Rakkaus Fiat 127:aan on kestänyt jo 30 vuotta

Tero Uotila on menettänyt sydämensä Fiat 127 -automallille.

Tero Uotila on harrastanut Fiat 127 -automalleja pikkupojasta saakka. Hänen kokoelmistaan löytyy kaikkiaan 12 Fiatia kaikissa eri korimalleissa.

AUTOILU. Rymättyläläinen Tero Uotila ei kainostele kertoessaan rakkaudestaan Fiat 127 -automalliin. 1970- ja 1980-luvuilla valmistettua Fiatin klassikkomallia on kertynyt Uotilan kokoelmiin peräti 12 kappaletta.

– Kyllähän moni naureskelee sitä, että miten noin iso mies voi olla kiinnostunut noin pienestä autosta, Uotila naurahtaa.

Innostus sai kuitenkin alkunsa pienestä. Isä osti Terolle ja tämän veljelle Fiat 127:n yhteiseksi peltoautoksi, jolla pojat pääsisivät turvallisessa ympäristössä tutustumaan ajamiseen ja jopa peruskorjauksiin.

– Isä sanoi kyllä, että jos hajotatte, saatte itse korjata. Kyllähän hän sitten hieman kuitenkin auttoi korjaushommissa, mutta aika pian opimme itsekin tekemään huolto- ja korjaustöitä, Uotila kertoo.

Hetkeksi aikaa Fiat-harrastus jäi Uotilalla taka-alalle, kunnes edessä oli ihka oikean oman auton ostaminen ajokortin saamisen jälkeen. Uotila päätyi ostamaan Fiat 127:n.

Hääautona Fiat 127

Uotila rantautui avioliiton satamaan kesällä 2007. Tuolloinkin Fiat 127 näyttäytyi mukana, sillä tuoreen avioparin hääautona toimi Uotilan kunnostama Fiat 127.

– Hain siihen autoon samaa tunnelmaa ja väriä kuin autossa, joka minulla oli ollut, kun olimme tutustuneet ja yhteisiä työmatkoja ajaneet, Uotila kertoo.

Uotila sanoo, että harrastus nielee jonkin verran rahaa, mutta ainakin toistaiseksi varaosia on löytynyt helposti Suomesta tai sitten Italiasta.

– Postikulut on käytännössä kalliimmat kuin itse varaosat. Se on hyvä, että Fiat 127:n varaosat ovat olleet kaikissa vuosimalleissa samat, Uotila sanoo.

Hintaansa kalliimpia leluja

Fiat 127:n lumoihin jäänyttä Uotilaa ei helposti saisi myymään aarteitaan. Tällä hetkellä hänen kokoelmansa autoista neljä on ajokuntoisia, kun taas kahdeksan on laitettu varaosiksi.

– Aika iso pinkka pitää olla rahaa, jos mielii saada kaupat aikaiseksi. Erehdyin myymään hääautomme, mutta sain ostettua sen takaisin, kun siihen oli tullut hieman laitteisto-ongelmia, Uotila kertoo.

Tänä päivänä katukuvassa ei enää juuri Fiat 127:ia pahemmin näy. Uotila tietää, että automallin harrastajia löytyy lähinnä Pohjanmaalta, jossa harrastajat ovat perustaneet kerhonkin.

– Merimaskussa olen nähnyt liikenteessä vihreän Fiat 127:n, mutta vielä en ole päässyt miehen kanssa jutuille, Uotila sanoo.

Keskustelu autoveron nostamisesta saa Uotilan mietteliääksi, sillä se toisi suuren kustannuserän autoharrastukseen.

– Jos verot nousisivat, pitäisi miettiä jostain tinkimistä. Esimerkiksi silloin moottoripyöräni jäisivät kokonaan seisontaan, Uotila tuumaa.

Kimmo Muttilainen

 

 

Fiat 127:n etumaskin tunnistaa helposti.
Fiat 127:n kojelaudasta ei elektroniikkaa löydy.