Matkalaukkukostaja laajokilaiseen tyyliin

Merja Köpsi (Keppilän anoppi), Lauri Honkaniemi (Heimo Hujanen), Suvi Valtonen (Marjatta Hujanen), Ari Kangassalo (Matti O. Keppilä), Minttu Lehtonen (Isolan Irmeli) ja Frans Mikola (kylän oma rokkistara, Arttu Keppilä) kehuvat työryhmän yhteishenkeä loistavaksi. Kuvat: Ragip Önsoy.

Mynämäen Laajoen kesäteatterissa on ohjaaja Pekka Saariston johdolla valmisteilla järjestyksessään jo kolmas Heikki Luoman tekstiin perustuva näytelmä.

MYNÄMÄKI. Laajoen kesäteatterin tämän kesän näytelmän ohjaaja Pekka Saaristo on sovittanut TV-draamasarjasta Matkalaukkukostaja, joka oli ensimmäinen Heikki Luoman menestyksistä maalaiskomedioiden sarjassa.

– Yhteistyö Luoman kanssa on sujunut hyvin. Hän kävi katsomassa 30-vuotisjuhlavuotemme Onnenkantamoinen kaukaa! -tulkinnan vuonna 2014 ja piti näkemästään. Toinen Luoman tekstiin pohjautuva näytelmämme oli viimekesäinen Akka vaikka väkisin, Saaristo sanoo.

– Televisioelokuvan pohjalta kun tehdään, tapahtumapaikkoja on rutkasti, mutta onnistumme luomaan niin Laajoelle paikallistetun autokorjaamon kuin postipankinkin, jollaista täällä ei ole varmaan koskaan oikeasti kyllä ollut, lisää Saaristo hymyillen.

Vauhtia ja yllätyskäänteitä

Luomamaiseen tyyliin ja kesäteatterin luonnolle sopivasti Matkalaukkukostaja tarjoilee vauhdikasta menoa ja yllättäen kylään saapuvia veijareita.

– Veijarikomedian keskiössä on Sepeteus Tienpää., joka kymmenen vuotta poissa oltuaan palaa palaneen kotitalonsa raunioille, pystyttää telttansa kotirantaan ja vilauttaa matkalaukkunsa sisältöä milloin kenellekin saaden koko paikkakunnan aivan sekaisin, Saaristo tiivistää.

Kesäteatterin murretyöryhmä Sirkka-Leena Koskinen, Senja Kulmala ja ohjaaja Saaristo ovat muuttaneet tekstin laajokilaiseen suuhun sopivaksi, joten ainutkertainen murre raikaa jälleen mynämäkeläisessä teatterissa.

Hyvä yhteishenki

Ensimmäistä roolityötään tekevä laajokilainen Frans Mikola, 15, ajaa kolme kertaa viikossa harjoituksiin tällä menopelillä.

Näyttämöllä nähdään niin entuudestaan tuttuja kuin aivan tuoreita teatterikasvoja. Ensimmäistä kertaa roolisuoritukset nähdään Frans Mikolalta (kylän oma rokkistara, Arttu Keppilä), Lauri Honkaniemeltä (Heimo Hujanen) ja Minttu Lehtoselta (Isolan Irmeli).

Lehtosen ja Mikolan mukaan työryhmän kesken vallitsee hyvä yhteishenki.

– Tänne on aina mukava tulla, vaikka työlästähän se on matkata harjoituksiin kolme kertaa viikossa. Lisäksi meillä on tiivis esityskausi heinä–elokuussa, Mikola toteaa.
– Harjoitus- ja esityskausi sitouttaa tekijät kevääksi ja kesäksi. Mutta eihän tällaista mahdollisuutta voinut ohittaa, kun tänä kesänä ei ollut työ- tai opiskelukuvioita sekoittamassa harrastuksia, Lehtonen puolestaan sanoo.

Pankinjohtaja Hujasta näyttelevän Honkaniemen sisko Suvi Valtonen sen sijaan tekee Marjatta Hujasen roolin myötä paluun Laajoen kesäteatteriin.

Laajoen kesäteatteri on houkutellut ennenkin Laajoella kesäasukkaana olevaa Merja Köpsiä (Keppilän anoppi).

– Innokkaana teatteriharrastajana olen monta kertaa käynyt katsomassa esityksiä täällä. On todellinen unelmieni täyttymys olla mukana Laajoen kesänäytelmässä, hän iloitsee.

Monipuolisia tekijöitä

Melkein koko työryhmä koossa 20. kesäkuuta pidetyissä harjoituksissa. Keskellä myös ohjaaja Pekka Saaristo.

Eräs porukan pitkäaikaisemmista teatteriharrastajista on Matkalaukkukostajassa autokorjaamon yrittäjä Matti O. Keppilää esittävä Ari Kangassalo.

– Harrastajateattereissa olen ollut monenlaisissa tehtävissä vuodesta 1973 alkaen, ja täällä Laajoellakin olen harrastanut useamman vuoden, Kangassalo sanoo.

Myös 17. kesäänsä Laajoen kesäteatterissa tekevä Veli-Matti Markkanen on ollut vuosien mittaan työryhmässä erilaisissa kokoonpanoissa niin lavan takana kuin rooleissakin.

Mopomies Huuskosta esittää Lauri Numminen, jolla on menossa 10. kesä Laajoen kesäteatterissa

– Huuskonen toimittaa niin poliisin kuin postimiehenkin virkaa. Hän on sellainen perinteinen kylähullu, naurahtaa Numminen.

Roolityön lisäksi Numminen vastaa lavastushommista yhdessä Ari Kolkkasen kanssa. Puvustukseen on osallistunut koko työryhmä. Musiikin sävellykset ovat puolestaan Jarno Saariston käsialaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Esityskausi: 14.7.–5.8.2017.