli keskimäärin 1,8 prosenttia myynnistä. Luku sisältää myös hyväntekeväisyyteen lahjoitetut tuotteet.

– Pyrimme lahjoittamaan hävikin ensisijaisesti hyväntekeväisyyteen Operaatio Ruokakassin kautta. Lisäksi meillä on muutamia pienempiä paikallisia hyväntekeväisyysjärjestöjä kumppaneina. Jos lahjoittaminen ei syystä tai toisesta ole mahdollista, menee hävikki hyötykäyttöön energiantuotantoon, Rauhanen kertoo.

TOK:n hävikistä noin 45 % on kasviksia, 20 % leipää ja 15 % maitotaloustuotteita. Loput 20 % jakaantuvat melko tasaisesti eri tuoteryhmien kesken.

Janica Vilen