Paraisten Päivillä oltiin ympäristön asialla

Saariston ympäristömessuilta haettiin vinkkejä ympäristöystävällisiin vesihuolto- ja energiaratkaisuihin.

Aurinkoinen sää houkutteli Paraisten Päiville väkeä sankoin joukoin. Kuvat: Jaakko Virrankoski.

Paraisten Päiviä vietettiin 9.–10.6. Paraisten keskustassa. Muun muassa markkinoiden, tivolin ja poniratsastuksen lisäksi ohjelmaan kuuluivat tänäkin vuonna Saariston ympäristömessut, joilla eri näytteilleasettajat tarjosivat tietoutta ympäristöystävällisistä asumisratkaisuista. Tässä yhteydessä kuultiin myös kiinnostava yleisöluento, joka käsitteli Paraisilla sijaitsevan Qvidjan tilan uudenlaista, uusiutuvaa energiaa hyödyntävää tulevaisuutta. Messuilla esiteltiin tarjontaa erilaisista aurinkosähköjärjestelmistä ja vedenpuhdistuslaitteista.

PARAINEN. Sää ei juuri enempää olisi voinut suosia Paraisten Päiville osallistuneita paikallisia ja ulkopaikkakuntalaisia vierailijoita, kun 9.–10.6. aurinko ja lämpö valtasivat saaristokaupungin.

Vuodesta 1974 lähtien järjestetyillä Paraisten Päivillä keskustan kadut täyttyivät runsaasta 50 markkinamyyjästä lisänä ympäristömessujen näytteilleasettajat. Lapsille oli tarjolla muun muassa tivoli ja pomppulinna.

– Tarkkaa kävijämäärää en uskalla arvioida, mutta ainakin myyjät olivat asiakasmääriin tyytyväisiä, kertoo Minna Ruohonen Länsi-Turunmaan Yrittäjät ry:stä.

Messuilta vinkkejä kotiin ja vapaa-ajanasuntoihin

Neljättä kertaa järjestettyjen Saariston ympäristömessujen mukanaolo koettiin kävijöiden keskuudessa hyväksi asiaksi. Messujen teemoina olivat tänä vuonna muun muassa vaihtoehtoiset energiaratkaisut.

– Ympäristöasiat tulevat yhä tärkeämmiksi, joten on hyvä, kun niitä on tuotu tämänkin tapahtuman yhteyteen, pariskunta totesi.

Myös Paraisten kaupungin ympäristönsuojelutarkastaja Petri Huovila oli messutarjontaan tyytyväinen.

– Saariston ympäristömessuilta saaristolaiset voivat saada hyviä ideoita kotinsa tai loma-asuntonsa käytännön ongelmien ratkaisuihin. Olemme saaneet messuille hyvin laajasti eri alojen edustajia.

Messusähköä aurinkopaneeleista

Saariston ympäristömessuilla oli komea joukko näytteilleasettajia.

– Koko tämä näytteilleasettajien rivistö saa sähkönsä tästä vaunusta, totesi André Lindholm AL-Tec ICT-Consulting -yrityksestä aurinkopaneelien peittämän vaununsa vieressä.

Vaunu rakennettiin aikoinaan Paraisten kaupungin kulttuuriosaston tarpeita varten, kun orkesteri tarvitsi konserttiinsa sähköä.

Areva Solar -aurinkosähköpaketit ovat verkkoon kytkettäviä aurinkosähköjärjestelmiä. Järjestelmän toimintaa voidaan seurata joko pakettiin kuuluvan invertterin omasta näytöstä tai vaihtoehtoisesti se voidaan yhdistää tietokoneeseen, älypuhelimeen tai erillisnäyttöön. Järjestelmä tuottaa suoraan 230 V vaihtosähköä rakennuksen sähköverkkoon, joten akustoa ei tarvita.

Aurinkopaneelivaunu tuotti sähkön Saariston ympäristömessuille.

Järjestelmät soveltuvat niin huopa-, tiili- kuin konesaumattuun pelti- ja profiilipeltikattoonkin.

– Tällä hetkellä erityisesti erilaiset tarjoamamme mökkipaketit ovat suosittuja, Lindholm huomautti.

Jätevesi puhtaaksi 

Vantaalainen Raita environment technology tarjoaa muun muassa mökki- ja loma-asumiseen soveltuvia vedenpuhdistusratkaisuja.

– Erityisen suosittuja mökeillä ovat tällä hetkellä BioBox-harmaavesipuhdistamot, koska ne ovat varsin helppohoitoisia, totesi toimitusjohtaja Ilkka Raita.

BioBoxin prosessi hyödyntää luonnollista biopuhdistusta, kun orgaaninen kuorma ja ravinteet hajoavat biologisen mikrobitoiminnan ansiosta. Luonnolliset mikrobit kerääntyvät puhdistamaan ravinnepitoista vettä, kun niillä on oikeat olosuhteet toimintaan.

Biologinen mikrobitoiminta tapahtuu suodatinelementeissä. Puhdistamo toimii erityisen hyvin kohteissa, joissa on kuormitusvaihteluita, sillä tehostettu suodatin reagoi nopeasti kuormituksen muutokseen.

Puhdistettu vesi on mahdollista johtaa lopulta joko ojaan tai kivipesään tai suodattaa maahan.

Luonnonvesi juomakelpoiseksi

Simo Kauppila Kaarinan Piha & Rakennus Oy:stä esitteli EMPRO-100 vedenpuhdistuslaitetta.

– Laite soveltuu niin mökki- kuin omakotitalokäyttöönkin. Sitä on mahdollista käyttää myös huonoon porakaivoon.

EMPRO-100 puhdistaa lähes minkä tahansa Suomesta löytyvän luonnonveden juomakelpoiseksi. Järjestelmä perustuu käänteisosmoosiin ja se tuottaa tunnissa keskimäärin 100 litraa puhdasta vettä.

Veden lähteeseen, kuten esimerkiksi mereen, upotetaan laitteen oma avovesipumppu, joka syöttää raakaveden keskusyksikölle. Keskusyksikkö puhdistaa veden esimerkiksi bakteereista, viruksista, lääkejäämistä, raskasmetalleista ja levämyrkyistä. Lopulta puhdas vesi on valmiina käytettäväksi 200 litran säiliössä.

Lisäksi laite on varsin energiatehokas. Se kuluttaa 0,5kWh puhdistaessaan 100 litraa vettä. Mökkitarpeisiin laitetta pystyy pyörittämään 250W aurinkopaneelin avulla.

Qvidjan tilan ympäristöystävällinen tulevaisuus

Messuilla kerrottiin muun muassa Paraisilla sijaitsevan Qvidjan tilan tulevaisuudesta.

Qvidjassa on tarkoitus harjoittaa tulevaisuudessa elävää ja ennen kaikkea ympäristöystävällistä maatilatoimintaa. Käytännössä tämä tulee olemaan Itämerta kuormittamatonta, päästöjä sitovaa maanviljelyä. Tilan päätuote on biometaani.

– Qvidja tulee olemaan ravinteiden kierrätyksen, hiiltä sitovan ja päästöttömän ruoantuotannon kokeilutila. Omasta bioenergiasta saadaan lämpö, sähkö, liikennepolttoaine ja lannoitteet. Luomme tilaa mahdollisimman suurelle elonkierrolle maan päällä ja alla, valaisi Qvidja Kraft AB:n toimitusjohtaja Pekka Heikkinen.

Tilalla käyskentelee ylämaan­karjaa ja hevosia. Sen pellot otetaan käyttöön vilje­ly­kierron peri­aat­teella.

– Rakentaminen aloitettiin vuosi sitten ja se on hyvässä vauhdissa. Paraisilla on ollut mukava toimia, kun asiat sujuvat, Heikkinen totesi.

Paraisten päivät toteutetaan talkoovoimin yhteistyössä Länsi-Turunmaan Yrittäjät ry:n ja Paraisten kaupungin kanssa.

Jaakko Virrankoski