Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) ja Pidä Saaristo Siistinä ry:n (PSS ry) järjestämän erilliskeräyksen aikana saaristosta haettiin pois kymmeniä tonneja romua ja jätettä.

SAARISTO. 3.–6. heinäkuuta Paraisten, Kemiönsaaren ja Rymättylän saaristossa kiertäneen huoltoalus M/S Roopen kyytiin nosteltiin metalli- ja sähkölaiteromua, vaarallisia jätteitä sekä remontointijätettä lähes 20 kohteesta.

– Keräyksen aikana aluksen pysähdyspaikoilla kävi yhteensä noin 240 asiakasta. Saarilta vietiin pois kaiken kaikkiaan 34 589 kiloa romua ja jätettä, kertoo LSJH:n palvelusuunnittelija Marko Kokkonen.

Keräys alkoi vilkkaasti heti ensimmäisenä päivänä. Saariston asukkailla ja mökkiläisillä oli mahdollisuus tuoda aluksen pysähdyspaikoille maksutta kotitalouksien vaarallisia jätteitä, sähkölaitteita, metalliromua ja romuajoneuvoja.

Edelleen eniten metalliromua

Eniten saaristosta kertyi metalliromua, jota nosteltiin laivan kyytiin 21 590 kiloa. Metalliromun määrä on kuitenkin laskenut vuodesta 2015 lähes 10 000 kilolla.

Akkujen määrä taas on parin viime vuoden aikana miltei nelinkertaistunut. Tänä vuonna akkuja tuotiin keräykseen 3 093 kiloa, kun niitä vuonna 2015 tuotiin vain 890 kiloa. Vuonna 2016 akkuja tuotiin keräykseen 1 792 kiloa.

Keräykseen tulleen vaarallisen jätteen kokonaismäärä kaksinkertaistui vuoteen 2016 verrattuna. Huoltoaluksen pysähdyspaikoille tuotiin kaikkiaan 3316 kiloa vaarallisia jätteitä. Joukossa oli muun muassa noin 1 700 kiloa maaleja, 950 kiloa jäteöljyä ja 290 kiloa kiinteitä öljyisiä jätteitä.

Laivaan vastaanotettiin rakennus- ja siivousjätteitä LSJH:lta ostettuihin suursäkkeihin pakattuina. Tänä vuonna suursäkkejä nosteltiin laivaan 2 200 kilon verran.

Vaikuta ensi vuoden keräykseen

Saariston erilliskeräyksellä on pitkät perinteet. LSJH:n toimialueen saaristoa on siivottu jätehuollon ja yhteistyökumppaneiden toimesta jo yli 20 vuoden ajan.

– Suurin kiitos saariston siistimisestä kuuluu saaristolaisille ja saariston vapaa-ajan asukkaille, joiden aktiivisuudesta keräyksen onnistuminen on kiinni joka vuosi, Kokkonen toteaa.

Asukkailla ja mökkiläisillä on mahdollisuus esittää toiveita saariston ensi vuoden keräyskohteista. Saarikeräystoiveet voi soittaa LSJH:n palvelunumeroon.