RAISIO. Raision museo Harkon elokuun esine on pronssinen rannerenkaan katkelma. Se löydettiin joen varrella, lähellä keskustaa olevalta pellolta vuonna 2013. Samassa yhteydessä löydettiin myös 1200-luvulle ajoittuva hopeasormus ja pronssinen helmi.

Katkelman toisessa päässä on kolme poikittaista kohoviivaa. Poikittaiset kohoviivat ovat sijainneet rannerenkaan keskiosassa. Pitkittäin kulkeva kohoviiva jakaa esineen kahteen vyöhykkeeseen, joita koristaa nauhapunosornamentti. Kyseessä on viikinkiajalle (800–1025 jKr.) ajoittuvan päihin kapenevan rannerenkaan katkelma. Vastaavanlaisia rannerenkaita on Suomesta löydetty yli 20 kappaletta. Suurin osa näistä on löydetty Vakka-Suomesta. Esinemuoto on ruotsalainen ja siitä tunnetaan useita variaatioita.

Vuoden 2013 jälkeen on samaiselta peltoalueelta löydetty useita rautakaudelle ajoittuvia metalliesineitä. Rannerenkaan katkelma ja muut esineet kertovat entuudestaan tuntemattomasta rautakautisesta asuinpaikasta tai kalmistosta.

Jari Näränen, 
arkeologi

Raision museo Harkko