Raision tulisi tarjota maksutonta ehkäisyä alle 25-vuotiaille raisiolaisnuorille

Raision Kunnallisjärjestön kevätkokoukseen osallistujat tuemme Raision Vasemmistonuoret esitystä, että Raision kaupungin tulisi alkaa tarjota maksutonta ehkäisyä kaikille alle 25-vuotiaille raisiolaisnuorille. Maksutonta ehkäisyä tulisi tarjota sukupuoleen katsomatta, ja ehkäisymuodon valinnassa tulisi kuunnella nuoren terveydentilan asettamia vaatimuksia.

THL:n seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisen toimintaohjelma on suosittanut ilmaista ehkäisyä jo vuodesta 2007. Raisio voisi olla kehityksen etujoukoissa nuorten seksuaalikasvatusasioihin liittyen. Maksuton ehkäisy loisi osaltaan nuorille kuvaa turvallisesta ja välittävästä kunnasta ja kannustaisi jäämään asumaan Raisioon myös opintojen jälkeen.

Suunnittelemattomat raskaudet ja abortit ovat kuluerä kunnalle, mutta myös kuormittava ja elämänpituinen taakka nuorelle, joka joutuu tekemään päätöksen abortista. Maksuttomassa ehkäisyssä ei ole kyse ainoastaan ehkäisymenetelmien tarjoamisesta, vaan myös useamman nuoren tuomisesta laadukkaan seksuaalikasvatuksen piiriin. Tämän takia koemme, että maksuton ehkäisy on toteutettava yhdessä kattavan ja toteutuskelpoisen seksuaalikasvatussuunnitelman kanssa, asiantuntijoita kuunnellen. Peräänkuulutamme kummankin sukupuolen vastuuta ehkäisyasioissa – kondomit eivät kuulu vain pojille, eivätkä hormonaalisen ehkäisyn asiat vain tytöille.

Edullisenakin pidetty ehkäisymenetelmä voi olla tietyssä elämäntilanteessa liian kallis hankittavaksi. Nuorella ei välttämättä ole säännöllisiä tuloja, joilla kustantaa ehkäisy, eikä luotettavaa aikuista, jolle puhua asiasta. Tarjoamalla maksuttoman ehkäisyn Raision kunta osoittaisi osaltaan, että jokainen ehkäisyyn käytetty euro on panostuksen arvoinen. Perustelemme 25 vuoden ikärajaa sillä, että eniten raskaudenkeskeytyksiä tehdään 20– 24-vuotiaiden ikäluokassa.

Raision Vasemmistoliiton Kunnallisjärjestö, kevätkokous