Hulvaton Taide antaa tilaa unelmille

Serge (Jukka-Pekka Katajisto) esittelee Yvanille (Kari Rantanen) ostostaan. Kuva: Ragip Önsoy.

Ranskalaisen Yasmina Rezan alkuperäisteksti on nokkela ja monitahoinen. Sitä on käännetty yli 35 kielelle ja esitetty useita kertoja teattereissa ympäri maailman. Kaarina-Teatterissa ohjaaja Mikko Rantasen käsissä Taide saa kuitenkin tuoreen näkökulman, aivan uudenlaisen tulkinnan.

TEATTERI. Kaarina-Teatterissa aprillipäivänä ensi-iltansa saava Taide edustaa tekijöilleen ennen kaikkea rakkautta, ystävyyttä ja taiteen syvintä olemusta. Sukkela komedia saa satiirin piirteitä, kun kolme miestä keskustelee taiteesta kahden tunnin ajan omintakeiseen tyyliinsä.

– Mukana on kolme kummaa kaverusta Serge (Jukka-Pekka Katajisto), Marc (Jussi Tanhuanpää) ja Yvan (Kari Rantanen), jotka ilmaisevat tunteitaan taiteen eri tyylilajein. Esitys sisältää muun muassa performanssitaidetta ja modernia tanssia, joihin koreografian on laatinut Marko Virtanen, ohjaaja Mikko Rantanen kertoo.
– Esityksestä ei puutu komiikkaa, pistäviä havaintoja eikä suuria tunteita, tiivistää Rantanen.

Näytelmän valmistelu aloitettiin sillä ajatuksella, että mielikuvitukselle ei aseteta rajoja. Niin puvustaja Anniina Kuulalle ja lavastaja Niina Suvitielle kuin näyttelijöille annettiin vapaat kädet toteuttaa unelmiaan.

 – Oli mielenkiintoista nähdä mitä syntyy, kun työryhmä saa tehdä jotain, mitä ei ole aiemmin päässyt teatterissa tekemään, ohjaaja nauraa.
– Ideoita otettiin avosylin vastaan ja milloinkaan päähänpälkähdyksiä ei jouduttu torppaamaan. Meillä on vain niin upea työryhmä! huudahtaa ohjaaja.

Kummastusta Jussi Tanhuanpään ja Kari Rantasen esittämien Marcin ja Yvanin keskuudessa herättää Jukka-Pekka Katajiston näyttelemän Sergen ostama hävyttömän kallis maalaus. Ostos saa aikaan monenkirjavia tunteita ymmärtämisyrityksistä suoraan mielipidevyöryyn.

– Kyseessä on eräät haastavimmista, jos ei jopa haastavimmat roolit, koskaan. Erityistä haastetta tuo tunnetilojen laaja skaala sekä vauhdikas vaihtuvuus, näyttelijät sanovat.
– Pokan pitäminen on vaikeaa aina ensirepliikeistä loppukumarruksiin, jatkavat näyttelijät.

Aikaisemmin nämä kolme miestä eivät ole teatterilavalla kohdanneet, vaikka jokaisella onkin takanaan useampi teatterirooli.

– Näytelmää tehdessä on tärkeää, että henkilökemiat pelaavat yhteen. Se korostuu varsinkin tällaisessa esityksessä, jossa roolihahmoja on vain kolme, näyttelijät toteavat.
– Pienellä porukalla tekeminen on hyvin intensiivistä ja jokainen harjoituskerta voi tarjota aivan uusia ulottuvuuksia tekstiin, näyttelijät lisäävät.

Yllättämisen mahdollisuutta ei kavahdeta esityksissäkään:

– Jokaisessa esityksessä saa olla vaihtuvia osia, se kuuluu taiteen luonteeseen, ohjaaja Mikko Rantanen paljastaa.

Kurkkaa videoklippi Taiteen harjoituksista täältä.

Katariina Mäkinen-Önsoy