Seitsemän koiraveljestä -musiikkinäytelmä ensi-illassa torstaina

Koiraveljekset tappelun tuoksinnassa. Kuva: Matti Vahtera.

KAARINA. Torstaina 15. kesäkuuta ensi-iltansa saa Kaarinan nuorisoteatterin (KaNuTe) ja Kaarina-Teatterin yhteisproduktio Seitsemän koiraveljestä. Näytelmän dramatisoi ja ohjaa KaNuTen johtaja Heini Vahtera.

– Idea yhteisestä kesänäytelmästä tuli Kaarina-Teatterilta. Lähdin sitten pohtimaan mahdollista, tälle porukalle sopivaa, esitystä. Suuntasin heti klassikon kimppuun Suomi 100 -juhlavuosi mielessäni – mikä oiva mahdollisuus syventyä Seitsemän veljeksen hienoon tekstiin, jota en ollut missään muodossa sovittanut vielä millekään teatterille! Vahtera toteaa.
– Rakastetun kirjailija–kuvataiteilija Mauri Kunnaksen mukaelma klassikosta sen sijaan sopii mainiosti myös pienimmille katsojille, lisää Vahtera.

Kiven alkuperäisteksti, jota Kunnas koiramaisessa tulkinnassaan uskollisesti seuraa, hurmasi Vahteran täysin.

– Nappiin osuva kuvaus suomalaisesta mielenmaisemasta. Vain joitakin sanamuotoja olen muokannut lapsikatsojille helpommin ymmärrettäviksi. Olen myös muuttanut pari tekstipätkää lyriikoiksi, hän sanoo.

Mukana on 18 näyttelijää ja 4 orkesterin jäsentä, joista osa toimii myös näyttelijöinä.

– Meillä on seitsemän nuorta miesnäyttelijää tekemässä koiraveljesten roolit. Nuoria on myös kyläläisten rooleissa. Lisäksi on muutama konkari Kaarina-Teatterin puolelta. Näyttelijöitä on siis alakoululaisista eläkeikäisiin, Vahtera kertoo.

Työryhmälähtöistä toimintaa

KaNuTessa toimitaan Vahteran mukaan niin, että ensin on työryhmä, jonka perusteella näytelmäteksti valitaan.

– Pääosin työryhmämme koostuu aktiivisista harrastajista mutta mukana on myös teatterin ensikertalaisia. Näytelmän valmistelussa hyödynnämme omasta porukasta löytyviä lahjakkuuksia, jotka ovat harrastajateatterin suola. Tässäkin proggiksessa on muun muassa sekä baletti-/akrobaattitaitoja omaavia että eräs ukulelen soittaja, Vahtera iloitsee.

Musiikki- ja nukketeatteria painottavan KaNuTen esityksissä livemusiikki näyttelee omaa tärkeää rooliaan. Koiraveljeksissä kuultavan musiikin säveltämisestä sekä johtamisesta vastaa Eero Aakala.

– Aloitimme harjoitukset maaliskuussa, ja lisäsimme treenikertoja ensi-iltaa kohden varsinkin veljesten osalta. Eeron sävellykset ovat juuri sopivan haastavia ja hirmuisen mielenkiintoisia, jatkaa Vahtera.

Esitykset tapahtuvat ulkona Kaarina-Teatterin ja KaNuTen välisellä piha-alueella.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Esityskausi: 15.6.–19.8.2017