30-vuotias Turun yliopiston kuoro konsertoi Rymättylässä, Paraisilla ja Sauvossa

Turun yliopiston kuoro. Kuva: Maria Syväniemi.

MUSIIKKI. Turun yliopiston kuoro tuo saariston kirkkoihin kotimaisen kuoromusiikin helmiä sekä suomen että ruotsin kielellä. Kuoro konsertoi Sauvossa ja Paraisilla lauantaina 16. syyskuuta sekä Rymättylässä sunnuntaina 17. syyskuuta. Luvassa on teoksia suomalaisilta nykysäveltäjiltä, kuoromusiikin klassikoita sekä täysin uutta kuoromusiikkia.

Suomen satavuotisjuhlavuoden kunniaksi kuoro esittää kahden suomalaissäveltäjän tilausteokset, jotka saivat ensi-iltansa kuoron 30-vuotisjuhlakonsertissa huhtikuussa. Nuoren säveltäjälupauksen ja kuoron tenorin Arttu Punkkisen Metsä-teoksessa tunnelmoidaan luonnon tuoksuja ja leikitellään oksilla oravien kanssa. Kuoron entisen taiteellisen johtajan Mikko Sidoroffin filosofisessa Motiivi numero 2 -teoksessa pohditaan, mitä uskallus on.

Konsertissa kuullaan musiikkia myös monelta muulta suomalaiselta nykysäveltäjältä, kuten Anna-Mari Kähärältä ja Jaakko Mäntyjärveltä. Kuoro esittää myös pitkäaikaisen lempisäveltäjänsä Toivo Kuulan teoksia sekä Jean Sibeliuksen musiikkia.

Ohjelmisto koostuu sekä luontokuvista että ihmisyyden yhdistymisestä niihin. Kappaleiden sanoitusten takana on kuuluisia runoilijoita, kuten Mika Waltari, Eeva-Liisa Manner sekä V. A. Koskenniemi.

– Maisemia on monia: vastakäännetty pelto, sen lämmin multa sekä tuoksuva metsä täynnä mansikoita, mutta myös lintujen kaihoisa laulu veden yllä ja sodan korventama maa. Ensimmäisissä kuvissa on onni ja seesteisyys, jälkimmäisissä kaipuu ja tuska. Kappaleiden kuvissa näkyvät ihmisyyden ihanuus ja samalla sen kivut, kuoron taiteellinen johtaja Elisa Huovinen avaa konsertin tunnelmia.

Turun yliopiston kuoro on noin 70 laulajan tasokas sekakuoro, joka on niittänyt mainetta kansainvälisissä kuorokilpailuissa ja joka konsertoi säännöllisesti myös ulkomailla. Tällä hetkellä kuoro valmistautuu helmikuussa 2018 esitettävään Ruusun varjo -musikaaliin sekä myöhemmin syksyllä joulukonsertteihinsa Turussa ja Halikossa.

Konsertteihin on vapaa pääsy. Käsiohjelma on maksullinen.