Kaarinan keskusta kehittyy nyt vauhdilla

Schauman Arkkitehdit Oy:n toimitusjohtaja Janne Helin (vas.) ja Reale Projektit Oy:n toimitusjohtaja Ilkka Utriainen kertoivat kaarinalaisille yrittäjille visioistaan Kaarinan keskustan suhteen.

Moderni ilme, uutta asutusta, uudenlaisia liiketiloja, puisto, tori ja puoliksi maanalainen parkkipaikka. Kaarinan keskustan uusi ilme alkaa vihdoin hahmottua.

KAARINA. Kaarinan Yrittäjät kokoontuivat torstaina 17. elokuuta Kaarinan valtuustosaliin kuulemaan ja keskustelemaan Kaarinan keskustan kehittämisestä ja viimeisimmistä suunnitelmista. Tämän hetken tilanteesta kertoivat sekä kunnan työntekijät että keskustan suunnittelusta vastaavat arkkitehdit. Tilaisuuden jälkeen yrittäjien näkemykset vietiin tiedoksi kaupunkikehityslautakunnalle. Samanlainen tilaisuus järjestetään kuntalaisille valtuustosalissa 13. syyskuuta kello 18.

Kaarinan toimistoarkkitehti Eveliina Eteläkoski kertoo, että keskustassa tehtävien uudistusten tavoitteena on tiivistää kaupunkirakennetta ja saada Kaarinalle sellainen keskusta, jossa ihmiset viihtyvät.

– Nykyään Kaarinan keskustasta ajaa helposti ohi. Jos ei huomaa katsoa virastotaloa, tämä ei näytä kaupungin keskustalta. Lisäksi puistot ovat käytännössä melualueella, joten meillä ei ole sellaista paikkaa, jossa olisi mukava viettää aikaa, hän kommentoi nykyisiä ongelmakohtia.

Paraistentie jakaa Eteläkosken mukaan keskustaa henkisesti.

– Siksi itäpuolta aletaan kehittää ensisijaisesti asuinalueena ja kauppojen väliä taas liikekeskustana, hän kertoo.

Kaarinan ydinkeskustan alueelle on suunnitteilla uusia asuntoja noin 500-1000 asukkaalle. Asukasmäärän kasvuvauhti koko Kaarinassa on viime vuosina ollut noin prosentin luokkaa.

– Pääosin keskustaan muuttaa vanhoja kaarinalaisia syrjemmällä olevista omakotitaloista ja niihin taas saadaan tilalle uusia kaarinalaisia muista kunnista. Toki ihmiset muuttavat myös suoraan keskustaan. Moni kokee Kaarinan keskustan turvallisemmaksi ja helpommaksi kuin esimerkiksi Turun keskustan. Tässä on palvelut lähellä ja terveyskeskuskin ihan vieressä, Eteläkoski selittää vetovoimatekijöitä.

Parkkitilaa puoliksi maan alle

Schauman Arkkitehdit Oy:n toimitusjohtaja Janne Helin esitteli liikekeskustan tämän hetken suunnitelmia, joista eniten puhutti parkkipaikkojen järjestäminen. Oskarinaukion asuntojen pysäköinti sijoitetaan nykyisen suunnitelman mukaan pääosin puoliksi maan alle rakennettavaan pysäköintihalliin, johon on tulossa 97 autopaikkaa. Halliin ajetaan kaksisuuntaista ramppia pitkin Aittakadun puolelta. Kävellen pääsee ulos kolmesta kohdasta Pyhän Katariinan tien puolelta.

Maantasoon sijoittuu yleisiä pysäköintipaikkoja sekä liiketilojen autopaikoitus. Suunnitelmassa on esitetty liiketiloja uuden torin ympäristöön, jalankulkureittien ja Pyhän Katariinan tien varrelle.

Osa yrittäjistä oli huolissaan parkkipaikkojen riittävyydestä. Yrittäjät itse voisivat kävellä työpisteelleen kauempaakin, mutta asiakaspaikat haluttaisiin niin lähelle kuin mahdollista. Osa taas oli sitä mieltä, että kaupungissa asiakkaiden ei tarvitsekaan päästä parkkiin jokaisen liikkeen eteen, vaan keskustaan tullaan viettämään aikaa niin, että auto jää kauemmas ja liikkeiden välillä kuljetaan jalan kuten muissakin isommissa kaupungeissa.

Kaarinan toimistoarkkitehti Eteläkosken mukaan Kaarinan keskustassa on tällä hetkellä hyvin pysäköintitilaa.

– Tulevaisuudessakin sitä on riittävästi, mutta parkkipaikoille opastusta tulee kehittää, hän sanoo.

Turkulainen Helin on aikanaan asunut Kaarinassa on tarttunut suunnitteluun innolla ja kuunteli tarkoin yrittäjien toiveet.

– Arkkitehti ei koskaan piirrä asioita itselleen. Meillä on tiivis yhteistyö muiden tahojen kanssa. Emme halua suunnitella kaupunkia, joka toimii kello 8–16 välillä, vaan 24 tuntia vuorokaudessa, hän summaa.

Schauman Arkkitehdit Oy:n suunnitelma Oskarinaukion puoliksi maan alla olevista parkkipaikoista.

Kaarina-Centerin talo puretaan ensi vuonna

Kiinteistö Oy Kaarinan liiketalo, jossa toimii Kaarina-Center on siirtynyt Citycon Oyj:ltä Reale Projektit Oy:lle, joka on ostanut talon purettavaksi. Sen tilalle rakennetaan uusia asuin- ja liiketiloja.

Oskarinaukion asemakaavan muutos on nyt vireillä. Reale Projektit Oy:n toimesta on laadittu alueen asemakaavoituksen pohjaksi idealuonnoksia. Uusi asemakaava saadaan näillä näkyvin kuntoon loppukeväästä.

– Sen jälkeen päästään purkamaan. Siihen menee muutama kuukausi. Uuden rakentamiseen taas menee 1–2 vuotta, kertoo Reale Projektit Oy:n toimitusjohtaja Ilkka Utriainen.

Kesän aikana talo on ollut jatkuvan ilkivallan kohteena.

– Tähän mennessä ikkunoita on lyöty kerran viikossa rikki ja hissin nappeja tuhottu. Se on ollut meille ihan todellinen ongelma. Nyt talossa on kameravalvonta ja tästä lähtien nauhat toimitetaan poliisille aina, jos ilkivaltaa ilmenee, sanoo Utriainen.

Tilaisuudessa toivottiin, että taloon voitaisiin toteuttaa jonkinlaista julkista taidetta ilkivallan välttämiseksi.

– Kaupungilla on tällä hetkellä yhteisötaiteilija, jota voisi hyödyntää projektissa. Talon betonipinta voisi ilahtua väristä. Näin voitaisiin tarttua ilkivaltaan positiivisen kautta, ehdottaa Sanna Varjanne Kaarinan Kehityksestä.

Utriainen lupaa harkita asiaa ensi vuoden alussa, kun talo siirtyy kokonaan heidän hallintaansa ja alkaa odotella asemakaavan lainvoimaisuutta.

Kaarina-talo valmistuu loppuvuodesta

Kaupunginjohtaja Harri Virta kertoi puolestaan Kaarina-talon suunnitelmista. Talo valmistuu loppuvuodesta ja kirjasto avaa ovensa yleisölle alkuvuodesta 2018.

– 110-tieltä Kaarina-talo näyttää loppuviimeksi kirjahyllyltä, jolloin tieltä näkee selkeästi, että tässä rakennuksessa on kirjasto. Ensimmäiseen kerrokseen tulee Kaarina-sali, jossa on 244 istumapaikkaa ja joka toimii myös valtuustosalina. Tila on hyvin muokattavissa ja sitä kannattaa kaikkien hyödyntää. Kahvila, kirjaston lukusali ja näyttelytila luovat oman kokonaisuutensa, hän esittelee.

Kaarina-taloon tulee myös yhteispalvelupiste.

– Lisäksi siellä on se hallinto, joka maakuntauudistuksen jälkeen meille jää. Käytännössä kaikki kaupungin palvelut on mahdollisuus saada sen jälkeen yhdestä pisteestä, Harri Virta sanoo.

Esimerkiksi tekninen toimi tulee jäämään kaupunginviraston nykyiseen taloon, kuten myös neljän kunnan kesken perustettu laskentapalvelukeskus.

Kaupunginjohtaja on iloinen siitä, että keskustan suunnitelmat ovat pitkällä.

– Tässä on jo 30 vuotta ihmetelty, mitä tehdään ja nyt kaikki tulee kerralla kuntoon. Se tuntuu hyvältä. Nykyiset suunnitelmat näyttävät siltä, että ne aidosti edistävät elinkeinoelämää, hän kehuu.

Kaupunginviraston edusta on työmaana vielä muutaman kuukauden. Kaarina-talon on arvioitu valmistuvan vielä tämän vuoden aikana. Kirjasto avaa ovensa alkuvuodesta.

Tasapainoista ja modernia

Tilaisuudessa paikalla ollut Kaarinan apteekin apteekkari Helena Lehtinen on tyytyväinen suunnitelmien moderniin ilmeeseen.

– Tässä on hyvin panostettu tasapainoisuuteen ja ajassa olemiseen. Parkkipaikkoja ja vihreyttä on sopivassa suhteessa. 11 vuotta olenkin jo ehtinyt odottaa, että jotain alkaisi tapahtua. Vielä kun saadaan keskustaan hyviä ravintoloita, niin olen tyytyväinen, Lehtinen kommentoi.

Keskustan liikennevaloihin yrittäjät toivoivat muutosta mahdollisimman pian.

– Tällä hetkellä valot saattavat palaa punaisina kaikille samaan aikaan Hovirinnantien ja Pyhän Katariinantien risteyksessä, he kertovat.

Lisäksi he toivoivat kunnon valaistusta ilkivallan estämiseksi ja turvallisuudentunteen parantamiseksi.

Kaarinan apteekin apteekkari Helena Lehtinen on tyytyväinen suunnitelmien moderniin ilmeeseen.

Janica Vilen