Kenen sote ja kenelle?

Soteuudistusta on tehty usean hallituksen aikana, eikä valmista vielä ole. Se mitä uudistuksesta tiedetään, ei lupaa hyvää. Uudistusta tehdään, koska halutaan saada aikaan säästöjä.  Mielenkiintoista on myös se mistä ei puhuta eli asiakasmaksun suuruudesta.

Nykyinen yhtälö vaikuttaa mahdottomalta. Työterveyden puolella ei yleensä ole asiakasmaksuja, joita ei myöskään uudistuksen jälkeen ole tulossa. Varmuutta tästäkään ei tosin ole. Julkisella puolella asiakasmaksut ovat olleet maltillisia, kuitenkin kaikkein pienitulolisille nämäkin maksut ovat osoittautuneet ylivoimaiseksi. Hoitoon menoa lykätään viimeiseen saakka.

Yksityisellä puolella asiakasmaksut kelakorvausten jälkeenkin ovat olleet huomattavasti korkeammat. Uudistuksen myötä kaikki asiakkaat halutaan asettaa samalle viivalle. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikkien asiakasmaksut olisivat samat. Väistämätön seuraus on. että asiakasmaksu asettuu johonkin 20 euron ja 60 euron välille. Lisää rahaahan järjestelmään ei ole tulossa.

Hätäillä ei tarvitse. Asiantuntijalausunnoissa löytyy vielä monta kohta, jotka koetaan ongelmallisiksi. Nyt kannattaa käydä lausunnot rauhassa läpi ja katsoa mitä vielä pitäisi tehdä. Ei kai uudistuksen tarkoituksena ole tulonsiirto pienituloisilta suurituloisille?

Risto Forsberg, kuntavaaliehdokas (PS)