Raisiossa juhlittiin Valo-valmentautujia

Raision kaupunginjohtaja Ari Korhonen kukitti valmentautujat. Cocktailtilaisuutena järjestetyn juhlan tarjoilut loihdittiin Raina-säätiössä ja Mahittulan toimintakeskuksessa.

JUHLAT. Raision kaupungintalolla juhlittiin 9. toukokuuta valmentautujia, jotka ovat suorittaneet ammatillisen tutkinnon osia Valo-valmennuksessa. Varsinais-Suomen Valo-valmennus -hankkeessa tähän joukkoon kuuluu 27 henkilöä, jotka ovat suorittaneet yhteensä jo 70 osatutkintoa. Onpa muutama valmentautuja saanut koko tutkinnonkin kasaan.

Valo-valmennus on suunnattu työttömille työnhankijoille ja se tapahtuu kuntouttavan työtoiminnan, työkokeilun tai palkkatuetun työn aikana. Otsikossa tiivistyy monen valmentautujan kokemus. Usealla heistä on taustalla keskeytyneitä ammattiopintoja ja pitkään jatkunutta työttömyyttä.

Raisio edelläkävijänä

Eräs asiakas kuvaa tilannettaan seuraavasti:

– Ei ole ollut koulutusta, millä pääsisi töihin. Vähän siinä oli kaikkea muutakin yksityisasioita, jotka vaikuttivat. Meni vähän lujempaa silloin. Nyt olen suorittanut kokin tutkinnosta neljä osaa, saanut asennettani hiukan korjattua ja jätettyä psykiatrin käyntejä vähemmälle, kun olen muuttanut vapaa-ajan touhujani.

Tilaisuudessa puhunut Valo-valmennuksen valtakunnallisen levittämishankkeen projektipäällikkö Ari Reunanen on vakuuttunut hankkeen aikaansaannoksista ja nosti esiin erityisesti Raision esimerkin:

– Raisio on todellinen edelläkävijä valtakunnallisesti työllistymistä edistävien toimenpiteiden ja asiakaslähtöisten toimintojen kehittämisessä. Valo-valmennus on toiminut Raisiossa erinomaisesti ja edistänyt monien ihmisten polkuja eteenpäin. Raision kaupungin vahva työ on noteerattu laajemminkin ja tämä on edistänyt Valo-valmennuksen ja työllisyydenhoidon kehittymistä myös muualla Suomessa, Reunanen summaa.

Oppimista tapahtuu koko ajan ja kaikkialla

Juhlatilaisuuden jälkeen usea valmentautuja kuvaili tuntevansa olonsa arvostetuksi. Valovalmennuksen punaisena lankana on, että ihminen oppii kaiken aikaa – ei ainoastaan koulussa istumalla. Valmentautujan tehtävät valitaan suoritettavan tutkinnon perusteiden mukaisiksi ja opittuaan kyseiset asiat, hän näyttää osaamisensa oppilaitoksen kanssa järjestetyssä tutkintotilaisuudessa.

Hankkeessa valmentautujat ovat suorittaneet tutkinnon osia hotelli-, ravintola- ja cateringalalta, kiinteistöpalvelualalta, kotityö- ja puhdistuspalvelualalta, tekstiili- ja vaatetusalalta sekä hyvinvointialalta.

– Kuntouttavan työtoiminnan asiakkailla Valo-valmennuksen merkitys on suuri paitsi työllistymistä edistävän koulutuksen hankkimisen kannalta, myös hoidon tukena erityisesti mielenterveys- ja päihdekuntoutujien kohdalla. Valmennuksella on myös suuri merkitys myös itsearvostukselle, Raision kaupungin valo-valmentaja Janiika Saarinen kertoo.

Hankkeessa mukana ovat Varsinais-Suomen Sininauha ry, Raina-säätiö, Raision kaupunki ja Turun kaupunki. Hanketta rahoittavat Euroopan sosiaalirahasto, Turun kaupunki ja Raision kaupunki ja se kestää 31.3.2018 asti.

TSS