Naantali jakoi 95 kunnia- ja ansiomerkkiä

Kuvat: Ragip Önsoy.

Naantalin kaupungin ansioituneet luottamushenkilöt, työntekijät ja viranhaltijat juhlivat kaupungintalolla torstaina 23. maaliskuuta. Juhlallisen tilaisuuden aloitti Jean Sibeliuksen Timantti hangella – Demanten på marssnön, jonka tulkitsivat Kristina Raudanen, laulu, ja Sauli Huhtala, piano.

NAANTALI. Naantalin kaupunginjohtaja Jouni Mutanen ja hallintojohtaja Riitta Luotio jakoivat yhteensä 95 kunnia- ja ansiomerkkiä 23.3. kaupungintalolla vietetyssä Mitalijuhlassa. Ansiomitali 50-vuotisesta työurasta myönnettiin keskusarkistonhoitaja Riitta Alholle, maanviljelijä Jaakko Lehmuskoskelle ja työnjohtaja Rauno Vänttiselle.

Vänttinen muistelee työvuosiaan kaupungin leivissä:

– Tulin kaupungin vesihuoltolaitoksen töihin 1.4.1966. Työskentelin aluksi asentajana ja viimeiset 27 vuotta työnjohtajana, 80 vuotta tänä vuonna täyttävä Vänttinen kertoo.

Tekninen kehitys on ollut Vänttisen mukaan valtavaa hänen työvuosiensa aikana.

– Aloittaessani kaupungilla ei ollut sellaisia kalustoja, mitä tänä päivänä on totuttu liikenteessä näkemään. Polkupyörillä painettiin pitkin Naantalia jatkamassa 1963 aloitettua vesijohto- ja viemäriverkoston vetämistä kaupunkiin. Varasto sijaitsi Myllykiventien päässä ja ensimmäisenä työalueenani Taimo, jota oli alettu hiljattain rakentaa 60-luvun puolivälissä, Vänttinen muistelee.
– Työ oli hidasta; jos silloin saimme valmiiksi noin kaksi talonhaarallista päivässä, nykyteknologialla valmistuu yksi talonhaara reilua tuntia kohden, Vänttinen hymyilee.

Vänttisen mukaan 1967 alkoi yleistyä koneellinen työ, paitsi vanhan kaupungin alueella.

– Vanhassa kaupungissa jatkettiin edelleen perinteiseen tapaan, sillä sinne ei työkoneita kaivattu, Vänttinen sanoo.

Ansiomitali 50-vuotisesta työurasta myönnettiin keskusarkistonhoitaja Riitta Alholle ja maanviljelijä Jaakko Lehmuskoskelle. Kuva: Ragip Önsoy.

Luottamustyölle huomiota

35-vuotisesta työstään luottamushenkilönä kunnianosoituksen saanut Raija Kyttälä sanoo tehneensä historiaa.

– Olen Naantalin pitkäaikaisin naispuolinen valtuutettu. Luottamustyöhön pyrin jo nuorena kaupunkilaisena, kun vaikuttamismahdollisuus kiinnosti, Kyttälä kommentoi.

Muita hopeisella mitalilla tai korulla palkittuja luottamushenkilöitä ovat Leena Grönlund ja Samuli Santalahti.

20-vuotisen luottamustyön tunnustus, hopeinen ansiomerkki, myönnettiin Suomen Kuntaliiton toimesta sen sijaan Pirkkoliisa Heinoselle, Ilona Lilja-Kurkelalle, Risto Lindroosille, Hanna-Sofia Poussu-Ollille, Anita Sakselle, Markku Tuunalle ja Anne Pentille.

– Vuodet ovat vierineet hurjaa vauhtia ja luottamushenkilön osaamisalueet ovat laajentuneet 20 vuodessa. Yksi suuri vaikuttaja on sosiaalinen media, jossa pitää olla aktiivinen, sillä iso osa asukkaista on siellä. Samalla on pitänyt oppia paksunahkaisemmaksi, ettei ota kaikkea niin henkilökohtaisesti, Pentti pohtii.

Neljä Suomen Valkoisen Ruusun kunniamerkkiä

Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan Ritarimerkki ojennettiin lakimies Markku Tuunalle, Ansioristi lukion rehtori Jarkko Kanervalle, I luokan mitali kultaristein rakennusvalvoja Hannu Aallolle ja I luokan mitali toimistosihteeri Merja Suvannolle.

– Kymmeniä vuosia kunnallisessa toimessa palvelleelle työyhteisön tuki ja viihtyvyys on tärkeää. Naantalin kaupungissa ei ole kymmeniin vuosiin jouduttu tekemään irtisanomisia tai lomautuksia, mikä on jo itseisarvo sinäänsä. Ja mikä parasta, se vaikuttaa paitsi kannusteena jaksamiseen myös luo edellytyksiä kauaskantoiseen työhön, Tuuna toteaa kiitospuheessaan.

Hyvinvointi näkyy ulospäin

Kaupunginhallituksen yleisjaoston puheenjohtaja Arja Hentonen luonnehti juhlapuheessaan palkittuja illan timanteiksi. Kuten kevään myötä sulavalla hangella timanttien tavoin loistavat lumikiteet, he ovat tehneet kymmeniä vuosia ihmisläheistä työtä uupumatta kuntalaisten toiveita kuunnellen.

– He ovat jättäneet osan sydäntään kaupunkinsa eteen tekemäänsä työhön. Niin kunnallisen työuran tehneille kuin luottamushenkilöillekin työ on iso osa elämää. Täällä kuitenkin voidaan hyvin ja se näkyy myös ulospäin, Hentonen toteaa puheessaan.
– Tänä päivänä tunnistetaan työn henkinen kuormittavuus fyysisen kuormittavuuden lisäksi. Jaksamisesta huolehtiminen on äärimmäisen tärkeää, jotta voimme parhaamme mukaan palvella kaupunkimme asukkaita, lisää Hentonen.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Klikkaa tästä palkittujen listaan.

Kuva: Ragip Önsoy.