Raisiolaisten ”kansallislaulun” kuoro-osuudet äänitettiin Friisilän koululla

Juttusarja Raisioon, Raisioon, Raisioon palaan takaisin...

Raision Friisilän koulun 3.–6. musiikkiluokkien 80 oppilasta äänitti kuoro-osuudet Raisioon-kappaleen musiikkivideoprojektiin raisiolaisen säveltäjä–muusikko Jouni Lehtosen johdolla 5. toukokuuta. Kuva: Ragip Önsoy.

Edesmenneen SIG-yhtyeen keulakuvan Matti Inkisen 1970-luvun puolivälissä sanoittama ja säveltämä Raisioon-kappale on saamassa musiikkivideon. Sen toteutuksesta vastaavat SIG-musikaalissa mukana olleet muusikot, Friisilän koulun musiikkiluokkien oppilaat ja Raision nuorisosoittokunta.

RAISIO. Raision Friisilän koulun 3.–6. musiikkiluokkien oppilaista koostunut 80-henkinen kuoro kokoontui 5.5. koulun auditorioon äänittämään otteita osana Raisioon-kappaleen musiikkivideoprojektia. Tuotannosta vastaava raisiolainen muusikko–säveltäjä Jouni Lehtonen on projektista innoissaan:

– Nostetta kertosäkeisiin tuo iso lapsikuoro, joka laulaa Korroosiosta tutun solistin Jarmo Hauhtosen mukana Raisioon, Raisioon, Raisioon palaan takaisin sekä On Raisiossa joulu ainainen -osuudet. Varsinkin tuossa jälkimmäisessä osassa on kaikessa ilkikurisuudessaan mainio paikka lapsikuorolle, vähän Pink Floydin We don’t need no education -tyyliin, Lehtonen iloitsee.

Kuoroäänityksen lisäksi Lehtonen nappasi lyhyen videopätkän oppilaista laulamassa biisiä.

– Alkuperäisen Hauhtosen fraseeraamaan audion päälle tulee siis kuoro-osuuksia sekä koululaisilta pyytämiämme omia esityksiä videoblogityyliin, Lehtonen avaa ideaa, joka toteuttaa Suomi 100 -juhlavuoden YHDESSÄ-teemaa.

Erilainen koulupäivä

Friisilän koulun musiikkiluokkia opettavat Terhi Huhtala ja Antti Hakomäki kertovat, että oppilaat odottivat äänityksiä jännittyneinä.

– Koulun omassa Whatsapp-ryhmässä kuhisi äänityspäivän aamuna sekä edeltävänä päivänä asiaa puitiin luokissa: Otetaanko myös videokuvaa vai äänitetäänkö vain laulua? Oppilaat olivat hyvillään kun he pääsivät konkreettisesti tekemään Raisioon-kappaleen uustuotantoa.

Kuoron esilaulajiin kuuluvat 4M-luokkalaiset Sofia ja Alisa sekä 5M-luokkalaiset Elena ja Konsta kommentoivat koitosta:

– Tämä on hauskaa ja erilaista. Emme ole ennen olleetkaan tekemässä musiikkivideota, he hihkuvat.

Projektit tervetulleita

Friisilän koulussa on totuttu tehdä erilaisia musiikkiprojekteja: 5M:n luokanopettajana toimiva Antti Hakomäki muistelee 12 vuoden takaista yhteistyötä Jouni Lehtosen ja Joel Hallikaisen kanssa.

– Teimme tuolloin pienemmällä oppilasporukalla Hallikaisen Telmus Taikatakki -projektin Pommarissa.
– Ensi vuonna toteutamme puolestaan jonkin projektin yhdessä yläkoulun musiikkiluokkalaisten kanssa, Hakomäki lisää.

Kappale Raisioon kuultiin kaksi vuotta sitten keväällä esitetyssä SIG-musikaalissa Vuosisadan rakkaustarina, mutta sitä ei koskaan ole levytetty. Kappaleen sovituslupa saatiin Inkisen perikunnalta musikaalia varten. Nyt samaa sovitusta hyödynnetään musiikkivideota tehtäessä. Raision kaupunki lähti mukaan tukemaan hanketta Suomi 100-vuotisjuhlarahastosta.

Seuraavaksi Pommarissa äänitetään kitarat erään raisiolaisen musiikin moniottelijan Pauli ”Pate” Pajun johdolla. Lisäksi edessä ovat vielä Raision nuorisosoittokunnan puhallinäänitykset.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Friisilän musiikkiluokkalaisten muodostaman kuoron äänityspäivästä löytyy video täältä.

Seutusanomat seuraa musiikkivideoprojektin etenemistä. Klikkaa tästä juttusarjan ensimmäiseen osaan.