Auranlaakson koululaisilla on nyt turvallisempi koulutie

Ensimmäisellä luokalla aloittaneet Eero Ihamäki ja Alma Pajunen kulkevat koulutietään turvallisin mielin.

Auranlaakson koulun edessä on korotettu suojateitä, parannettu merkintöjä ja tehty uusi bussipysäkki. Tämän vuoden aikana monen koulutie tulee vielä entistä turvallisemmaksi, kun Kaarinantien alikulku valmistuu.

KAARINA. Auranlaakson koulun edessä on parannettu ja selkiytetty liikennejärjestelyjä kesän aikana. Suojatie on saanut uudet maalit ja tienylitystä on korotettu entisestään.

– Nyt täällä on hyvät ja näkyvät merkinnät, iloitsee rehtori Matti Kallio.

Samalla koulun eteen tehtiin kunnon bussipysäkki.

– Ennen tässä oli sellainen syvennys, jota kaikki bussikuskit eivät hoksanneet, mikä johti siihen, että bussit ajoivat koulun pihaan, kun lähdimme vaikka uimahalliin. Nyt jokainen kuski huomaa varmasti pysäkin ja siinä on lapsillekin hyvin tilaa. Föli-pysäkki palvelee tietysti myös alueen asukkaita. Koululaisistamme kukaan ei käytä säännöllisesti bussia koulumatkan kulkemiseen, rehtori sanoo.

Suurin asia koululaisten liikenneturvallisuuden parantamisessa on Matti Kallion mielestä kuitenkin Kaarinantien alittava tunneli, joka valmistuu vielä tämän vuoden aikana.

– Varsinais-Suomen ELY-keskuksella on parantamishanke Hämeentien varrella ja se ulottuu tänne asti niin, että alikulkutunneli on osa hanketta. Kaarinantien Turun puolelta tulevien oppilaiden koulumatka lyhenee ja tulee alikulun myötä huomattavasti turvallisemmaksi, Kallio kertoo.

Uusi bussipysäkki ja korotetut suojatiet parantavat koululaisten turvallisuutta Auranlaakson koulun edessä.

Keltaiset liivit ja lippikset näkyvät

Ekaluokkalaisille perinteisesti jaettavien keltaisten lippalakkien lisäksi Auranlaakson koulun 24 uutta ekaluokkalaista ovat saaneet Kausela–Kultanummi–Kalttassuon omakotiyhdistykseltä keltaiset turvaliivit. Yhdistyksen puheenjohtaja Kauko Pihlava kävi jakamassa liivit koululla perjantaina 18. elokuuta, kun koulupäiviä oli takana vasta muutama.

– Kauko on vähän kuin meidän kummisetä. Hän aina vierailee ja kyselee, mitä me milloinkin tarvitaan. Tämä liivien jako on meille jo perinne. Omakotiyhdistys on ottanut koulun asiat sydämen asiakseen, rehtori kertoo ekaluokkalaisille kiitollisena.

– Nämä liivit on teetetty teidän turvallisuuden takaamiseksi. Muistakaa käyttää niitä aina koulumatkoilla, Kauko Pihlava sanoo.

Puhdas ranta ja turvaa koulutielle

Omakotiyhdistys on saanut rahat ekaluokkalaisten liiveihin siivoamalla Littoistenjärven rantoja. Toukokuussa kemikaaleilla kirkastettu Littoistenjärvi keräsi pitkin kesää uimareita kauempaakin ja tämä kesä olikin järvellä yksi suosituimmista.

– Pelkkä kirkastaminen ei kuitenkaan riitä. Omakotiyhdistys on siivonnut rantoja koko ajan kolme kertaa päivässä. Kaarinan kaupunki maksaa siitä yhdistykselle ja yhdistys sijoittaa nämä rahat alueen lapsiin, Pihlava kertoo.

Myös ensimmäisellä luokalla aloittaneet Eero Ihamäki ja Alma Pajunen ovat uineet Littoistenjärvellä paljon.

– Mä olen nähnyt Kaukon siellä, muistaa Alma.

Ensi kesäksi rannalle on tulossa lapsia varten myös keinuja ja muuta viihdykettä.

– Niin on luvattu ja omakotiyhdistys pitää huolen, että lupaukset pidetään, Pihlava sanoo.

Uusista liiveistään lapset ovat iloisia. Kummallakin on lyhyt koulumatka, jota kuljettiin aluksi yhdessä aikuisen kanssa, mutta nyt Eero pyöräilee ja Alma kävelee yksin.

Nimikoidut liivit ovat lapsilla käytössä myös välitunneilla. Kaikki eivät vielä ensimmäisen kouluviikon jälkeen muistaneet toistensa nimiä. Lukutaitoisille liivit ovat hyödyksi siis myös uusien kavereiden nimien opettelussa.

Mikä koulussa sitten tähän mennessä on ollut hauskinta?

– Välitunnit! Alma ja Eero vastaavat yhteen ääneen.

1a ja 1b -luokkien opettajat Anna Mattila ja Hanna Varjo ovat samoilla linjoilla.

– Tärkein homma on luoda nyt hyvät suhteet lapsiin. Oppiminen alkaa enemmän vasta sitten, kun jokainen tuntee olonsa hyväksi ryhmässä, he sanovat.

Kausela–Kultanummi–Kalttassuon omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Kauko Pihlava on tyytyväinen, että Kaarinantien alikulkutunneli vihdoin rakennetaan, vaikka omakotiyhdistys aikanaan toivoikin sitä Auranlaakson koulutien päähän eikä valitulle paikalle Kohmontien kohdalle.

Janica Vilen