Helianthuksen konsertti O gloriosa domina Naantalin kirkossa

NAANTALI. Naantalin kirkossa lauantaina 8. huhtikuuta klo 17 naantalilainen Naiskuoro Helianthus Johanna Järvisen johdolla aloittaa historiaan nojautuvan konserttinsa O gloriosa domina laulun myötä. Tämä hymni on birgittalaissisarten Cantus Sororum -kokonaisuudesta eli Sisarten laulusta.

Latinalaisen kirkkolaulun perinteisestä yksiäänisestä laulusta konsertti etenee vähitellen moniääniseen musiikkiin. Italialaisen säveltäjän, Venetsian Pyhän Markuksen kirkossa työskennelleen Antonio Lottin (1667–1740) teoksia konsertissa on mukana useampikin. Mielenkiintoista on myös tarkastella säveltäjien yhtäläisyyksiä esim. Bolognassa syntyneen G.B. Martinin (1706–1784) teoksen yhteydessä. Kirkkokonserttia ei voi kuitenkaan pitää ilman että siinä olisi mukana jotain musiikkiperintömme varhaisempiin tuotoksiin kuuluvasta Piae Cantiones -kokoelmasta. Suomalaista edustusta jatkaa vielä Teuvo Tikka (1933–2004). Kirkkomusiikin uudemmasta moniäänisestä kudostyypistä on esimerkkinä australialaisen Sandra Millikenin (s.1961) teos.

Konserttia kuunnellessa voi istahtaa hetkeksi Naantalin vanhaan keskiaikaiseen kirkkoon, jossa laulut soivat niin kuin ne soivat kirkon historian alkuaikoina birgittalaissisarten esittämänä, yksiäänisenä ja säestyksettömänä. Luostarikirkon perustanut Pyhä Birgitta ohjeisti sisaria laulamaan nöyränä, omaa ääntään tai itseään liikaa esille tuomatta, mutta kuitenkin vahvasti ja sydän palaen.

Musiikillisen osuuden lisäksi konserttiyleisölle tarjoillaan kertomuksia birgittalaislaulujen taustoista. Konsertti päättyy Antonio Lottin Messuun, jonka tekstit johdattavat meidät hiljaisen viikon alkuun ja pääsiäiseen.

TSS