Koko perheen Pessi ja Illusia Krookilan kotiseutukeskuksessa

Pessi (Atte Lehto) ihmettelee Illusian (Olga Rantalaiho) energiaa. Kuva: Jaakko Ruokonen

RAISIO. Raision teatterin Yrjö Kokon klassikkoteokseen pohjautuvan näytelmän Pessi ja Illusia ensi-ilta järjestetään lauantaina 1. heinäkuuta Raision Krookilan kotiseutukeskuksessa. Näytelmän on Ari Wirran dramatisoinnin pohjalta ohjannut teatteripedagogi Laura Hurme.

Pessin ja Illusian nimirooleissa nähdään Olga Rantalaiho ja Atte Lehto, ja näytelmän musiikista vastaa Janne Hanhisuanto. Kokon luoman maailman siirtäminen näyttämölle on vaatinut runsaasti tekijöitä ja työtunteja, ja ensi-illan kolkutellessa ovella näytelmä alkaa olla lopullisessa muodossaan.

– Kokemus on ollut aikamoinen. Näytelmää on työryhmän kanssa valmisteltu huhtikuun alusta alkaen, ja ulkoharjoitukset alkoivat kesäkuun puolessavälissä. Mukana on yhteensä yhdeksäntoista näyttelijää, joista lavalla nähdään samaan aikaan parhaimmillaan seitsemäntoista. Lisäksi taustalla häärii iso työryhmä, Hurme kertoo.

Klassikosta koko perheen näytelmäksi

Yrjö Kokon jatkosodan aikana rintamalla kirjoittamassa, kansainvälisesti tunnustetussa ja baletiksikin taipuneessa teoksessa Illusia-keiju lähtee salaa kodistaan sateenkaaren päältä maan pinnalle ja tapaa metsänpeikko Pessin. Kaksi erilaista maailmaa kohtaavat, ja Pessin ja Illusian välille syntyy epätodennäköinen ystävyys.

Hurmeen mukaan alkuperäisteosta on työryhmän kesken luettu tarkkaan, ja Ari Wirran alkuperäistä dramatisointia on jonkin verran uudelleendramatisoitu.

– Näytelmään on alkuperäisestä tarinasta poimittu mukaan muun muassa satakielihahmo joka kommunikoi laulamalla, jotta lavalle saadaan enemmän musiikkia, vaikka musikaalista ei varsinaisesti olekaan kyse, Hurme kuvailee prosessia.

Näytelmäsovitus pyrkii Hurmeen mukaan noudattelemaan Kokon tarinaa mahdollisimman tarkkaan.

– Itsellenikin on erittäin tärkeää, että alkuperäinen henki säilyy, hän lisää.

Pessi ja Illusia on tarina auttamisesta, ystävyydestä ja uuden oppimisesta. Kokon alkuperäisteos on suunnattu lähinnä aikuisille, mutta Hurmeen mukaan Krookilan kesässä on luvassa näytelmä, joka sopii niin isoille kuin pienillekin:

– Näytelmä on täysin koko perheelle suunnattu. Mukana on hieno työryhmä ja Krookilan kotiseutukeskukseen on saatu hieno, uusi katsomo josta näytelmää kelpaa katsella!

Essi Heinonen

Esityskausi: 1.7. –12.8.2017.