Rymättylässä startattiin Yhteisvastuukeräys luutapalloturnauksella

Rymättylässä startattiin Yhteisvastuukeräys 5.2. perinteisesti luutapallon tahtiin. Kuva: Susanne Nummelin.

HYVÄNTEKEVÄISYYS. Yhteisvastuukeräyksen avajaispäivänä 5. helmikuuta Rymättylässä pelattiin perinteiseen tapaan luutapalloturnaus. Diakoni Rami Ojalan ideoima turnaus järjestettiin alun perin kirkkolahden jäällä, mutta on sittemmin siirtynyt pelattavaksi koulun jääkiekkokaukaloon. Turnaus kutsuu eri kylien, seurojen, yhdistysten tai vaikka perheiden muodostamia joukkueita leikkimieliseen ulkoilutapahtumaan Yhteisvastuun hyväksi. Pelin tarkoituksena on luutia katuharjoilla kevyttä muovipalloa vastustajan maaliin. Peliä pelataan viisihenkisin joukkuein juosten jäällä ilman luistimia, joten joka lihas joutuu jännitykselle.

Tämän vuoden turnaus keräsi mukavasti väkeä kannustamaan kahdeksan joukkueen vauhdikkaita peliesityksiä. Myös sää suosi ja kaukalon jää oli pelikelpoinen. Vapaa-aikatoimen sihteeri Maija Puolakanaho ja diakoni Hannele Keskitalo pitivät turnausta erityisen hyväntuulisena. Turnauksen voitti Rymättylän seurakunnan joukkue.

Vuodesta 1949 lähtien järjestetty suomalaisten yhteinen hyväntekeväisyyskeräys nostaa esiin hädän ääripäitä ja auttaa heitä, jotka hädästään huolimatta jäävät ilman apua. Suomessa vuoden 2017 yhteisvastuuvaroin autetaan ihmiskaupan uhreja yhteistyössä Pro-tukipiste ry:n, Rikosuhripäivystyksen, Pakolaisneuvonta ry:n ja Monika-Naiset liitto ry:n kanssa. Keräysvaroin kehitetään tukihenkilötoimintaa ja etsivää työtä, vahvistetaan työntekijöiden osaamista tunnistaa ja tavoittaa ihmiskaupan uhreja, tarjotaan kriisiapua majoituksen, ruoan, hygienian ja vaatetuksen järjestämiseen, mahdollisuus tulkin käyttöön sekä matalan kynnyksen oikeudellista neuvontaa.

Keräysvaroin tuettava kansainvälinen työ keskittyy erityisesti konfliktien keskellä asuvien nuorten auttamiseen, jotta he pystyisivät rakentamaan kohtuullisen elämän, eivätkä joutuisi ihmissalakuljettajien ja ihmiskaupan uhreiksi. Jordaniassa avustustyön painopisteenä ovat koulutus ja psykososiaalinen tuki noin 12−30-vuotiaille leireillä ja paikallisissa yhteisöissä asuville Syyrian pakolaisille. Israelissa ja Palestiinalaisalueilla tuetaan rauhankasvatustyötä nuorten medialukutaidon sekä ihmisoikeustuntemuksen parantamiseksi. Avun vie perille Kirkon Ulkomaanapu. Keräyksen suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Toukokuun 1. päivään asti jatkuvan Yhteisvastuukeräyksen merkeissä Rymättylässä lauletaan sunnuntaina 5.3. toivevirsiä Seurakuntakodilla klo 14.

Petri Sirén
Rymättylän kirkkoherra