Brinkhall Sparkling -omenaviinitehdas avasi ovensa Rymättylässä

Brinkhall Sparkling Oy:n perustaja, viinintekijä Jean-Marc Hering Röölän tehtaan avajaisissa. Kuva: Essi Heinonen.

NAANTALI. Lauantaina 4.3. Naantalin Rymättylän Röölässä vietettiin kotimaista omenaviiniä valmistavan, vuonna 2015 perustetun Brinkhall Sparkling Oy:n tehtaan ja myymälän avajaisia. Avoimet ovet sekä mahdollisuus viinimaisteluun keräsivät paikalle runsaasti uteliaita vieraita.

Tehtaan ensimmäisiä tuotteita ovat neljä erilaista Eevaksi nimettyä, vastavalmistunutta omenajääviiniä. Eevan seuraan liittyy syksyllä väkevä Aatami-niminen viini ja vuoden kolmatta tuotetta, omenakuohuviiniä, päästään maistamaan juhannukseen mennessä.

Viinin valmistus on yrityksen perustajan Jean-Marc Heringin mukaan Suomessa vielä lapsenkengissään.

– Näillä leveyksillä viiniä tuotetaan paljon esimerkiksi Kanadassa. Pohjoiset omenalajikkeet ovat mainio vaihtoehto rypäleille ja monet yllättyvät positiivisesti maistaessaan viiniämme, ranskalaislähtöinen Hering toteaa.

Saaristo on lähellä viiniyrittäjien sydäntä

Hering sekä Brinkhall Sparklingin toinen osakas Juhani Salovaara luottavat paikallisuuden voimaan.

– Ranskassa viinit liitetään usein paikkoihin, ja myös meidän viineillämme on vahva kytkös Rymättylään. Valtaosa käyttämistämme omenoista kasvatetaan paikallisessa omenatarhassamme, ja kaikki omenat myös prosessoidaan paikan päällä, Hering kertoo.

Tuotantopaikan lisäksi tehdas merkitsee Heringille kokonaisvaltaista sitoumusta alueeseen sekä sen asukkaisiin.

– Meille on tärkeää luoda verkostoja paikallisiin ravintola-alan yrittäjiin, ja samalla pystymme elävöittämään aluetta ja tuomaan arvoa paikallisille jälleenmyyjille, hän lisää.

Toiminnan tuotoilla tuetaan myös yritykselle nimensä antanutta Turun Kakskerran Brinkhallin kartanoa. Heringin mukaan kartano toimii yhä yritystoiminnan inspiraationa:

– Uskomme kartanon hedelmätarhoineen olleen aikoinaan Suomen omenakulttuurin kehto, ja tahdomme näin kunnioittaa sen kulttuuriperintöä.

Omenakuohuviini osaksi Suomi 100 -juhlavuotta

Pienpanimobuumin aallonharjalla ratsastava Brinkhall Sparkling on saanut innostuneen vastaanoton niin paikallisilta asukkailta kuin sijoittajiltakin. Lisäksi juhannukseksi valmistuvalle omenakuohuviinille myönnettiin juuri oikeus Suomi 100 -logoon.

– Logon myöntäminen osoittaa, että viinimme kelpaa edustamaan Suomea ja suomalaisuutta, Hering kertoo ylpeänä.

Hering uskoo innostuneen mielialan sekä kestävien arvojen olevan avain menestykseen. Lisäksi hän on huomannut suomalaisten pitävän makeasta.

– Omenaviini tuo valitettavasti monille mieleen Omppupompun, ja neuvottelemmekin Valviran kanssa kokonaan uuden tuotenimikkeen luomisesta, Hering naurahtaa.

Brinkhall Sparkling -viinit saapuvat Alkon hyllyille syksyllä, ja tällä hetkellä Röölän tehtaanmyymälästä on mahdollista ostaa Eeva-omenajääviiniä.

Essi Heinonen