Raisiolainen Kalle Lamberg tähdittää tänään alkavaa Pää edellä -komediasarjaa

Kalle Lamberg (kuvassa keskellä) tähdittää tänään alkavaa Pää edellä -komediasarjaa.

Raisiolaisen näyttelijän, ohjaajan, mainoskasvon ja teatterinjohtajan Kalle Lambergin syksy on täynnä komediaa, mutta sitä hän työssään eniten rakastaakin. Tänään alkaa uusi komediasarja Pää edellä, ensi viikolla tulee Linnateatterissa ensi-iltaan hänen ohjaamansa komedia Miehenkäyttöopas ja joulukuussa hänet nähdään valkokankaalla lätkäelokuvassa 95.

Kalle Lamberg

– syntyi ja kasvoi Paimiossa

– aloitti näyttelemisen jo pikkulapsena Sauvon kesäteatterissa

– on tehnyt pitkän uran teatterin lavoilla näyttelijänä ja ohjaajana

– asuu nyt Raisiossa

– johtaa Turun Linnateatteria

– näytellyt useissa tv-sarjoissa.

RAISIO. Kalle Lamberg istuu tänä iltana tiukasti tv:n ja somen ääressä. Tänään 31. elokuuta nimittäin tulee katsottavaksi Elisa Viihteen uusi Pää edellä -alkuperäissarja, jossa Lamberg esittää yhtä pääosista.

– Vähän jo jännittää, millaisen vastaanoton sarja saa. Siinä on todella erikoista ja vähän rajoja rikkovaa huumoria, joten tällä mielensäpahoittamisen aikakaudella reaktiot voivat olla monenlaisia, Lamberg tuumii.

Lambergin lisäksi sarjaa tähdittävät Lauri Tilkanen, Ylermi Rajamaa sekä Kai Vaine. Eri jaksoissa vierailevat muun muassa Shirly Karvinen, Anu Sinisalo, Wanda Dubiel, Eero Milonoff, Iikka Forss, Alina Tomnikov ja Lotta Kaihua. Erityisesti Lamber nautti yhteistyöstä Tilkasen kanssa.

– Me ollaan Tilkasen Laurin kanssa tehty aikanaan paljon yhteisiä juttuja Turun Nuoressa Teatterissa ja opiskeltu samaan aikaan Teatterikorkeassa, joten oli todella kiva päästä tekemään yhteistyötä taas pitkästä aikaa.

Markus Laitisen ja Santeri Mäkisen käsikirjoittamassa ja Jäppi Savolaisen ohjaamassa komediasarjassa tutustutaan kolmeen ystävykseen, joilla on liikaa aikaa käsissään. Tämä johtaa ainaisiin väittelyihin, joissa jokainen kaveruksista uskoo itse olevansa ehdottomasti oikeassa. Ja kun haluaa todistaa olevansa oikeassa, ei ole mitään, mitä sen eteen ei voisi tehdä. Yleensä tästä seuraa haastavia tilanteita ja todella paljon kommelluksia.

Pää edellä -sarjan päähenkilöinä on kolme noin kolmekymppistä miestä: Santtu (Kalle Lamberg), Markus (Ylermi Rajamaa) ja Aarni (Lauri Tilkanen). Santtu ja Markus ovat kämppiksiä, ja ovat tunteneet toisensa jo kouluajoista asti, kun taas Aarni on ollut porukassa vasta muutaman vuoden. Kolmikko tekee niitä näitä hommia saadakseen rahaa vuokraan, mutta lähinnä elävät Aarnin varakkaan tyttöystävän siivellä – oikeastaan tämän tietämättä.

Santun hahmo on Lambergin mukaan niin erikoinen, että itse hän ei lähtisi roolihahmonsa kanssa viettämään iltaa.

– Santtu on sellainen hyväsydäminen psykopaatti. Oman mielipiteen takana seistään sairaalloisen tiukasti. Oma kanta pitää osoittaa todeksi, vaikka siinä matkalla joutuisi muuttamaan historiaa. Santulla on todella erikoinen huumorintaju, Lamberg ruotii hahmoaan.

Samalla Santussa on kuitenkin paljon samaistumispintaa ja sydämellisyyttä, mitä Lambergin mielestä hyvässä komediahahmossa tulee ollakin.

Sarjan kundit eivät ole laiskoja, siitä ei ole kyse, heillä on vain paljon muuta tekemistä. Pojat ajautuvat usein eri kannoille muun muassa siitä, mitä baariin tuodulle lapselle pitäisi tehdä tai miten pitää toimia, jos kaikilla on treffit samassa ravintolassa. He asuvat kaikki samassa rapussa, mikä ei kenenkään mielestä ole hyvä idea. Yhtenä keskeisenä tapahtumapaikkana on myös poikien vakiobaari Mikko’s, jossa baarimikko Mikko (Kai Vaine) joutuu myös usein keskelle Markuksen, Aarnin ja Santun mitä moninaisimpia säätöjä.

– Komedia on aina ollut lähellä sydäntäni ja tämä oli todella hauska projekti tehdä, Lamberg sanoo.

Sarja ilmestyy tänään Aitiossa, joka on Elisa Viihteen oma vuonna 2013 lanseerattu ohjelmakirjasto, josta kuka tahansa voi katsoa elokuvia ja sarjoja kiinteällä kuukausimaksulla.

Tämäniltaisen ensi-illan jälkeen Lamberg alkaakin jännittää jo seuraavaa. Perjantaina 8. syyskuuta Linnateatterin lavalla nähdään ensi-illassa hänen ohjaamansa komedia Miehenkäyttöopas. Sen jälkeen joulukuussa ilmestyy elokuva 95, joka kertoo viikonlopusta vuonna 1995, jolloin Suomi voitti jääkiekon maailmanmesaruuden.

– Elokuva koostuu erilaisista episodeista. Itse näyttelen episodissa, jossa kolme suomalaista kaverusta lähtee Ruotsiin vähän hämmentämään soppaa. Meidän osuus taitaa olla elokuvassa kaikkein komediallisin, hän paljastaa.

Janica Vilen