Höyryveturi Ukko-Pekka kuljettaa taas matkustajia Turun seudulla 15.–17.9.

TAPAHTUMAT. Suomen hienoin, suurin ja nopein höyryveturi, Ukko-Pekka, kuljettaa taas matkustajia Turun seudulla viikonloppuna 15.–17.9.

Juna saapuu perjantaina Salosta Paimioon, josta se tekee vielä yhden edestakaisen reissun Saloon ennen kuin lähtee Paimiosta Turkuun.

Lauantaina ajetaan kaksi junavuoroa Turusta Uutenkaupunkiin ja edelleen Hangonsaareen. Juna pysähtyy matkalla tarvittaessa Raisiossa, Nousiaisissa ja Mynämäellä. Junaan pyrkivien tulee näyttää laiturilla selkeä käsimerkki, jotta kuljettaja tietää pysähtyä.

Vuorojen välissä ajetaan yksi vuoro Turusta Piikkiön kautta Paimioon ja samaa reittiä takaisin. 

Sunnuntaina käydään Kyrössä ja Naantalissa. Turusta Kyröön lähtevä juna pysähtyy Liedossa ja Aurassa. Naantaliin matkaava juna pysähtyy puolestaan Raisiossa. Toisen Kyrön-matkan jälkeen juna jatkaa Toijalaan ja Valkeakoskelle ja edelleen Kouvolaan.

Ukko-Pekka on valmistunut vuonna 1948 ja puukoriset vaunut ovat suunnilleen samoilta ajoilta. Junaa pidetään kunnossa ja liikennöidään talkoovoimin. Junan kuljettajana toimii Turun Mikaelinseurakunnan johtava kanttori Marko Hakanpää.

– Kyytiin mahtuu kerrallaan 200 ihmistä ja liput myydään junassa. Veturissa mahtuu matkustamaan kaksi ja ne liput myydään jo ennakkoon. Viime vuonna Uuteenkaupunkiin mennyt juna oli loppuunmyyty, mutta kyllä yleensä kaikki halukkaat ovat aina mahtuneet kyytiin, Hakanpää kertoo.

Junan omistaa Höyryveturimatkat 1009 Oy. Kyseessä on pienen porukan harrastus.

– Lisääkin talkooväkeä tarvittaisiin, vinkkaa Hakanpää.

Aiemmin Ukko-Pekkaa ovat kuljettaneet VR:n kuskit omina vapaapäivinään, mutta heinäkuussa Hakanpää sai suoritettua veturin kuljettajan tutkinnon, joten tällä kertaa matkustajat pääsevät kanttorin kyytiin.