Killin Markkinat houkuttelivat monipuolisella ohjelmallaan

Markkinaväkeä tutustumassa Kerttulan puun tarina -näyttelyyn (vas.). Raisiokeskuksen kauppiasyhdistyksen puheenjohtaja Jukka Liukas piti avajaispuheen (oik.). Kuvat: Katariina Mäkinen-Önsoy.

TAPAHTUMAT. Raisiokeskuksen yrittäjäyhdistyksen (Raikas ry) puheenjohtaja Jukka Liukkaan mukaan väkeä oli elokuun viimeisenä lauantaina järjestetyillä Killin Markkinoilla enemmän kuin viime vuonna. Sen sijaan letkajenkan Varsinais-Suomen ennätysyritykseen oli saatu mukaan vain 35 osallistujaa ennakoidun sadan jenkkaajan sijaan.

– Markkinaesittelijät olivat tyytyväisiä, kun paikkahinnat olivat edullisia ja yleisöllä ilmainen pääsy, niin rahaa riitti ostoksiin. Vaikka letkajenkan ennätysyritys ei odotetusti onnistunutkaan, markkinatapahtuma oli kaiken kaikkiaan menestys, Liukas toteaa.

Liukas sanoo, että yhteistyössä syntyvä markkinatapahtuma on oivallinen tilaisuus paikallisille yhdistyksille ja yrityksille tuoda tuotteitaan ja palveluitaan esille.

– Kiitos onnistuneesta tapahtumasta kuuluu Killin markkinoiden järjestelytoimikunnalle ja juontajana toimivalle Reija Kortetille, joka on toiminut yhtenä tapahtuman pääideoitsijoista useampia vuosia, lisää Liukas.

Järjestyksestä tapahtumassa huolehtivat Raision Kuulan voimamiehet ja vilpoisessa säässä markkinakansaa liikutti Vedon ja Levon henkilökunta.

Käsitöitä ja herkkuja

Markkinapöydät notkuivat herkuista ja käsitöistä. Eräs kaikenikäistä markkinakansaa kiinnostaneista kojuista kuului Ruskolta kotoisin olevalle Riina Ekströmille.

Riina Ekströmin miniatyyrimaailman työpiste löytyy Ruskolta, josta hän on kotoisin.

Toiminimellä Riina Tuulia hän tekee käsin nukkekodin sisustustarvikkeita ja miniatyyrejä.

– Miniatyyrimaailmaan sukelsin jo lapsena, kun nukkekotiin piti hifistellä valot ja kaikki mahdolliset vempaimet, Ekström hymyilee.

Ensimmäisen nukketalonsa rakentamiseen Ekström ryhtyi aikuisiällä vuonna 2008. Riina Tuulian Miniatyyrimaailma -verkkokauppaa hän on nyt pitänyt vuoden verran ja blogia kirjoittanut neljän vuoden ajan.

– Käytän paljon kierrätysmateriaaleja ja massoja. Kynttilät teen oikeasta steariinista. Monelle on tuttua taikataikina-askartelut lapsuudesta, mutta ihan niin alusta ei tarvitse näpertelyjä aloittaa. Nukkekodin herkut nimittäin syntyvät näppärästi muovailtavasta massasta. Maalattuna ne näyttävät mahdollisimman oikeilta, mikä on aina tavoitteenani, Ekström toteaa.

Blogissa hän jakaa silloin tällöin vinkkejä esineiden tekoon.

– Kun näitä aikansa tekee, silmä alkaa harjaantua näkemään potentiaalisia materiaaleja missä tahansa roskassa. Ja kyllä materiaalia on tässä parin vuoden aikana kerääntynytkin, lisää Ekström nauraen.

Ekström vinkkaa aloittamaan miniatyyriharrastuksen mahdollisimman simppelisti.

– Esimerkiksi koko nukkekotia ei tarvitse rakentaa kerralla. Olen nyt tehnyt joitakin esimerkkihuoneita minikasvihuoneista ja tuikkulaatikoista, jotka ovat olleet esillä kesän markkinoilla. Jouluksi olen ajatellut tehdä jotain isompaa, vanerista kokoon kyhättävää taloa.

Uutuuksista suosituimpia ovat Suomi 100 -juhlasetti, johon kuuluu ruisleipää, Suomen lippu-pöytäkoriste, sinivalkoinen kynttiläduo sekä pussukalliset karjalanpiirakoita ja salmiakkia, sekä edelleen trendikkäät keppihevoset.

– Täytyyhän nukkekodin asukkaillakin olla tarvikkeita teemajuhliin sekä kepparikisaan tarvittavat ratsut, Ekström sanoo pilke silmäkulmassaan.

Ekströmillä on haaveissa perustaa oma kivijalkapuoti. Tällä hetkellä hän myy tuotteitaan verkkokaupassa sekä markkinoilla.

Tangostarat kisasivat paremmuudesta

Toista kertaa järjestettyssä amatöörilaulajille suunnattussa Tangostara-kilpailussa oli mukana yhteensä 15 laulajaa, naisten sarjassa kahdeksan ja miesten sarjassa seitsemän. Kilpailun järjestelyistä vastasi Seppo Mäkikalli.

– Tangostaran voiton vei naisten sarjassa Leila Marttila ja miesten sarjassa Tomi Kuusela, kertoo Mäkikalli.

Katariina Mäkinen-Önsoy