Lähimmäisen kammarissa on lämmin ja kotoisa tunnelma

Ruskon seurakunnan vapaaehtoiset Aila Spännäri (vas.), Marja Kulmala ja Liisa Tuominen esittelevät ahkerien käsityöläisten tuotoksia: torkkupeittoja, Äiti Teresa -peittoja, vauvanuttuja ja toukkapusseja. Vauvanuttu- ja toukkapussilahjoituksilla koitetaan houkutella etiopialaisia äitejä sairaalaan synnyttämään. Kuva: Ragip Önsoy.

Ruskon seurakunnan toimintoihin kuuluvat Lähetys-Kirppis ja Lähimmäisen kammari osoitteessa Vanhatie 7. Sekä paikallisiin kohteisiin että kriisialueille suuntautuvaa lähetystyötä voi tukea kuka vain pienilläkin teoilla.

RUSKO. Ruskon seurakunnassa vapaaehtoisvoimin pyöritettävä L-Market on ollut toiminnassa yli 20 vuotta ja Lähimmäisen kammari sai remontoidut tilat viitisen vuotta sitten. Tällä hetkellä vapaaehtoisia on 15, jotka jakautuvat tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 10–14 sekä torstaisin klo 13–17 seurakuntakeskuksessa sijaitsevaan lähetyskirppiksen ja -olohuoneen päivystysvuoroihin.

Seurakunnan vapaaehtoiset Marja Kulmala, Liisa Tuominen ja Aila Spännäri kertovat, että Lähimmäisen kammariin ovat tervetulleita kaikenikäiset juttu- ja kahviseuraa vailla olevat kuntalaiset.

– Lähimmäisen kammari on ruskolaisten yhteinen olohuone, jonne voi piipahtaa juomaan kupillisen kahvia ja juttelemaan. Myös diakoniatyöntekijään saa yhteyden, mikäli kaipaa kahdenkeskistä keskusteluaikaa esimerkiksi kammarin aukioloajan ulkopuolella. Meitä lähimmäisenpiirin vapaaehtoisiakin sitoo salassapitovelvollisuus, he lisäävät.

L-Marketin sekä lähetysbingon tuotto ohjataan lähetystyöhön oman seurakunnan nimikkoläheteille, ja sillä tuetaan myös oman seurakunnan diakoniatyötä. Myytäviä tuotteita otetaan vastaan aukioloaikoina.

– Eniten tulee vaate-, kenkä- ja kirjalahjoituksia. Elektroniikkatuotteita ja huonekaluja emme voi valitettavasti ottaa vastaan, Tuominen sanoo.
– Kirjoja on lahjoitettu niin paljon, että olemme toimittaneet niitä myös eteenpäin esimerkiksi Kirkonkylän koululle, Ruskon kirjastoon ja Turun Kirjakahvilaan, lisää Tuominen.

Lähetyspiirissä lajitellaan myös SPR:n Konttiin suunnatut lahjoitukset.

– Kriisialueilta paenneille on järjestetty esimerkiksi talvitakkikeräyksiä. Pakolaisleireillä tarvitaan edelleen lahjoituksina lämmintä vaatetta, jotka kulkeutuvat meidän kauttamme SPR:lle. Lahjoitettavia vaatteita etsiessä kannattaa pohtia, pistäisinkö itse päälleni kyseisen vaatteen, Kulmala toteaa.

Tiloissa kokoontuu joka toinen viikko myös peittopiiri, jossa kudotaan Äiti Teresa -peittoja Intiaan sekä vauvanuttuja ja toukkapusseja Etiopiaan.

– Piirissä valmistuvat myös 90 vuotta täyttäville ruskolaisille lahjoitettavat lämpimät torkkupeitot sekä junasukat vastasyntyneille. Ruskon ja Vahdon palvelutalojen asukkaille on myös valmistettu hartioita ja polvia lämmittäviä neuleita. Lämmittävät käsityöt matkaavat paikallisiin kohteisiinsa diakoniatyön kautta, Kulmala esittelee.

Lähetyspiirin vapaaehtoiset vastaavat myös joka sunnuntaisista kirkkokahveista jumalanpalveluksen jälkeen.

– Vapaaehtoistyössä on todella yhdessä tekemisen voimaa, jonka hyvät teot ulottuvat apua tarvitseville niin kotimaassa kuin ulkomaillakin, vapaaehtoiset iloitsevat.

Katariina Mäkinen-Önsoy