Kolme tavoitetta, joita on vaikea sovittaa yhteen. Sote uudistus tuli vaikeammaksi toteuttaa kun siihen liitettiin maakuntauudistus ja valinnanvapaus. Soten tavoitteet olivat perustason terveydenhuollon ja sosiaalipalvelujen vahvistaminen ja näiden integrointi, terveyserojen ja eriarvoisuuden vähentäminen ja kustannusten kasvun hillintä. Alkuperäiset tavoitteet jäivät maakuntauudistuksen ja valinnanvapauden jalkoihin. Tv:ssä ministeri Orpo totesi tärkeysjärjestyksen. ”Jos ei tule valinnanvapautta ei tule Sotea”. Valinnanvapaus avaisi n.10 miljardin markkinat suurille pääomasijoittajille, jotka ovat valmistautuneet uuteen tilanteeseen ostamalla pienempiä yrityksiä. Malli sulkee käytännössä pienet tuottajat ulkopuolelle.
Rahoitusmalli, jossa raha seuraa asiakasta, voi johtaa alihinnoitteluun, koska toimenpiteet lisäävät kustannuksia. Alihinnoittelu voi puolestaan johtaa vähäisiin tutkimuksiin ja toimenpiteisiin. Ne voi toteuttaa myös lähettämällä potilaita kevyin perustein julkisen sairaanhoidon piiriin, jolloin kustannukset maksaa julkinen puoli. Malli suosii terveiden hoitamista. Vaikeita, kustannuksia tuottavia asiakkaita voidaan ohjata julkiselle puolelle myös kohtelun avulla. Valinnanvapaus lisääntyy suurissa asutuskeskuksissa terveille, koska heidän hoitamisensa on tuottavaa. Asukasluvultaan pienille kunnille terveyskeskuksen säilyttäminen on elintärkeää. Tämä edellyttää kuntalaisten rekisteröitymistä oman kunnan terveyskeskukseen, jotta palvelut eivät karkaa etäälle. Jos valinnanvapaus toteutuessaan tarkoittaa sitä, että julkisista ja yksityisistä palveluista maksetaan yhtä paljon, se merkitse tulonsiirtoa suurituloisille, eriarvoisuuden kasvua ja myös alenevien kustannusten sijaan kasvavia. Toteutuessaan tämä malli kasvattaa hallintomenoja. Maakunnille tulee kilpailutukseen tuotteistamiseen, laadunvalvontaan, ohjaukseen ym. liittyviä tehtäviä, jotka vaativat lisää voimavaroja. Sote uudistukseen sisältyy myös ajatus neuvolatoiminnan yhtiöittämisestä. Tämä toimenpide romuttaisi yhden meidän kansallisen ylpey-temme aiheista.
Maakuntauudistus toteutuessaan heikentää lähidemokratiaa ja etäännyttää päätöksenteon. Seurauksena on Suomessa aiemmin arvostetun kunnallisen itsehallinnon surkastuminen. Aikaa kestävä malli syntyy vain vainlaajapohjaisella yhteistyöllä.
Kalervo Sarha
Masku