Raisiossa tempaistaan tunnissa maailman ympäri

Tunnissa maailman ympäri -tapahtuma järjestetään ensimmäistä kertaa ja osana Suomi 100 -juhlavuotta. Eläkeliiton Raision yhdistyksen aktiivit testasivat kävelykestävyyttään aikaisemmin samalla Kerttulan urheilukentän radalla. Kuva: Markku Toivola.

RAISIO. Eläkeliiton Varsinais-Suomen piirin Raision yhdistys haastaa kaupunkilaiset kävelemään tunnissa maailman ympäri perjantaina 11. elokuuta kello 13–14. Ilmoittautuminen alkaa paikan päällä puoli tuntia ennen starttia. Tilaisuuden avaa kilpasoudun kolminkertainen olympiavoittaja Pertti Karppinen. Tilaisuudessa on mukana myös hanuristi Anneli Uitto.

Paikalliset tempaisevat Kerttulan urheilukentällä osana eläkeliiton piirien ja yhdistysten valtakunnallista kävelytapahtumaa, jonka tavoitteena on kannustaa ikääntyviä yhteisölliseen liikuntaan.

– Mahdottomalta kuulostava haaste eli 40 075 kilometrin matkan taittaminen tunnissa on mahdollista, jos kävelijöitä on riittävästi. Kävelytempauksessa lasketaan yhteen kaikkien osallistujien kävelemä matka. Yhteenlaskettu kilometrimäärä kerryttää Eläkeliiton kävelypottia, Eläkeliiton Raision yhdistyksen puheenjohtaja Helinä Aaltonen sanoo.

Raision yhdistys osallistuu tempaukseen niin, että jokainen osallistuja saa 10 pistettä sekä yhden lisäpisteen per 400 metrin radalla kierretty kierros.

– Lähdimme mukaan kävelytapahtumaan, koska tämä on oivallinen tilaisuus koota yhteen kaikki eläkeläiset liikunnan merkeissä. Odotamma tapahtumaan ainakin 200 osallistujaa, kertoo yhdistyksen liikuntavastaava Ritva Erkkilä.

– Kävely on ikääntyneille ihmisille erityisen hyvä liikuntamuoto: Se kuluttaa paitsi energiaa, myös kehittää terveyskuntoa ja sitä kautta vähentää kaatumisen pelkoa. Se on tärkeä luuston ja lihasten terveyden säilyttäjä, lisää Erkkilä.

Osana Suomen itsenäisyyden 100 vuotta -tapahtumasarjaa järjestettävän tempauksen tavoite, eli päästiinkö tunnissa kävellen maailman ympäri, selviää 15. elokuuta, kun kaikkien Eläkeliiton yhdistysten tulokset on laskettu yhteen.

– Tapahtuma on maksuton ja avoin kaikille. Kävelyn jälkeen on tarjolla mehua ja pientä purtavaa sekä arvontaa kaikkien osallistujien kesken raisiolaisten yritysten lahjoittamia tuotteita, Helinä Aaltonen toteaa.

Eläkeliiton ja Hyvän vanhenemisen tukisäätiön yhteinen tapahtuma järjestetään eri puolilla Suomea 7.‒12.8. välisenä aikana. Tapahtumaan osallistuva yhdistys tukee oman alueensa maakuntarahastoa 0,25 eurolla jokaista jäsentä kohti.

Katariina Mäkinen-Önsoy