Sanaleikkien Fingerpori kuntaliitospaineen alla

Miska Kaukonen (vas.), Pertti Sveholm ja Linda Wiklund eläytyvät rooleihinsa. Kuva: Ragip Önsoy.

NAANTALI. Turun Kaupunginteatteri tuo kesäksi Naantalin Kailon saareen kantaesityksenä Petja Lähteen Pertti Jarlan sarjakuvien pohjalta käsikirjoittaman Fingerporin.

Vuosien varrella Emma Teatterin produktioissa neljän näyttelijän kokoonpanosta on kehkeytynyt enemmän sääntö kuin poikkeus, eikä tämäkään kesä tee poikkeusta kirjoittamattomaan sääntöön:

Näyttelijäkaartista Linda Wiklund, Tom Petäjä ja Miska Kaukonen ovat ohjaaja Pentti Kotkaniemen mukaan tiukasti aikataulutettu kaiken kaikkiaan 65 rooliin. Sen sijaan Pertti Sveholm esittää vain Heimo Vesaa, alkuperäisteoksista tunnettua silmälasipäistä keski-ikäistä tutkijaa.

Ohjaaja Pentti Kotkaniemi sanoo, että näytelmässä nähdään niin tuttuja, Jarlan luomia, kuin täysin uusiakin hahmoja. Kuva: Ragip Önsoy.

– Olisi Sveholmista muuhunkin ollut, mutta jospa sitten ensi kerralla, Kotkaniemi letkauttaa.
– Se on ohjaajan työn parhaimpia hetkiä, kun saa puristettua näyttelijöistä irti vieläkin enemmän kuin mitä he ovat ikinä aikaisemmissa tuotannoissaan tehneet, Kotkaniemi lisää tyytyväisyyttä äänessään.

Näytelmän keskiössä on rannikkokaupunki Fingerporin idylliä uhkaava kuntaliitos Turkuun. Kaupunki saa viikon aikaa osoittaa hallitukselle itsenäisen olemassaolonsa edellytykset.

Ohjaaja Pentti Kotkaniemi sanoo, että tekstiin on ympätty Jarlan luvalla aivan uusia hahmoja vanhoja tuttujakaan, kuten esimerkiksi kaupunginjohtaja Homeliusta, Rivo-Riittaa, Pahani Julmua, Krapula-Päiviä ja Mustanaamiota, unohtamatta.

Pertti Jarlan piirtämä Fingerpori-sarjakuva on ehtinyt kerätä 10 ilmestymisvuotensa aikana melkoisen fanijoukon, joka ylläpitää esimerkiksi Fingerporin ystävät sekä Fingerporin ymmärtäjät -fanisivuja Facebookissa.

Kotkaniemen mukaan haastetta riittää, vaikka tekijätiimi onkin priimaa.

– Haaste on välittää monitulkintaista ilmauksista rakentuvat Fingerpori-sarjakuvastripit näytelmän muodossa yleisölle. Jotain aiheita on toki laajennettu ja jotain puolestaan supistettu draamallisin maustein, hän jatkaa.

Muumimaailman toimitusjohtaja Tomi Lohikosken mukaan nyt käyntiin pyörähtävä kesä on Emma Teatterille järjestyksessään jo 13. Muumimaailman yhteydessä sijaitseva teatteri on toiminut iltaisin itsenäisenä kesäteatterina jo vuodesta 2005 – samasta vuodesta lähtien, jolloin arkkitehti Harri Laineen suunnittelema teatterirakennus valmistui.

– Mielikuvitusta käyttämällä Fingerpori-näytelmän saa kytkettyä melko helpostikin Naantaliin. Kaupunginjohtajamme Jouni Mutanen pohti jo näytelmästä keskustellessamme, että mahtaako hänestä ja Fingerporin kaupunginjohtaja Homeliuksesta löytyä samankaltaisuuksia, toteaa Lohikoski hymyillen.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Esityskausi: 27.5.–19.8.2017