Piikkiökoti nousi harjakorkeuteensa

Yksikön johtaja Anne Björkberg ja Rakennus-Salama Oy:n työnjohtaja Eero Hiltunen Piikkiökodin työmaalla harjannostajaisissa 24.5. Kuva: Ragip Önsoy.

Kaarinan Piikkiössä sijaitseva tehostetun palveluasumisen yksikkö tarjoaa ympärivuorokautista ja elinikäistä hoivaa kodinomaisissa puitteissa.

KAARINA. Kaarinassa sijaitsevan Piikkiökodin työmaalla juhlittiin keskiviikkona 24. toukokuuta uudisrakennuksen harjannostajaisia. Uudisosa luovutetaan käyttöön 31. heinäkuuta, jonka jälkeen asukkaat pääsevät muuttamaan viereisestä, Valmakotina aiemmin tunnetusta, palvelutalosta uusiin tiloihin.

Niin ikään vanha osa käy läpi peruskorjauksen, jossa ruokalaa laajennetaan ja keittiötä pienennetään. Myös asiakasvessat ja saunatilat entisöidään, yksikön johtaja Anne Björkberg toteaa.

Uudisrakennus koostuu kahdesta ryhmäkodista, joissa molemmissa on 15 asuntoa.

Tilavissa kodinomaisissa asunnoissa on jokaisessa valmiiksi kalustettu hoivasängyt, koska ne ovat paitsi turvallisia ja monikäyttöisiä, myös sen hintaisia, että kaikilla ei olisi välttämättä varaa sellaista hankkia omasta pussistaan, Björkberg sanoo.
– Ikkunat ovat suuria, lähes lattiaan asti ulottuvia, joten ulos on mahdollista nähdä vuoteestakin, lisää Björkberg.

Vuodenvaihteessa valmista

40-vuotisjuhlavuottaan viettävän pääurakoitsija Rakennus-Salaman toimitusjohtaja Jori Salaman mukaan kohde valmistuu kokonaisuudessaan vuodenvaihteessa.

Vaiheet etenevät aikataulussa: harjannostajaiset sopivat hyvin rakentamisessa saavutettuun vähän yli puolimatkan krouviin. 1500 neliön uusi osa valmistuu heinäkuussa ja lähes 1000 neliön peruskorjausosa tammikuussa 2018. Uuden ja vanhan rakennuksen yhdistää yhdyskäytävä, Salama kertoo.

Sotella monta vaikutusta

Harjannostajaisissa pitämässään puheessa Kaarinan kaupunginjohtaja Harri Virta nosti esille sote-uudistuksen haasteita sekä myönteisiä vaikutuksia.

Samalla kun sosiaali- ja terveyshuollon päätöksenteko siirtyy kauemmas kunnista maakuntiin, tavoitellaan entistä tasapuolisempia palveluja. Vaikka kyseessä on vaikuttava uudistus, voimme olla varmoja, että palvelut jatkuvat, ja mikä vielä parempaa, täällä palvelut jatkuvat ajanmukaisissa tiloissa, Virta toteaa.

Kaupungin tehtävissä korostuvat ikäihmisten hyvinvoinnin edistäminen, varhaiskasvatus, tie- ja kaupunki-infran sekä elinvoiman kehittäminen, lisää Virta.

Kaupungin elinvoimaisuudesta sekä suhdanneherkän rakennusalan piristymisestä kielivät Virran mukaan isot rakennusprojektit.

Tällä hetkellä kaupungissamme on ainakin kolme isoa rakennusprojektia: uudisrakennuksen osalta elokuuksi valmistuva Piikkiökoti, marraskuussa valmistuva Kaarina-talo sekä alkava remontti Valkeavuoren koulussa, Virta listaa.

Osallistava palvelukeskus

Kaupunginjohtaja sanoo, että uudesta Piikkiökodista muodostetaan ikäihmisten, heidän omaisten sekä lähialueen asukkaiden yhteinen kohtaamispaikka.

Uudessa tehostetun asumispalvelun yksikössä järjestetään entistäkin enemmän lasten vierailuja sekä palvelutarjontaa kaikenikäisille, Virta ideoi.

Uuden nimen asumispalveluyksikkö sai Piikkiö-päivillä vuosi sitten järjestetyssä nimikilpailussa.

Koska Liedossakin on Valmakoti, joskus kävi niin onnettomasti, että ambulanssi ajoi väärään osoitteeseen. Lisäksi on loogista, että kun kaupungissa on Kaarinakoti, niin on myös Piikkiökoti, kaupunginjohtaja jatkaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy