Kotiseuturakkaus on viitoittanut rakennusneuvos Juhani Lundénin tietä 50 vuoden ajan

Nummenpakalta kotoisin oleva Juhani Lundén kertoo pilke silmäkulmassaan, että 4.6. julkaistun teoksen ensimmäinen työnimi oli 25 vuotta Turkua rakentamassa. ”Niitä hankkeita vain tuli ja aina oli jotain kesken, joten kirjan julkaisua viivästettiin 25 vuoden ajan”, hymyilee Lundén. Kuva: Ragip Önsoy.

Uutuusteos 50 vuotta Turkua rakentamassa esittelee rakennusneuvos Juhani Lundénin merkittävimmät rakennuskohteet Turussa sekä lähikaupungeissa kuten Kaarinassa ja Naantalissa lähivuosikymmeninä. Myös saaristo on vahvasti kuulunut Lundénin urakointialueeseen.

KIRJALLISUUS. Kesäkuun 4. päivänä 75 vuotta täyttänyt nummenpakkalainen rakennusneuvos Juhani Lundén julkaisi 50 vuotta Turkua rakentamassa -kuvateoksen. Teoksesta välittyy Lundénin rakkaus rakentamiseen, kotiseutuun ja erityisesti Turun saaristoon.

– Olen 50 vuoden aikana saanut olla toteuttamassa Turun seudulla merkittäviä rakennuskohteita. Laajassa, 265-sivuisessa kuvateoksessa kerron muun muassa Turkuhallin rakentamisesta, Tiedepuiston alueen syntyvaiheista, Skanssi Retail Parkin ja Mälikkälän kartanon kokonaisuuksista, Lundén sanoo.

Teos on koottu aihealueista, joihin kuuluvat palvelu-, asunto- sekä teollisuusrakentaminen. Lisäksi saaristorakentaminen on nostettu omaksi kappaleekseen.

– Saaristo-oloissa rakentaminen on oma lajinsa: tuuli, aurinko, vesi ja lämpötila vaikuttavat rakentamiseen enemmän kuin mantereella. Iniön asuinkohteisiimme kuuluvat mm. Villa Hein sekä Villa Åselholm. Myös perinnepurjetta muodoltaan muistuttava Åselholman muistokappeli valmistui meidän ja arkkitehti Frank Schaumanin yhteistyössä vuonna 2007, Lundén esittelee.

Jullaksen kappeli Kaarinan Kuusistossa. Kuva: Seilo Ristimäki.

Kokonaisuuksia ja miljöösuunnittelua

Lundénilla oli jo Rakennustoimisto Lundén Oy:tä perustaessaan vuonna 1973 vahva näkemys kokonaisvaltaisesta palvelurakentamisesta.

– Kaupunkirakenteeseen ei voi suunnitella vain yksittäistä rakennusta, vaan tarkasteltava kokonaiskuvaa sopeuttamalla uudisrakennus tai peruskorjaus koko kortteliin tai laajempaankin ympäristöön sopivaksi, Lundén toteaa.

Valmistuttuaan Turun teknillisestä opistosta Lundén toimi Turun yliopistollisen keskussairaalan rakennuttajainsinöörinä vuosina 1968–1970 ja Turun Ylioppilaskyläsäätiön rakennuspäällikkönä 1970–1974.

– Vanhat Ylioppilastalon asunnot eivätkä yksityiset vuokramarkkinat pystyneet tyydyttämään kasvavia asuntotarpeita. Ylioppilaskyläsäätiössä rakensimme opiskelija-asuntoja Aurajoen rannan, Yliopiston mäen ja Kaarinan kirkon väliselle alueelle. Tänä päivänä asuntoja on noin 5000 opiskelijalle Yo-kylässä. Kaiken kaikkiaan Ylioppilaskyläsäätiöllä on kaupungissa noin 7000 asuntopaikkaa, Lundén lisää.

Teknologia- ja urheilukeskuksia

Viisivuotisen yritystoiminnan kunniaksi rakennettiin Rakennustoimisto J. Lundénille oma toimitila, jonka yhteyteen rakennettiin myöhemmin toimitilat myös Wallac Oy:lle.

– Wallacin kanssa solmittu lisärakennussopimus puolestaan synnytti ajatuksen DataCityn, eli yritysten ja korkeakoulujen yhteenliittymän, rakentamisesta. Ensimmäiset yritykset ja korkeakoulujen yksiköt muuttivat tiloihin vuonna 1988.

Jo vuoden 1989 syksyllä valmistui Teknologiakeskuksen seuraava vaihe ElectroCity. Turku Science Park perustettiin uuden vuosituhannen alussa, jolloin Rakennus-Lundén käynnisti Turku High Tech Centre -hankkeen.

Turkuhallin jämpti rakennusaikataulu piti ja kustannukset alittuivat miljoonalla markalla hyvän kustannussuunnittelun ja -valvonnan ansiosta. Kuva: Seilo Ristimäki.

Seuraavana toimeksiantona oli monitoimihallin rakentaminen kaupunkiin. Perusselvitysten myötä sijoituspaikaksi valikoitui Artukainen, ja Turkuhallin valmistumiselle asetettiin tavoitteeksi neljä kuukautta ennen vuoden 1991 jääkiekon MM-kisoja.

– Kaikkien yhteistyökumppanien yhteen hiileen puhaltamisella jämpti rakennusaikataulu piti ja kustannukset alittuivat miljoonalla markalla hyvän kustannussuunnittelun ja -valvonnan ansiosta, Lundén kertoo.

Satoja asuntoja

Rakennustoimisto Lundén on toteuttanut useita kerrostalo- ja rivitalokohteita, joista paikallisesti kiinnostavimmat sijaitsevat Kaarinassa, Naantalissa sekä Itä- ja Länsi-Turussa.

Lundén on rakentanut rivitaloasuntoja mm. Kuusistonsalmen tuntumaan, Kaarinan Empon alueelle, Itä-Turkuun Koivulan alueelle lähelle Kaarningon vesilaitosta sekä Katariinaan As Oy Katariinanlaakson.

Vanha Hämeentie 3 -kiinteistö, jossa sijaitsivat aikanaan esimerkiksi posti ja pubi Aikari, muutetaan Lundénin rakennustoimiston toimesta kokonaan asuntokäyttöön. Saneeraustyö, joka käsittää 18 loft-asuntoa, valmistuu kuluvan vuoden loppuun mennessä.

As Oy Aurinkotie sijaitsee Naantalin Aurinkotien alussa, seurakuntakeskuksen vieressä, vanhan omakotialueen laidalla. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

As Oy Aurinkotie sijaitsee Naantalin Aurinkotien alussa, seurakuntakeskuksen vieressä, vanhan omakotialueen laidalla. Lundénin rakentama 20 asunnon kerrostaloyhtiö valmistui vuonna 2002.

Lundén toteutti vuosina 2008–2009 Länsikeskuksen alueella sijaitsevassa Mälikkälän kartanossa historiallisen hankkeen; vuonna 1865 rakennettuun navettarakennukseen valmistettiin 15 modernia loft-asuntoa sekä Mälikkälän kartanon päärakennukseen saneerattiin kaksi perheasuntoa.

Länsikartano ja sen ympärillä oleva 1,8 hehtaarin maa-alue tuli Rakennus-Lundénin haltuun vuonna 1998.

– Alueen rakentaminen on kesken, kaiken kaikkiaan sillä on rakennusoikeutta viidelle kerrostalolle, sanoo Lundén.

Monipuolinen rakentamisen asiantuntija

Kokemukset kokonaisvaltaisissa rakennushankkeiden projektijohtotehtävissä ja erityisesti DataCity-hankkeessa on Lundén kiteyttänyt Projektijohdon käsikirjaksi, jonka hän julkaisi vuonna 1989.

– Varsinaisia projektinjohtotoimistoja ei Turussa ollut silloin kun yritykseni perustin. Kun aloimme projektinjohdon lisäksi harjoittaa myös rakennustoimintaa, kaikki tahot eivät tästä pitäneet. Olin tutustunut Yhdysvalloissa toimivaan malliin, jossa sama yritys sekä johti että rakensi projekteja.

Projektihallintajärjestelmä sisältää suunnittelutyön koordinoinnin, viranomaisprosessit, rakennustyön toteutuksen sekä kiinteistöhallinnon organisoimisen.

Tulevaisuudessa menestyvät Lundénin mukaan ne rakennusyritykset, jotka kykenevät tehokkaamman tuottamisen ohella palvelemaan asiakasta ennakkoluulottomin keinoin.

– Tänään toteutettujen hankkeiden on toimittava vielä pitkälle ensi vuosituhannelle. Tästä syystä hankkeen suunnittelu sekä joustavammat urakka- ja toteuttamismuodot ovat entistäkin tärkeämpiä. Rakentamisessa tulee keskittyä volyymin sijasta laatuun yhä paremman elinympäristön luomiseksi.

Projektijohtamista hyvässä yhteistyössä

Kuvapainotteisen kirjan toimituskuntaan kuuluvat kaarinalainen Ilkka Vaura ja naantalilainen Kari Veijonen. Kuvat on ottanut turkulainen Seilo Ristimäki ja taittotyöstä on vastannut paraislainen Arja Hermansson.

Kuten Lundénin työssä, kirjan tekoprosessissa on näytellyt tärkeää osaa laaja-alainen yhteistyö.

– Juhani ”Jussi” Lundén osoitti kirjan valmistelussa projektijohtajan otteita. Hän piti projektin lankoja käsissään, mutta samalla oli hyvin neuvotteleva ja sovitteleva työryhmänsä keskuudessa. Lundénin tapa arkistoida ja tarkasti dokumentoida asioita osoittautui myös hyvin käytännölliseksi, Vaura ja Veijonen kiittelevät.

Katariina Mäkinen-Önsoy