Rasekon artesaaniopiskelijat antoivat puistopuille uuden elämän

Naantalin kaupungin yhdyskuntatekniikan päällikkö Mika Hirvi (oik.) ja liikuntapaikkojen hoitaja Kepa Sipponen ihastelevat Roma Shauzovin lehmuksesta tehtyä roska-astiaa. Kuvat: Raseko.

Rasekon puualan artesaaniopiskelijat viettivät Greenwood-intensiivijakson upeassa kevätsäässä naantalilaisella Haijaisten tilalla viime viikolla. 

NAANTALI. Naantalin yhdyskuntatekniikan osaston ja Rasekon yhteistyönä toteutetussa projektissa tänä keväänä kaupungin alueelta kaadetut puut välttyivät hakkeeksi joutumiselta ja saivat kokonaan uuden elämän penkkeinä, pöytinä, sohvina ja roskiksina.

Parasta projektissa onkin, että suoria kustannuksia ei kaupungille juurikaan synny ja kumpikin osapuoli on sekä saajan että antajan osassa: Kaupunki antaa Rasekolle hyvän työkokonaisuuden ja materiaalit uudisrakentamisen tieltä katkotuista puista, sekä saa toimivia kalusteita. Rasekon opiskelijat taas pääsevät toteuttamaan tilaustöiden suunnittelua ja valmistamista erilaisessa oppimisympäristössä.

– Ihan mahtava viikko ja pisteenä iin päällä upeat kelit, kiteyttävät Rasekon opettajat Jouni Suvala ja Jukka Palomäki.

Kaupunkilaiset voivat käydä testaamassa kalusteita Haijaisten frisbeegolfradan varressa ja laavulla.

Tukeista kalusteiksi materiaalin ehdoilla

Projektiin osallistui toistakymmentä puualan opiskelijaa, jotka tutustuivat etukäteen tuoreen puun työstämisen teoriaan ja hahmottelivat omien tuotteidensa piirustukset ja mallit. Vuosikymmeniä vanhat pihtakuuset, lehmukset, männyt, koivut ja vaahterat saivatkin opiskelijoiden mielikuvituksen liikkeelle ja perjantai-iltapäivällä valmiina oli mm. tyylikäs penkki keskipöydällä, iso sohva, uniikki kolmiopenkki sekä hauska puinen roska-astia.

– En tiennyt aloittaessani millainen roskiksesta tulisi. Tartuin materiaaliin ja siitä se sitten lähti itsestään muotoutumaan, kertoo ensimmäisen vuoden opiskelija Roman Chauzov.

Rasekon puualan artesaaniopiskelijat viettivät viime viikon upeassa kevätsäässä Haijaisten tilalla Naantalissa ulkohommia tehden: ”Tuore pihtakuusi käyttäytyi eri tavalla kuin kuiva puu ja lisäksi työkalut olivat erilaisia kuin mitä olen tottunut verstaissa käyttämään: moottorisahalla tehtiin suurin työ ja jatkoa sitten mm. kirveellä ja rälläkällä” Miro Heinonen kertoo.

Kesäkuun alussa artesaaniksi valmistuvan Miro Heinosen sohva on sekin upeaa katseltavaa – ja ulkonäön lisäksi sohva on käytännöllinen. Heinonen porasi sohvan nurkkiin reiät, joista sadeveden on tarkoitus päästä istuimelta pois.

Kaikki kalusteet valmistettiin ilman ruuveja, nauloja tai liimaa. Käytössä olivat erilaiset puusepän liitokset ja ronskit puutapit.

Yhteistyötä omistajakunnan ja kuntayhtymän kesken

Naantalin kaupungin yhdyskuntatekniikan päällikkö Mika Hirvi ja liikuntapaikkojen hoitaja Kepa Sipponen ottivat perjantaina vastaan viikon työn tulokset.

– Tarkoituksenamme on laajentaa ja kehittää tätä Haijaisten ulkoilualuetta ja frisbeegolf-rataa kaikkien kuntalaisten ja matkailijoiden käyttöön. Haijaisten tila yhdessä Villan tilan kanssa muodostavat yli sadan hehtaarin upean kokonaisuuden, jonka mahdollisuudet ovat ihan rajattomat, toteaa Hirvi.
– Jos yhteistyöstä Rasekon kanssa saadaan toistuvaa, niin tarpeita kyllä löytyy, lisää Hirvi.

TSS

 

 

Otto Rantasen sympaattinen pikkupenkki.