Kahdeksan motiivin riipivä tulkinta

Kahdeksan naista -mysteerinäytelmässä ulkona raivoaa lumimyrsky ja kahdeksan naista ovat eristettyinä kartanoon samaan aikaan, kun kartanon isäntä makaa yläkerrassa surmattuna. Kuva: Ragip Önsoy.

Nutturlan Makasiiniteatteri: 8 naista

Käsikirjoitus: Robert Thomas

Suomennos: Raoul Af Hällström

Ohjaus: Riia Bergring

Lavastus: Jyrki Lehtonen, Jouni Hiivola ja Erkka Lehtonen

Puvustus: Päivi Ahlfors

Rooleissa: Marjo Rakkolainen, Mervi Perttunen, Kaisu Heino, Maija-Lotta Vauramo, Riikka Finnilä, Mirjo Hyvärilä, Minna Lindell ja Sari Puputti

Esityskausi: 8.–17.3.2017

TEATTERIARVIO. Nousiaisten työväentalon näyttämöllä koetaan jännittäviä hetkiä, kun Nutturlan makasiiniteatteriin on perustettu 10 vuoden tauon jälkeen aikuisten ryhmä myös talvikaudelle. Ensi-iltansa 8 naista sai sopivasti naistenpäivänä 8. maaliskuuta.

1950-luvulle sijoittuvassa mysteerinäytelmässä maalaiskartanoon asettuu viettämään joulua kahdeksan naista. Alkukohtauksessa lähdetään liikkeelle tilanteesta, jossa kartanon isäntä Magnus on lukkiutunut omaan huoneeseensa perin epäilyttävästi. Louise-sisäkön pyrkiessä viemään isännälle aamiaista selviää, että Magnus on saanut surmansa.

Kun lähes jokainen läsnä oleva nainen käy vuorollaan toteamassa Louisen sanat todeksi ja kuolintavan luonnottomaksi, alkaa piinaava kuulustelukierros murhaajan selvittämiseksi. Kartanon Gunilla-emännällä kuten pariskunnan tyttärillä Katarinalla ja Susannalla on omat aavistuksensa tekijästä. Myös Gunillan heikkohermoisella ja sydänvaivaisella Augusta-siskolla ja äiti Mamilla on mielipiteensä sanottavanaan. Oman mausteensa soppaan tuovat henkilökuntaan kuuluvat taloudenhoitaja rouva Sten ja Louise.

Naisten jo kiristyneitä välejä ei ainakaan helpota yllätysvierailulle saapuva, kevytkenkäisen maineen saanut Magnuksen sisko Patricia. Samalla talossa alkaa tapahtua jatkuvasti outoja, milloin ovat kadoksissa sydänlääkkeet, milloin revolveri.

Tarina kuljettaa katsojansa ihmismielen synkimpiin syövereihin, jossa kaikista muista läsnäolijoista voi helposti löytää syyllisen piirteitä omia peitelläkseen. Jos oma alibi ei ole vedenpitävä, muiden osallisten mahdolliset epäilyttävät yksityiskohdat ja salaisuudet on kannattavaa huutaa julki.

Jokainen sana merkitsee, kun hiljattain Englannista opiskelemasta palannut Susanna ottaa yksityisetsivän roolin itselleen. Vihjeitä metsästävä Susanna herättää lopulta muiden naisten epäilykset, jospa hän onkin tehnyt sen itse. Motiivi tekoon on teoriassa kaikilla, mutta toisaalta varsinaisesti ei kenelläkään.

Esityksessä upeaa roolityöskentelyä tekevät sekä teatterin ensikertalaiset, joita on mukana muutamia, että useammassa teatterikappaleessa näytelleet. Erityismaininnan ansaitsevat Maija-Lotta Vauramo luulosairaana kälynä ja Kaisu Heino rikostarinoita rakastavana ja sepittävänä Katarinana. Komiikkaa traagisen aiheen keskelle tuo Mamia esittävä Riikka Finnilä.

Katariina Mäkinen-Önsoy