Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vieraili Raisiossa

Raision tekninen päällikkö Jari Sankari (vas.), Raision hallituksen puheenjohtaja Matti Perkonoja, tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Raision toimitusjohtaja Jarmo Puputti Raision uuden bioenergialaitoksen pihalla.

Kun Raision tehtaille tuli yhteydenotto presidentin kansliasta, se oli koko yritykselle iloinen yllätys. Presidenttiä oli kyllä kutsuttu käymään muutama vuosi sitten, mutta silloin vierailua ei saatu järjestymään. Nyt aika vierailulle olikin otollinen, sillä Raisio pääsi ylpeänä esittelemään presidentille kesällä valmistuneen bioenergialaitoksensa, jonka ansiosta tehdasalue on nyt hiilineutraali.

Tiesitkö?

Raisio Oyj on kansainvälinen kasvipohjaisen ravinnon erityisosaaja.

Konsernin päämarkkina-alueet ovat Suomi, Iso-Britannia, Tšekki, Venäjä ja Puola.

Kolesterolia alentavien Benecol-tuotteiden markkinat ovat maailmanlaajuiset.

Muita tunnettuja brändejä ovat Elovena, Sunnuntai, Nordic, Fox’s ja Pedro.

Vuonna 2016 konsernin liikevaihto oli 436 miljoonaa euroa.

Yhtiön palveluksessa on noin 1 400 henkilöä.

RAISIO. Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö vieraili Raisio Oyj:n tehtailla keskiviikkona 16. elokuuta.

Olimme erittäin iloisia, että tasavallan presidentti Sauli Niinistö halusi tulla vierailulle Raisioon. Keskustelimme presidentin kanssa Benecol-innovaation kansainvälisestä menestyksestä, vastuullisen Benella-kalan kehittämisestä sekä Raision yritysvastuusta, kommentoi Raisio Oyj:n toimitusjohtaja Jarmo Puputti.

Vierailu alkoi kahvihetkellä, jossa presidentti Niinistö tapasi yli 50 Raisio Oyj:n työntekijää, jotka pääsivät keskustelemaan hänen kanssaan muun muassa osaamisen kehittämisestä ja työurien pituudesta.

Mukana oli kaksi Raisiolla jo 42 vuotta työskennellyttä työntekijää. Kahvin kanssa tarjosimme presidentille Benella-kalaa saaristolaisleivällä ja mustikkaista Elovena-herkkua, kertoo Puputti.

Hiilineutraali Raisio

Vierailun päätteeksi Sauli Niinistö tutustui Raision kesällä valmistuneeseen puuhakkeella toimivaan bioenergialaitokseen, jonka ansiosta tehdasalue on nyt hiilineutraali. Toimitusjohtajan lisäksi kierroksella olivat mukana Raisio-konsernin hallituksen puheenjohtaja Matti Perkonoja ja tekninen päällikkö Jari Sankari.

Kolmikko esitteli presidentille, miten fossiilisten polttoaineiden aika Raision tehdasalueella jäi taakse, kun alue siirtyi käyttämään uusiutuvalla energialla tuotettua höyryä. Uusi laitos tuottaa kaiken Raision tehdasalueella tarvittavan teollisuushöyryn ja kaukolämmön paikallisilta toimijoilta hankitusta puuhakkeesta. Investoinnin arvo oli noin 8,5 miljoonaa euroa.

Uuden laitoksen vuosituotanto noin 50 gigawattituntia ja se riittää Raisio-konsernin lisäksi myös muille tehdasalueen yrityksille. Vuorokaudessa uusi laitos käyttää kahdesta kolmeen rekka-autollista puuhaketta, joka hankitaan noin sadan kilometrin säteeltä Raisiosta. Puuhakkeen kuljetuksen ja raaka-aineen keruun työllistävä vaikutus hankintaketjun alkupäässä on huomattavasti suurempi kuin itse bioenergialaitoksen, sillä sen automaatiotaso on erittäin korkea.

Hiilijalanjälkeen on kiinnitetty Raisiossa huomiota aiemminkin. Raisio oli maailman ensimmäinen yhtiö, joka merkitsi kuluttajapakkaukseen tuotteen vesi- ja hiilijalanjäljen kertovat merkit.

Raision tavoite on korvata fossiiliset polttoaineet uusiutuvalla energialla aina, kun se on ekologisesti ja taloudellisesti kannattavaa. Vastuullisesti tuotetut tuotteet kiinnostavat kuluttajia ja asiakkaitamme yhä enemmän. Edistämme kestävää ruokaketjua muun muassa tekemällä vastuullisia valintoja raaka-ainehankinnoissa sekä parantamalla energia- ja materiaalitehokkuuttamme. Oma bioenergialaitos on Raisiolle tärkeä ja hieno kehitysaskel kohti kestävämpää ruuantuotantoa, Puputti listaa.

Kyllä me osaamme!”

Raisio Oyj:n lisäksi presidentti vieraili samana päivänä Valmet Automotiven Uudenkaupungin autotehtaalla.

Raisio Oyj on vuonna 1939 perustettu suomalainen yhtiö. Presidentti kehui yritysvierailupäivänsä aikana suomalaista työtä.

Kyllä me osaamme, kun me omistaudumme, hän muistutti Uudessakaupungissa.

Lisäksi hän halusi korostaa sitä, että pitkän pysähtyneisyyden jälkeen talous on Suomessa lähtenyt kasvuun. Erityisen tyytyväinen hän on siihen, että Suomi on vakaa ja demokraattinen maa, jossa jokainen voi luottaa yhteiskuntaan.

Janica Vilen