Vaara vaanii Kaarinantiellä – ”Pitääkö jotain sattua ennen kuin tilanteeseen herätään?”

Kaarinantiellä Niittyläntien ja Pirtakadun kohdalla sijaitsee vaarallinen ylityspaikka.

Kaarinan Untolan kaupunginosan halki vievää Kaarinantietä ylitetään varomattomasti. Seutusanomien lukija on huolissaan siitä, pystytäänkö tilanteeseen saamaan parannusta.

LITTOINEN. Yhdystie 2200 eli Kaarinantie Kaarinasta Auranlaaksoon on liikennemääriltään vilkas tie. Untolan kaupunginosan kohdalla Kaarinantietä ylitetään varomattomasti, vaikka runsaan 100 metrin päässä sijaitsee alikulkukäytävä, jossa tien ylittäminen sujuisi huomattavasti turvallisemmin. Turun Seutusanomien lukija otti huolestuneena yhteyttä seurattuaan usean vuoden ajan jalankulkijoiden ja kevyen liikenteen holtitonta tien ylittämistä.

– Pitääkö jotain sattua ennen kuin tilanteeseen herätään? Tässä on ollut liittymä 1980-luvulla, mutta eihän nämä nykylapset ja -nuoret siitä mitään tiedä. Tien ylittäminen ei kuitenkaan rajoitu pelkästään nuoriin, vaan sitä tehdään kaikkien ikäryhmien toimesta, jopa ikäihmisten, nimettömänä pysyttelevä kaarinalainen huokaisee.

Lukija toivoisi, että tilanteeseen saataisiin jonkinlainen ratkaisu, jotta vältyttäisiin ikäviltä onnettomuuksilta.

– Tällä tiellä on paljon raskaan kaluston käyttäjiä. Kun nopeusrajoitus on 60 kilometriä tunnissa, ei rekka- tai iso kuorma-auto pysty hidastamaan vauhtiaan kesken alamäen, mikäli yksittäinen ihminen on ylittämässä tietä.

Parannuskeinot vähissä

Tienylityspaikka sijaitsee Niittyläntien ja Pirtakadun kohdalla. Pirtakatu päättyy umpikujaan, mutta se ei estä jalankulkijoita ylittämästä tietä. Kaarinantie kuuluu ELY-keskuksen siipien suojiin. ELY-keskusten yksi tehtävistä on vastata Liikenneviraston ohjaamina maantieliikenteen sujuvuudesta ja turvallisuudesta.

– Tässä on puhtaasti kyse asenteista, jotka pitäisi saada muutettua. Se on varma, että tällaiseen paikkaan emme ala rakentamaan suojatietä. Panssariverkkoaidan rakentaminen ja tienreunojen laittaminenkaan ei tule kysymykseen, Varsinais-Suomen ELY-keskuksen liikenneturvallisuusinsinööri Jaakko Klang kertoo.

Klang sanoo törmänneensä vastaavanlaiseen tilanteeseen myös muualla.

– Paraisilla on myös vastaavanlainen paikka, jossa jopa lenkkeilijät eivät juokse 100–150 metrin päässä olevasta alikulkukäytävästä, vaan ylittävät mieluummin tien. Kyse on varmasti ihan luontaisesta laiskuudesta, Klang sanoo.

Omalla riskillä

Klang korostaa, että kyseessä on ihmisen oma valinta, jos aikoo ylittää tien sellaisesta paikasta, jossa se ei ole suotavaa.

– Se on jokaisen ihmisen oma valinta ottaako tietoisen riskin vai ei. Aikuiset osaavat kiinnittää huomiota liikenteeseen tietä ylittäessä, mutta nuorilla saattaa katse olla naulittuna kännyköihin. Suosittelisin, että vanhemmat ottaisivat tämän asian puheeksi lastensa kanssa. Mikäli jotain ratkaisumalleja ihmisiltä löytyy, kehotan toki ottamaan yhteyttä, Klang neuvoo.

Kimmo Muttilainen